Un fost consilier local PSD și soția lui o acuză pe viceprimărița Rela Filip de abuzuri la RAADPFL Craiova

5320
Aurelia Filip, viceprimar al Craiovei

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova vrea să-și modifice organigrama. Mai multe posturi TESA urmează să fie transformate sau desființate, ”pentru eficientizarea activităţilor” și ”pentru a putea răspunde exigenţelor privind administrarea domeniului public, a gestionării zonelor verzi ale oraşului, precum şi a celorlalte activităţi ale regiei”. Cel puțin, așa motivează conducerea. De altfel, un întreg compartiment, cel de Marketing și Vânzări, urmează să fie desființat, deși a fost creat în urmă cu doar un an. În orice caz, nici nu apucă să se usuce cerneala pe o organigramă că, gata, e iar schimbată. Așa se face că ba posturile muncitorilor se transformă când în unele pentru specialiști, când invers: nu mai e nevoie de inginer, ci de jurist, nu mai e nevoie de jurist, ci de muncitor, ba tehnicianul îi ia locul muncitorului, iar muncitorul inginerului.

Rela Filip a ordonat să fie dată afară

Ce e diferit în Organigrama din 2023 față de cele anterioare? La prima vedere, nu mare lucru. Haosul e același. Însă, o interpelare transmisă consilierilor locali zilele acestea relevă faptul că, cel puțin unele dintre posturi, sunt ca niște mingi de ping-pong cu care se joacă stăpânirea. Iar acuzațiile nu vin de la un oarecare, ci de la un fost consilier local PSD. Soția sa e gata să fie debarcată de pe un post din cadrul Regiei, pentru că viceprimarul Aurelia Filip pur și simplu nu ar plăcea-o.

Captură din Interpelarea fostului ales local Dorel Voicu

Fosta directoare a Business Center Sud Craiova (de la Centrul Multifuncțional), Alina Maria Voicu, este vizată direct de una dintre schimbările din organigramă. După ce clădirea a ieșit de sub vizorul UE, acesteia i-a fost dat postul de specialist marketing în cadrul RAADPFL Craiova, pentru că era obligată prin contract. După un an, Regia spune că înființarea Compartimentului de Marketing n-a fost deloc o idee bună, ci chiar una foarte proastă, după cum reiese din nota de fundamentare atașată unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței din 23 februarie 2023. Ciudat, pentru că în 2020 aceeași Regia aprecia că se ”impune” înființarea acestui Compartiment, fiind nevoie de specialiști care să o promoveze. Alina Voicu afirmă că a fost vânată tot timpul și i s-au pus piedici ca să renunțe la post. Drept dovadă stă faptul că, arată aceasta, indiferent cu ce propuneri a venit din poziția de specialist marketing niciuna nu i-a fost luată în seamă. Așa că, acum, i se desființează postul. ”Probabil doamnei Filip nu îi plac specialiștii, doar executanții”, spune Alina Voicu.

Principala modificare urmărită de conducerea Regiei prin Serviciul Resurse Umane, condus de dna Adina Duță, este desființarea Compartimentului Marketing și Vânzări. În realitate, însă, se urmărește doar desființarea postului de Specialist Marketing, ocupat în prezent de soția mea, Voicu Alina Maria”, susține Dorel Voicu, care a fost consilier local cu două mandate consecutive, între 2012-2020, din partea PSD.

Acesta mai spune că decizia a fost luată de viceprimarul Rela Filip, în octombrie anul trecut.

În data de 16.10.2022 am avut o
întrevedere cu viceprimarul Aurelia Filip, în biroul dânsei de la Primăria Craiova, în urma căreia aceasta a ordonat directorului RAADPFL, Adinel Ionel Ilinca, aflat de față împreuna și cu alte persoane, să desființeze locul de muncă al d-nei Voicu, lucru asumat de director. În aceeași zi, am adus la cunostința Primarului Craiovei despre acest posibil abuz în serviciu făcut de unul din viceprimarii aflați în subordinea domniei sale”, mai arată Dorel Voicu în interpelarea transmisă Consiliului Local Craiova.

Soții Alina și Dorel Voicu / Sursa foto: Facebook

Cu alte cuvinte, spune Alina Maria Voicu, Rela Filip a ordonat să fie dată afară. Ceea ce s-a și întâmplat. Pe 1 februarie a.c., ”directorul RAADPFL, dl Ilinca, a pus în
aplicare ordinul primit și a propus Consiliului de Administrație al Regiei desființarea Compartimentului Marketing și Vânzări, și redistribuirea tuturor angajaților în alte departamente, mai puțin postul de Specialist Marketing ocupat de d-na Voicu. Această propunere a fost aprobată de CA și înaintată Consiliului Local Craiova pentru analiză și aprobare, și introdusă de Primarul Craiovei pe ordinea de zi a ședinței CLM din data de 23.02.2023, la punctul nr 15, mai scrie în documentul transmis consilierilor locali de către Dorel Voicu. Este vorba chiar de proiectul de modificare a organigramei și statului de funcții de la RAADPFL Craiova, despre care vorbeam în debutul materialului.

Se încearcă acoperirea ordinului abuziv

Dorel Voicu susține că activitatea economică a regiei este în declin și că desființarea compartimentului este un abuz:

La o analiză a Raportului de aprobare a acestui proiect aflat pe ordinea de zi cu nr 15, o să
constatați că nu are la bază o motivare argumentată, fiind propusă modificarea la modul
general, pentru eficientizarea activității prin transformarea unor posturi TESA în posturi de
muncitori, dar în realitate se încearcă acoperirea unui ordin abuziv primit de la viceprimarul
Rela Filip cu votul consilierilor locali. Oare în ce economie de piață eficientizarea activității se face cu muncitori și nu cu specialiști?! Se observă că se cere desființarea Compartimentului Marketing și Vânzări, în condițiile în care activitatea economică a regiei este în declin, înregistrând pierderi în ultimii ani, iar acest Compartiment Marketing și Vânzări a fost înființat în urmă cu doar 1 an!

Cum merg Expoziția de reptile și Safari-ul virtual

Alina și Dorel Voicu spun că odată cu înființarea Compartimentului Marketing și Vânzări, RAADPFL Craiova a propus o serie de investiții menite sa atragă clienți și venituri, dar au fost realizate în mică măsura, lucru ce a dus la ineficiența economica a Compartimentului.

Amintesc aici înființarea Expoziției de Reptile, dar la care intrarea este gratuită, negenerând venituri, sau Safari virtual, proiect nepus în aplicare, dar pentru care Raadpfl a solicitat Consiliului Local un credit de 3 miliarde lei vechi”, afirmă Dorel Voicu.

Acesta mai arată că deși Biroul Contracte Fond Locativ nu mai are obiect de activitate după ce Primăria Craiova a preluat spațiile pe care le gestiona, 3 posturi de vânzători de la Marketing vor trece la el, iar alte 2 vor fi înființate.

Nu era mai logic sa desființezi Biroul Contracte rămas fara obiectul activității și să
păstrezi Compartimentul Marketing Vânzari de care ai evidentă nevoie?! Ce măsuri au fost luate de conducerea Regiei pentru eficientizarea activității Compartimentului Marketing-Vânzari? A fost numit Coordonator la Marketing și Vânzări un angajat de profesie jurist, Mădălina Brăcăcescu, apropiat al d-nei Rela Filip, care nu a propus nici o măsura de îmbunătățire a activității acestui departatament, nu a propus nici un plan de marketing sau de orice fel pentru dezvoltarea vânzarilor regiei. Ca sa atragi noi clienți la nivelul tuturor activităților prestate de Raadpfl este nevoie de o intensă promovare a acestora și în acest sens Specialistul Marketing (Alina Maria Voicu n.r.) a propus conducerii regiei 4 planuri de marketing, înregistrate cu numerele 7988/10.03.2022, 10139/25.03.2022, 16788/13.05.2022, 17920/23.05.2022, toate fiind ignorate și lăsate fără răspuns”, susține Dorel Voicu.

Mai mult, spune Voicu, conducerea susține că nu s-ar fi îndeplinit obiectivele economice preconizate, însă Compartimentului Marketing nu i s-au trasat niciodată unele.

Captură din Interpelarea Fostului consilier local Dorel Voicu

”RAADPFL sustine că proiectul d-nei Primar privind Expoziția de Reptile și Zoofetăria din Parcul Romanescu este un eșec economic?”

Acesta face vorbire și despre creditul de 3 miliarde de lei solicitat de Regie în 2022, pentru înființarea Zoofetăriei, Expoziției de Reptile și Safari-ului virtual. ”Această solicitare a fost aprobata de Consiliul Local prin HCL 63/28.02.2022. Ori, în argumentarea prezentată, Regia a constatat că nu se justifică economic salariile angajaților care se ocupă de aceste obiective, după numai câteva luni de activitate! Raadpfl sustine acum că proiectul d-nei Primar privind Expoziția de Reptile și Zoofetăria din Parcul Romanescu este un esec economic?”, mai notează Voicu în interpelarea către Consiliul Local Craiova.

Acesta mai adaugă că Regia a mai folosit drept argument pentru desființarea Marketing-ului faptul că aici ar fi posturi indirect – productive. ”Această condiție se aplică la toate posturile TESA și ar însemna să renunțe și la Serviciul Resurse Umane, de exemplu, care nu e direct productiv, și Directorii se supun aceleiași condiții, nici ei nefiind direct productivi, lucru care este vădit incorect din punct de vedere logic, economic și managerial, acest argument fiind doar o încercare de acoperire a ordinului primit de la viceprimarul Aurela Filip”.

RAADPFL plătește firme private ca să facă treaba unora dintre angajați

În solicitarea către consilierii locali acesta mai vorbește și despre cum RAADPFL Craiova ar fi plătit o firmă ca să rezolve sarcinile de serviciu ale unui angajați.

Regia păstrează în funcții angajați care nu pot duce la indeplinire anumite sarcini de serviciu și pentru care Regia angajează firme private sa efectueze acele lucrări, preferând să genereze costuri suplimentare în loc să reducă cheltuielile de personal. Este de exemplu cazul d-lui Cristescu Gabriel pentru care, conform adresei nr 41265/02.02.2023, Primăria a constatat că lucrările sale sunt neconforme și trebuie refăcute, dar pentru care Regia deja contractase aprioric, în decembrie 2022, o firmă privată, SC TOPO PROIECT SRL, să realizeze acele lucrări, contra cost. Evident acest domn este menținut în continuare în noua Organigramă”.

Alina Voicu, în litigiu cu RAADPFL din cauza Business Center Sud

În altă ordine de idei, în prezent, între Alina Voicu și RAADPFL sunt deschise mai multe litigii de muncă, (27949/215/2022, 7134/63/2022, 738/63/2023). ”Totuși, în mod intenționat, au propus desființarea întregului Birou Marketing și Vânzări doar cu scopul de a direcționa către Consilierii locali răspunderea desființării postului de Specialist Marketing cu care sunt în litigii”, spune Dorel Voicu.

Unul dintre litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătoresti, 27949/215/2022, privește un alt ordin abuziv dat de viceprimarul Rela Filip, prin care aceasta a blocat un proiect pe fonduri europene substituidu-se Consiliului Local, când a decis unilateral, prin adresa nr 140641/13.08.2021 să blocheze activitatea Business Center Sud Craiova în ultimele 5 luni de proiect, considerând că nu mai este nevoie ca Regia să încaseze bani din chirie spații pe lunilerămase până la finalizarea oficială a proiectului, afectând astfel atât eficiența economică a Regiei cât și contractul de mandat al Directorului Business Center Sud de la acel moment, respectiv d-na Alina Voicu, nimeni alta decât persoana vizată de modificarea organigramei de față”, mai scrie Dorel Voicu în documentul adresat consilierilor locali din Craiova.

Ori, mai arată acesta, ”Rela Filip nu era în măsură să decidă cu privire la Proiectul Business Center Sud întrucât contractul de asociere cu Raadpfl cu nr 14271 / 10.08.2017 privind această structură a fost încheiat de Municipiul Craiova prin Consiliul Local al municipiului Craiova”.

Clădirea Business Center Sud adăpostește în prezent sediul administrativ al Operei Române Craiova

Gândire retrogradă și învechită la conducerea Regiei si a Primăriei

Dorel Voicu spune că deși Raadpfl are în administrare cele mai mari obiective turistice și de imagine ale Craiova: Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică, Sala Polivalentă, toate spațiile verzi, parcuri și zone de agrement din oraș, ”conducerea Regiei si a Primăriei decid că nu au nevoie de un departament specializat în promovarea și eficientizarea economică a acestora – Marketing și Vânzări, rămânând la gândirea retrogradă, învechită de a se baza doar pe ce primesc de la Primărie!

În încheierea Interpelării, fostul consilier local le cere actualilor aleși locali ”să interpelați
conducerea executivă a Primăriei Craiova despre oportunitatea dar și legalitatea acestor modificări și să nu acoperiți cu votul domniilor voastre un posibil abuz sau răfuieli personale ale d-nei Filip sau ale d-nei Duță”.

De menționat că Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova se află sub directa coordonare a primarului Lia Olguța Vasilescu. Edilul Craiovei, cât și viceprimarul Rela Filip nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Până ieri după-amiază, interpelarea trimisă de Dorel Voicu aleșilor locali nu ajunsese la aceștia pe calea oficială, ci era blocată la Comisia jurdică.