Sesizarea privind angajarea rudei de la Craiova a șefului AEP a ajuns la Parchetul de pe lângă ÎCCJ

951
Constantin-Florin Mituleţu-Buică, sursa foto: cvlpress.ro
Reclame

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la faptul că șeful Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Florin Mitulețu Buică, s-ar fi folosit de poziția sa pentru ca sora soției sale, Carmen Mihaela Miningeș, să fie angajată în cadrul biroului teritorial din Dolj al AEP. Președintele AEP este originar din Dolj.

Conform unui comunicat remis de ANI, sunt indicii referitoare la săvârșirea infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, ”în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente a emis,  aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier.

Fostul șef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central, director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până în 2019, este cel care a depus, în august 2021, o sesizare la ANI în care arăta că președintele AEP ar fi numit-o într-o funcție din instituție pe sora soției sale.

Conform cvlpress.ro, Carmen Mihaela Miningeș a depus trei declarații de avere în calitate de consilier la biroul teritorial Dolj al AEP. În câteva luni din 2019 a încasat 29.500 de lei de la AEP, iar în 2020 a încasat de la AEP un salariu de 62.000 de lei. Pentru lunile din 2021 cât a mai lucrat la Autoritate a încasat 70.761 lei.

În august 2021, cumnata lui Mitulețu Buică a demisionat din post. „Este o problemă personală și nu vă pot da detalii despre problemă. Am primit o solicitare de la ANI, dar nu are legătură cu ceea ce spuneți dumneavostră. Pur și simplu au fost solicitate documentele despre activitatea mea. Din acele documentele nu reiese o legătură. Nu e niciun conflict de interese sau incompatibilitate”, declara Constantin-Florin Mitulețu-Buică, potrivit cvlpress.ro.

Ce a scris presa de investigație despre Mitulețu Buică și clanul de la Craiova

În 2021 Rise Project a realizat un amplu material despre ”capturarea” AEP.

Sunt craioveni și s-au ajutat unii pe alții până când au ajuns împreună la vârful Autorității Electorale Permanente, instituția care ne organizează și supraveghează procesul electoral. Gruparea decide discreționar și cum sunt decontați banii publici pentru subvenționarea partidelor politice, încălcând legea, conform Curții de Conturi, și blocând controale, ca să-și ajute șefii politici.

Articolul integral poate fi citit pe Rise Project.

Despre aventurile lui Mitulețu Buică a scris pe larg și PRESShub

 

ALEGEREA EDITORULUI