Casa de Pensii Dolj se va muta în imobilul revendicat de la Spitalul Filantropia. CNI a început demersurile pentru reabilitare

2670
Clădirea de pe Bvd. Titulescu în care se va muta Casa de Pensii Dolj după reabilitare. Sursa foto: captură Google Street View
Reclame

Clădirea care adăpostea fosta Policlinică a Spitalului Filantropia din Craiova, situată pe Bvd. Nicolae Titulescu (lângă fosta Curte de Apel) va fi reabilitată de Compania Națională de Investiții (CNI). Momentan este în derulare contractul pentru proiectarea lucrărilor. Imobilul aparține Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, care a obținut-o, în 2011, care urmare a unei acțiuni în revendicare.

Conform reprezentanților CJP Dolj, clădirea era a fostei Case Centrale a Asigurărilor Sociale, care aparținea, în urmă cu zeci de ani, de Ministerul Muncii și Sănătății. La vremea respectivă, cele două erau la un loc. Când s-au scindat, Casa Centrală a Asigurărilor Sociale a rămas la Ministerul Muncii. Odată cu apariția Legii 19/2000, în sarcina caselor de pensii s-a stabilit obligația de a revendica patrimoniul fostelor case centrale de asigurări sociale, pentru că erau urmașele lor de drept.

În 2011, CJP Dolj a câștigat imobilul. Însă procesul s-a încheiat definitiv în 2013, ca urmare a recursurilor formulate de Spitalul Clinic Municipal Filantropia. Activitatea spitalului a continuat în sediul câștigat de Casa de Pensii până la începutul anului 2016, când cabinetele medicale au fost mutate în fostul sediu al DNA. Și Pensiile au pierdut imobilele de pe Str. Mihail Kogălniceanu, în care și în prezent își desfășoară activitatea, iar CJP Dolj plătește chirie lunară de câteva mii de euro, după ce au fost câștigate de moștenitori.

Reabilitarea și modernizarea, în faza de proiectare

Ordinul de începe a lucrărilor de proiectare pentru imobilul din Str. Nicolae Titulescu a fost dat anul trecut, au precizat pentru Stiricraiova.ro reprezentanții CJP Dolj, iar în următoarele luni va fi gata. ”În prezent, lucrarea este în faza de proiectare. Apoi trebuie avizată de Ministerul Muncii și va urma execuția. Toată activitatea CJP Dolj și expertiza capacității de muncă se va muta acolo cu totul, după ce lucrările se vor finaliza”, au declarat reprezentanții Casei Județene de Pensii Dolj.

Luna aceasta, Primăria Craiova a emis Certificatul de urbanism pentru reabilitare, modernizare, dotare si extindere sediu Casa Județeană de Pensii Dolj.

Pe lângă clădirea principală, cu regim de înălţime S+P+4 E, mai există încă una, compusă din subsol, parter şi 2 etaje. Terenul aferent are o suprafaţă de 5.147 mp din acte și 5.093 mp din măsurători.

Terenul și clădirile Casei Județene de Pensii Dolj de pe Bvd. Titulescu, nr. 6

Imobilul se află în zona protejată Centrul istoric al Craiovei și în zona de protecție a monumentelor istorice “Casa Băileșteanu” (fostul sediu al Curții de Apel Craiova), “Casa Verdeșteanu” și “Casa Pessicu”.

ALEGEREA EDITORULUI