Din secretele Revoluției: În `89 securiștii doljeni au făcut chetă zeci de mii de lei pentru idealurile revoluționarilor

993
Sursa foto: Cuvântul libertății
Reclame

Principalul serviciu de spionaj intern românesc a făcut un pas important pentru aflarea secretelor revoluției. Pe pagina de internet a SRI au fost publicate toate documentele pe care instituția le mai avea în păstrare cu privire la schimbarea de regim din Decembrie 1989.

Printre actele desecretizate se află și nota întocmită de Secția de informații Dolj a Serviciului Român de Informații, adresată Comisiei „Decembrie 1989” a Senatului României în 1991 și 1992. În cadrul ei se afirmă că lucrătorii securității doljene au făcut chetă pentru idealurile revoluției, strângând suma de 23.350 lei, ce a fost depusă în „Contul libertății”:

Notă SRI Revoluție

Directorul Serviciului Român de Informații, dr. Eduard Raul Hellvig, a precizat cu această ocazie:
Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor. Eroii pe care îi comemorăm pe 22 decembrie merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice. În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni.”

Raportul integral al structurii Dolj desecretizat de SRI:

Raport SRI Dolj revoluție pg. 1
Raport SRI Dolj revoluție pg. 2
Raport SRI Dolj revoluție pg. 2

Cu acestă ocazie ne aducem aminte de hotărârea luată în acele zile de organizația județeană Dolj a grupului care a preluat conducerea României: 1. asigurarea libertății tuturor oamenilor și a demnității lor; 2. alegeri libere; 3. pluralism democratic; 4. punerea în libertate a tuturor deținuților politici; 5. libertate de opinie a tuturor; 6. libertatea de a decide când și cum să facă un copil.

Imagini din centrul Craiovei de la Revoluție:

ALEGEREA EDITORULUI