Spitalul CFR trece în subordinea Primăriei și Consiliului Local Craiova

2050
Reclame

Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova şi terenul aferent acestuia vor fi transferate din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Transporturilor
şi Infrastructurii (MTI) în domeniul public al municipiului Craiova și administrarea
Consiliului Local Craiova. În acest sens, aleșii locali trebuie să aprobe, joi, 22 decembrie 2022, o solicitare pentru transmiterea imobilelor de la MTI către autoritatea locală, așa cum cere legea. Predarea-preluarea Spitalului Clinic CF Craiova se va face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului de transmitere.

Primăria Craiova a mai făcut demersuri să preia această unitate spitalicească și în 2015. La vremea respectivă, administrația locală a solicitat Ministerului Transporturilor să facă un audit la Spitalul CFR din localitate pentru a decide dacă ar putea fi preluată de către municipalitate. Edilul Olguța Vasilescu declara atunci că unitatea avea probleme ”foarte mari” și dacă nu va fi acreditată, serviciile medicale nu vor mai fi decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Noi va trebui să ştim foarte clar ce preluăm, pentru că acest spital are foarte, foarte mari probleme (…) În acest spital nu ştim deocamdată care ar fi costurile investiţiilor şi dacă va veni ca o presiune asupra bugetului local şi salarizarea personalului, care am înţeles că e undeva în jurul cifrei de 60 de miliarde lei vechi, anual, o sumă mare, iar dacă spitalul nu va fi acreditat, asta înseamnă că nu se vor putea deconta serviciile de la Casa de Asigurări de Sănătate. Deci, deocamdată, aşteptăm un audit de la Ministerul Transporturilor şi abia apoi putem să vorbim despre preluare sau nu, în funcţie de rezultatul acestui audit”, declara primarul Olguța Vasilescu, în cadrul unei conferințe de presă din septembrie 2015.

Săptămâna trecută municipalitatea craioveană a fost înștiințată că MTI intenționează să transfere unităţile sanitare aflate în subordine către alte ministere și instituții cu reţea sanitară proprie.

Solicitărea privind preluarea în domeniul public al municipiului Craiova şi
administrarea Consilului Local al Municipiului Craiova vine ca o soluţie de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale. Descentralizarea este principala metodă prin care deciziile referitoare la asistenţa medicală dintr-o comunitate sunt iniţiate de către membrii acesteia, asigurându-se în acest fel comunităţii un rol de modelare a serviciilor medicale, conform intereselor şi dorinţelor membrilor acesteia. Un alt obiectiv urmărit prin descentralizare este facilitarea atragerii în sistem a fondurilor externe suplimentare fiindcă autorităţiile locale sunt instiituţiile care pot susţine proiectele pentru atragerea de fonduri europene, pentru dezvoltarea infrastructurii şi creşterea calităţii serviciilor medicale, proiecte de care sistemul medical românesc are urgentă nevoie astăzi”, se arată în Raportul care stă la baza proiectului de hotărâre care ca fi supus votului în ultima ședință ordinară a CL Craiova din acest an, programată joia aceasta.

Primăria Craiova are în subordine Spitalul Municipal Filantropia, Spitalul de Boli Infecțioase și pe cel de Neuropsihiatrie. Toate au beneficiat în ultimii ani de lucrări de reabilitare și modernizare, calitatea serviciilor oferite pacienților îmbunătățindu-se vizibil.

ALEGEREA EDITORULUI