Au revenit la munca la negru! ITM Dolj a amendat zeci de angajați și angajatori în doar o lună jumătate

790
Reclame

Nu mai puțin de 46 sancțiuni contravenționale – din care 20 au fost amenzi date angajatorilor din Dolj – au fost aplicate de inspectorii de muncă, în decurs de doar o lună și jumătate. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la peste 400.000 de lei. Din total, 360.000 de lei au fost aplicate pentru 18 ”angajați” care prestau ”la negru”.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a mers, în perioada 3 ianuarie – 14 februarie, în 165 de controale, pentru a identifica și combate cazurile de muncă nedeclarată.

Potrivit conducerii ITM Dolj, 8 dintre angajatorii verificați aveau lucrători cărora nu le încheiaseră contracte individuale de muncă, altora nu le transmiseseră contractul individual de muncă în registrul general de evidență al salariaților. 

În urma verificărilor, au fost depistate 18 persoane care prestau activități fără forme legale și au fost aplicate amenzi în cuantum de 360.000 lei”,

se arată într-un comunicat de presă al ITM Dolj.

Constatările inspectorilor de muncă au relevat faptul că munca la negru este încă o constantă: sunt persoane care acceptă să lucreze fără forme legale de angajare. Dar, și când au, nu înseamnă că e mai bine: angajatorii nu respectă prevederile referitoare la repausul săptămânal și la munca suplimentară. Totodată, angajații transmit ”cu întârziere” datele în programul REVISAL. În plus, de la punctele de lucru lipsesc copiile contractelor de muncă. 

Ce au mai constatat inspectorii: că nu se respectă nici prevederile referitoare la evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere si a celei de sfârșit a programului de lucru, că nu întocmesc contractele în formă scrisă, că angajatorii continuă să primească la muncă una sau a mai multe persoane în perioada în care contractul de muncă le este suspendat. Și, ca fie tabloul complet, nu pun la dispoziția inspectorilor de muncă documentele pe care le cer în timpul controlului.

ALEGEREA EDITORULUI