Sute de copii de la clasele pregătitoare până la cele de a XI-a se transformă în eroi pentru Liceul Teoretic ”Henri Coandă” din Craiova. Fiecare clasă participantă va avea un stand dedicat pentru a expune spre vânzare decoraţiuni de Crăciun, dar și produse făcute de ei (fursecuri, ceai, limonadă etc.). Va fi amenajat și un colț dedicat atelierelor – de pictură, tradiții de Crăciun, fotografii etc. – și unul dedicat unor vânzători externi pentru apă, ceai, cafea, precum şi un spectacol. Evenimentul se derulează în cadrul campaniei „Salvează o școală”, alături de Asociația Narada, cu scopul de a strânge bani pentru schimbarea urgentă a instalației electrice din unitatea de învățământ. Târgul va fi deschis vineri, 16 decembrie, în intervalul orar 9.00-15.00.
Alex Velea susține micii întreprinzători
Peste 20 de persoane publice susțin elevii care devin antreprenori pentru o zi la târguri de Crăciun, pentru a rezolva urgențele din 25 de școli din țară, printre care se numără și Liceul Teoretic ”Henri Coandă” din Craiova. Aici este nevoie de modernizarea instalației electrice. Alex Velea este vedeta care susține școala din orașul său natal.
Smiley, Feli, Marius Moga, Antonia, Selly, Randi, Edward Sanda, Cleopatra Stratan, WRS, Alex Velea, Cosmin Savu, Olimpia Melinte, Daddy Cool, Alina Ceușan, Irina SSW (Deaconescu), Bogdan Ioan, Eugenia Nicolae, Roxana Hulpe, Aluziva, Răzvan Munteanu și scriitorii Camelia Cavadia, Iv cel Naiv, Remus Boldea se alătură micilor întreprinzători, donând obiecte care vor fi licitate la târguri pentru a aduna fonduri destinate reparațiilor școlilor.
Sponsorii și colaboratorii care susțin Târgul de Crăciun al Liceului Teoretic ”Henri Coandă” din Craiova sunt: Asociația CEDRU – Centrul de Excelență pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Craiova, TOP GEL PROD SRL și Parohia Sfântul Calic Cernicanul – Valea Roșie.
Organizația Narada lansează campania „Salvează o școală” și se implică să ajute 25 de școli din țară, care au listat alerte pe HartaEdu cu nevoia soluționării unei urgențe legate de siguranța copiilor în clase, să demareze acțiuni importante și strângeri de fonduri pentru rezolvarea acestora. Având motto-ul #EokSăFacemNoi, Narada aduce împreună comunități, mediul privat și personalități publice pentru a fi parte și a susține o acțiune pe cât de importantă, pe atât de urgentă: infrastructura inadecvată și chiar periculoasă în care învață nu mai puțin de 1,2 milioane de copii din România.
Alertele respective scot în evidență probleme de infrastructură și semnalează necesitatea renovărilor interioare și exterioare în școli, schimbarea acoperișului, a rețelei de electricitate sau termoficare, dar și nevoia de tehnologie a anumitor comunități. Dintre cele participante la evenimentul din 16 decembrie, cel puțin trei școli au nevoie de amenajarea grupurilor sanitare, patru școli au nevoie de reconsolidare și/sau renovarea acoperișului, trei de refacerea instalației electrice, una o nevoie urgentă de centrală termică, astăzi copiii învățând la maxim 16 grade Celsius în clase, alte cinci de amenajări interioare și schimbarea mobilierului școlar, trei de tehnologie și de calculatoare, laptopuri și videoproiectoare, cinci de amenajarea unui spațiu exterior și mai multe de amenajarea unei biblioteci moderne.
Campania „Salvează o școală” reprezintă, totodată, și un manifest al elevilor prin care aceștia atrag atenția și invită la implicare astfel încât să poată învăța în condiții adecvate. În prezent, nivelul de siguranță din școlile din România este foarte scăzut, atât din punct de vedere seismic și sanitar, dar și din punctul de vedere al construcției și al siguranței la incendiu. 42% dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat, ¼ dintre școlile din România, preponderent din zonele rurale, utilizează sobele ca principală sursă de încălzire. În ultimii 10 ani cel puțin 11 instituții de învățământ din România s-au prăbușit peste elevi la ore, aproximativ 4.200 de școli din România, însumând peste 155.486 de elevi, nu au acces la grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte și sunt lipsite de apă curentă și canalizare. În momentul de față, pe HartaEdu sunt înscrise peste 1100 de alerte din partea școlilor din România, cu impact asupra a aproape 300 de mii de elevi. Într-un singur an de la lansarea platformei au fost soluționate peste 200 de astfel de alerte, cu impact pentru peste 150 de unități de învățământ din țară și peste 30.000 de elevi, cu o investiție ce trece de 2,7 milioane de lei.