Statul vrea să pară că face ceva împotriva consumului de droguri, așa că mii de tineri ar putea deveni infractori

446
Sursa foto: Google
Reclame

PRESShub. Un nou proiect de lege care prevede pedepsirea cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru consumul de droguri a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. Dacă acest proiect ar intra în vigoare, persoanele care sunt prinse că au cumpărat și consumat marijuana, drog legalizat în tot mai multe țări din Europa și în SUA, nu vor mai avea dreptul să plătească amendă pentru fapta lor. 

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede inițiativa legislativă.

Marea problemă a acestei lege este că pune egal între consumatori și producătorii și traficanții de droguri: vor primi aceeași pedeapsă. În plus, în cazul persoanelor care dețin droguri de mare risc pedeapsa începe de la 5 până la 15 ani de închisoare.

Cei mai mulți consumatori au între 15 și 34 de ani

Agenția Națională Antidrog arată, întru-un studiu din 2022, că s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumatorilor de substanțe psihoactive. Una din 10 persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani recunoaște că a consumat droguri ilicit de-a lungul vieții.

Tot la aceeași categorie de vârstă, 6% spun că au făcut acest lucru în ultimul an, iar 3,9% au consumat în ultima lună.

O creștere însemnată în rândul consumatorilor se observă la categoria de vârstă 15-34 de ani. Aici valorile sunt mai mari față de cele observate în rândul populației generale.

Astfel că 16,9% dintre aceștia spun că au consumat droguri de-a lungul vieții.

”Statul nu face aproape nimic. În afară de campaniile acelea cu pliante derulate de ofițerii de la Agenția Națională Antidrog în școli și licee nu există un program de stat oficial, susținut, prin care acești tineri să învețe ce înseamnă consumul de droguri”.

Articolul integral pe PRESShub.