VIDEO Teancuri de dosare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, ținute afară, pe o terasă

1724
Reclame

Câteva sute de dosare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Craiova sunt ținute afară, pe o terasă, încă din vara anului trecut. Imaginile ne-au fost trimise de un cititor care se întreba dacă e normal ca documentele să fie păstrate în condițiile de față.

Întrebați despre situație, reprezentanții PJ Dolj au explicat că este vorba de o serie de documente care urmează să intre la casat. Acolo ar fi ajuns în vara anului trecut, împreună cu multe altele, după ce la Craiova a plouat abundent, iar arhiva instituției a fost inundată.

Parchetul nostru are arhiva la subsol, iar la ploile din iulie dosarele din arhivă – deci nu dosarele aflate în curs de soluționare – au fost inundate. Ulterior au fost scoase afară, s-au uscat, s-au format comisii cu grefieri și cu procurori, s-au inventariat, s-a apreciat care mai prezintă interes și care nu. Unele au fost depuse în anumite încăperi cu aparate de dezumidificare, ca să se extragă umezeala din ele. Pentru dosarele pentru care trecuse termenul de păstrare s-a făcut comisie cu cei de la Arhivele Naționale pentru casarea lor. O parte din dosare fusese digitalizată de câțiva ani”, a precizat purtătorul de cuvânt al PJ Craiova, procurorul Mihai Trică.

L-am întrebat pe responsabilul cu comunicarea informațiilor de interes public și care sunt termenele de păstrare a unor astfel de documente. Potrivit acestuia, dosarele se păstrează în funcție de infracțiunea pentru care au fost întocmite și de soluția care s-a dat. ”De exemplu, dacă sunt soluții de clasare se păstrează mai puțin, dacă s-au dat soluții de declinare la alte parchete se păstrează și mai puțin. Pe de altă parte, dacă sunt infracțiuni mai grave, ele se păstrează mai mult și tot așa. Distrugerea documentelor se face de către o firmă specializată, a explicat Trică.

Rămâne de văzut câtă vreme dosarele vor mai rămâne pe terasă.

ALEGEREA EDITORULUI