Un simplu concurs de împrejurări, în sânul ”familiei” UCV

5951
Alina Sorina Pistrițu, alături de Cezar Ionuț Spânu la petrecerea de Revelion 2023, într-un restaurant din Băile Herculane
Reclame

A fost petrecere mare de ziua onomastică a rectorului Universității din Craiova, Cezar Ionuț Spînu. Organizat la Casa Universitarilor în seara de 7 ianuarie, cheful a fost unul pe cinste. Printre invitați au fost prorectorii, președintele Senatului Universității, directorul administrativ, decani, dar și Alina Sorina Pistrițu, unicul candidat pentru postul de secretar șef al instituției, scos la concurs după ce trei ani a fost ocupat tot de ea prin numire. După ce a trecut cu brio proba scrisă a examenului, pe 4 ianuarie a.c., la care a obținut 96,67 puncte din 100 posibile, Pistrițu s-a relaxat la petrecere înaintea probei interviului, probă care avut loc astăzi, 9 ianuarie.

Rezultatul probei scrise la examneul pentru ocuparea funcției de secretar șef al UCV

La cheful de sâmbătă seara a participat inclusiv președintele comisiei de concurs, prorectorul departamentului Programe de studii şi asigurarea calităţii, prof. univ. dr. Nicolae Dumitru. Că Alina Pistrițu a petrecut la cheful rectorului Spînu alături de președintele și vreo doi membri ai comisiei care îi examinau aptitudinile profesionale a fost doar un… concurs de împrejurări. Comisia de examinare e una internă, așadar întâlnirea lor la chef era, practic, una iminentă, fiind în sânul marii ”familii” a Universității din Craiova. Că putea fi evitată, de ochii lumii, e alta. Cum a evitat-o cuplul Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, care până anul ăsta erau nelipsiți de la onomastica rectorului. Alina Sorina Pistrițu este sora primarului Craiovei.

Și aducem și precizările necesare. Alina Sorina Pistrițu a fost numită în funcția de secretar șef în 2019, la propunerea rectorului UCV, Cezar Spînu. Cei doi se știau bine de pe vremea când aceasta era secretar șef adjunct la Facultatea de Chimie, unde Spînu era decan. Nu urmărim să trecem granița vieții profesionale cu cea personală, dar e important de subliniat pentru conturarea subiectului că Alina Sorina Pistrițu are o relație veche cu rectorul Spînu, relație pe care au încercat să o țină departe de ochii și urechile colegilor, mai ales că, cel puțin în acte, aceasta era (și încă ar fi) căsătorită. Deși poate neplăcută la nivel de percepție publică, situația e convenabilă din punct de vedere profesional. Dacă cei doi ar fi fost căsătoriți, orice avansare însemna conflict de interese. Altfel, Alina Sorina Pistrițu și Cezar Ionuț Spînu pot petrece împreună, așa cum au făcut-o în noaptea de Revelion, la Herculane, fără stresul conflictului de interese. Alții divorțează formal ca să poată ocupa funcții publice, ea nu a făcut-o ca să o poate face.

Că tot vorbeam de marea ”familie” din UCV, la petrecere a fost și directorul general administrativ al instituției, Cătălin Roșculete. Un fel de naș al cuplului neoficial Spînu-Pistrițu, mâna dreaptă a rectorului. Cel care gestionează patrimoniul și banii universității. În ultima vreme relația lor s-ar fi răcit, dar prieteniile înseamnă să rămâi împreună și la bine și la greu. Până la proba contrară. În fine, numele lui Roșculete e legat de mai multe proiecte cu finanțare europeană, credite luate pentru cofinanțarea lor, licitații adjudecate de firme apropiate și tot felul de combinații mai mult sau mai puțin mărunte. Foarte pe scurt: de bani. Mulți bani. Și-atunci, nu ne miră că decidenții din Universitate încă se gândesc dacă sau nu să se constituie parte civilă în dosarul privind înlocuirea mașinii Skoda, avariată într-un accident, cu una radiată din circulație, pentru recuperarea prejudiciului. Pesemne, e un mizilic. Nici nu intenționau să facă o anchetă internă. Imaginați-vă apoi că șoferii care au condus atât Skoda veche, cât și pe cea nouă au declarat că nici n-au observat că e altă mașină. E musai să ai niște calități ca să spui cu nonșalanță că nu e nicio diferență între o mașină cu cutie manuală și una hidramată. Ori între cea cu trapă panoramică și cea fără. În prezent, dosarul de cercetare penală privind acest caz este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

ALEGEREA EDITORULUI