Cine e misteriosul ctitor al crucilor cu craniu la bază, care au împânzit Craiova

11107
Reclame

Zeci de troițe, cruci uriașe din lemn, au apărut, în ultimii ani, în Craiova. Mai apoi, una câte una, au început să se ivească și în afara orașului. Acum pot fi văzute către Slatina, Vâlcea, Lainici, Severin, până la Timișoara. Misterul apariției lor a stârnit multe controverse. Una dintre ele este craniul pictat la bază, sub picioarele Mântuitorului. Am încercat să aflăm care este povestea lor și cine este persoana misterioasă care le-a ridicat. 

Din capul locului, am aflat că ctitorul nu vrea să-și facă numele cunoscut. Știm, însă, cu certitudine, că e un craiovean care, în semn de mulțumire, a vrut să facă ”jertă”. Cel puțin, asta ne-a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, pr. arhid. lect. dr. Ioniță Apostolache.

Crucile au fost puse în regim particular. Este o persoană care a făcut o jertfă cu ele, dar care nu vrea să fie cunoscută. Sunt ca un semn de mulțumire”, ne-a mărturisit reprezentantul Mitropoliei. ”Probabil crucile au atras atenție din cauza craniului, de care se sperie toți”, a adăugat părintele Ioniță Apostolache.

Ce reprezintă craniul care îi șochează pe trecători

Există o explicație. Mântuitorul Hristos a fost răstignit în Muntele Golgota, care, în ebraică, se traduce în Muntele ”Căpățânii”. Teologic, craniul de pe cruce simbolizează craniul lui Adam, despre care se spune, în tradiție, că ar fi fost îngropat pe muntele pe care a fost răstignit Hristos. E o întreagă lămurire teologică. E un sinaxsar (carte religioasă care descrie viețile sfinților n.r.) foarte frumos, care spune, printre altele, că, undeva, în Vinerea Patimilor, pe locul unde a putrezit stârvul, s-a ridicat vulturul. În sensul că jertfa Mântuitorului Hristos vine să răscumpere păcatul lui Adam, care a dus întregul neam omenesc la moarte, pe moarte călcând”, ne-a explicat pr. arhid. lect. dr. Ioniță Apostolache.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei, persoana respectivă a amplasat cruci și pe spații care aparțin Mitropoliei Olteniei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, iar ctitorul s-a ocupat de obținerea tuturor avizelor și documentelor necesare. O astfel de troiță urmează să ridice și în curtea Bisericii Obedeanu din Craiova. De altfel, în general  crucile ar fi amplasate pe terenuri private.

Cât despre numele ctitorului acestor cruci, în urbe se spune că ar fi antreprenorul Ștefan Cherciu, proprietarul Casa Noastră, unul dintre cei mai importanți producători de tâmplărie PVC din Europa Centrală și de Est, cu capital sută la sută românesc. Cheltuielile pentru realizarea și amplasarea lor s-ar ridica la zeci de mii de euro.

ALEGEREA EDITORULUI