Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Craiova pentru 2021-2030, aflată în consultare publică pe site-ul municipalității, își face loc în agenda politică locală. Semn că, deși e nevoie de multă răbdare, dar și de timp, se stă cu ochii pe activitatea administrației locale. De la scăpări care țin de formă – ca numele localității (Suceava în loc de Craiova), ori statistici cu frânturi de logică -, până la cele de fond, precum proiectele prinse de administrația locală pentru a fi implementate documentul de 1.233 de pagini e un proiect pompos, cu un amalgam de informații – care trebuia făcut. Ca să fie. Asta pentru că, în primul rând, dă senzația (sau o întărește), că nimeni din Primăria Craiova n-a făcut efortul să-l parcurgă cap-coadă. Pe de altă parte, secțiunea de consultare publică, pare, la rându-i, că e supusă aceluiași tratament superficial. Adică se vorbește de consultare fiindcă așa trebuie.
”Din punctul meu de vedere, bătaia de joc a devenit o regulă și nu o excepție. Mă refer atât la partea de elaborare, până la cea de consultare a acestui document”, a a afirmat senatorul REPER, de la Dolj, Cosmin Poteraș, în cadrul unei conferințe de presă susținută, azi, la Craiova.
Conform planului de acțiune, prevăzut la pagina 992, proiectul SIDU trebuia aprobat încă din 2021.
”Nu știu ce s-a întâmplat de atunci și până acum, nu înțeleg de ce nu am avut aceste dezbateri timp de 2 ani, de ce nu s-a prezentat mai devreme. Se spune că SIDU este rezultatul unui proces consultativ. Eu aș vrea să întreb dacă ați auzit vreodată de consultări pe marginea acestui document, a informat vreodată Primăria pe cineva? Eu am verificat inclusiv pagina de Facebook a Primăriei în perioada respectivă și n-a fost niciodată niciun anunț legat de aceste dezbateri”, a afirmat parlamentarul.
În document se arată că au avut deja loc 13 consultări online, cu maximum 47 de persoane prezente la dezbateri. ”Adică 0,002% din cei 235.000 de cetățeni ai Craiovei”, a punctat senatorul doljean de la REPER:
”Dacă ședințele ar fi fost mediatizate, deschise, cu siguranță am fi avut mai mulți doritori care să participe la dezbateri. Domnul Dan Spînu, consilier local, spunea, într-o ședință, cum că craiovenii nu sunt interesați de aceste dezbateri, dar dumnealui nu și-a pus și problema de ce nu sunt interesați. Eu cred că e vorba de dezamăgire, pentru că niciodată oamenii nu sunt luați în considerare și nu mai au încredere în această administrație. Ăsta e motivul pentru care cetățenii nu sunt interesați”.
Acesta a făcut trimitere la procesul de bugetare participativă lansat de Primăria Craiova în 2019, la care a existat o serie de proiecte propuse de cetățeni, din care, însă, nu s-a concretizat niciunul. ”S-a întâmplat ceva cu acele proiecte? Absolut nimic. Evident, din acest motiv, neîncrederea crește”, a opinat Cosmin Poteraș.
Documentul identifică problemele Craiovei, dar soluțiile sunt din pelicula ”Dracula”
În SIDU 2021-2030 sunt propuse nu mai puțin de 944 de proiecte, incluzându-le și pe cele care vizează localitățile limitrofe. 48 dintre ele sunt prioritare pentru Craiova. Parlamentarul de la Reper este de părere că ”documentul se contrazice singur”. Adică despre una se vorbește, dar alta se dorește.
”În document ni se prezintă, pe de o parte, adevăratele probleme ale Craiovei, după care, în lista de proiecte considerate prioritare, avem, atenție, Dracula Park. Nu reiese de niciunde că acest proiect ar fi prioritar. Mai găsim proiecte de regenerare urbană, însă îmi doresc ca primăria să nu înțeleagă prin această regenerare urbană doar fântâni arteziene. Mai găsim extinderea rețelei de gaze. Știu că foarte mulți locuitori consideră că avem nevoie, dar, să fim realiști, pe termen lung aceste investiții nu rezolvă probleme, pentru că vorbim de tranziția către energia verde și reducerea poluării, iar aceste investiții vor deveni inutile într-un timp destul de scurt”, e de părere parlamentarul
Mai sunt și proiecte bune
Acesta a afirmat că a identificat ”și proiecte bune”, pe care și-ar dori să le regăsească între cele prioritare. Ca de exemplu, un coridor de mobilitate Nord-Sud. ”E absolut necesar pentru Craiova. Astăzi, ca să traversezi orașul de la nord la sud trebuie să treci prin zona centrală, lucru care aglomerează centrul. Nu e însă foarte clar care e soluția, mai ales că posibilitățile de extindere a străzilor din centru sunt destul de limitate. Sunt curios care va fi abordafrea concretă asupra lui”, a spus Poteraș.
Acesta a enumerat și amenajarea de piste de biciclete, subliniind că, dacă vor fi să fie, trebuie să-și atingă scopul real, acela de a descongestiona traficul.
Reabilitarea piețelor, ”dar nu ca la Piața Chiriac”. ”Să facem mai mult decât să renovăm niște spații. Ele au nevoie de vad comercial, pentru a fi viabile. Deci e necesară o strategie pentru a atrage cumpărătorii, altfel vor eșua, cum a eșuat Piața Chiriac”, a apreciat senatorul.
Construirea de cămine de bătrâni, despre care a afirmat că este extrem de necesar ca proiect, dar speră ”să nu aibă soarta Cartierului Chinezesc”. Totodată, ridicarea de locuințe sociale, pentru care există fonduri pe PNRR.
”Se mai vorbește de un parc IT. Personal, mi-l doresc de 20 de ani. Încă nu-l avem. Până acum, parcurile industriale ale Craiovei se rezumă la cabinete de avocați și diriginți de șantier”, apreciază Cosmin Poteraș.
Pasajul Gârlești – un pasaj necesar, despre care se vorbește demult, dar care încă nu a fost demarat. În acest caz, senatorul a atras atenția că el ar putea devenit ”un inconvenient pentru oamenii care au casele foarte aproape de el”: ”Cred că neapărat trebuie discutat cu oamenii din zonă, să li se prezinte soluția transparent, pentru a nu ne trezi apoi cu litigii în instanță”.
Nu în ultimul rând, consideră parlamentarul REPER, ”cu prioritate ar trebui tratată și atragerea investitorilor”:
”Pentru asta, pe lista de priorități ar fi trebuit să apară investiții în: infrastructură, PUG-ul orașului, ca să știm exact care e viziunea de dezvoltare a urbei, reducerea birocrației – fiindcă e un lucru care împiedică investitorii să vină la noi. Mai e nevoie de o strategie de promovare a oportunităților locale. Avem șomaj de 7,47%, spre deosebire de ce spunea doamna primar, într-o declarație din 9 februarie, îcă e de 4%. Dacă vă uitați pe site-ul Ministerului Muncii, este 7,47% șomajul în Dolj. Investiții în parcuri regenerabile, așa cum fac marile orașe. Noi avem și planul de finanțare pentru Tranziția justă, pe care vor veni foarte mulți bani în șase județe, între care și Doljul și să avem și noi parcuri fotovoltaice” – Cosmin Poteraș, senator REPER Dolj.
***
”O altă problemă uriașă a Craiovei, despre care nu am văzut prea multe detalii și nu avem o astfel de strategie în prezent, este termoficare. Nu avem planuri de reabilitare și de retehnologizare. E absolut necesar să rezolvăm această problemă, mai ales că va trebui să reducem emisiile. Craiova se încălzește pe cărbune astăzi. Știu, doamna primar o să arunce totul pe spinarea Ministerului Energiei. Dar noi, ca oraș, trebuie să avem o strategie în acest sens” – Cosmin Poteraș, senator REPER Dolj.
***
Proiectul SIDU este în dezbatere publică până la 24 februarie. Persoanele interesate pot trimite sugestii/observații, utilizând formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Târgului nr. 26. Forma finală va fi supusă votului în ședința Consiliul Local Craiova.
***
Potrivit parlamentarului Cosmin Poteraș, o Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a mai fost aprobată și în anul 2017. Documentul propunea 172 de proiecte. Dintre ele, 122 (70%) au rămas neimplementate; 7 (4%) proiecte au fost implementate; 40 (23%) sunt încă în curs de implementare, în vreme ce 3 proiecte (1,7%) sunt implementate parțial până la această dată.
1 thought on “Senatorul Cosmin Poteraș: ”Ați auzit vreodată de consultări pe dezvoltare urbană la Craiova? A informat vreodată Primăria pe cineva?””