Știe, ar putea, dar NU vrea. Guvernul României luptă doar pe hârtie cu traficanții de femei și de copii

491
Sursa foto: Google

România a rămas în ultimii ani o sursă principală în traficul european de femei și de copii pentru exploatare sexuală și muncă forțată, această formă modernă de sclavie aducând miliarde în buzunarele traficanților, conform rapoartelor internaționale.

Dacă ar exista voință politică la Palatul Victoria, fenomenul ar putea fi stopat într-o perioadă relativ scurtă, dar se pare că partidele mari nu au niciun interes, a explicat Silvia Tăbușcă, președintele ECLER, într-o discuție cu PRESShub.

Pe plan internațional, după ce s-a aflat timp de 3 ani pe lista de monitorizare Tier 2 în SUA, România era anul trecut pe punctul să fie retrogradată în grupa țărilor cu care Statele Unite își suspendă cooperarea, inclusiv militară, dar a scăpat la limită, în contextul războiului din Ucraina.

Prin urmare, este de înțeles de ce continuarea luptei pentru combaterea traficului de persoane și a corupției a fost unul dintre imboldurile principale transmise de SUA prin intermediul noului ambasador în România chiar la prima întrevedere cu premierul Ciucă.

Pe plan european, zilele trecute, României i s-a cerut, pentru a doua oară, să implementeze o directivă privind exploatarea minorilor, obligatorie din 2013. Și? Și NIMIC.

Considerată un paradis al traficanților de persoane, România NU VREA să facă mai nimic. Adică, face, dar pe hârtie și de ochii lumii, după cum reiese dintr-o scrisoare deschisă adresată recent de mai multe ONG-uri premierului Nicolae Ciucă.

Pentru traficanți, incoerența legislativă, inconsecvența decizională, complicitățile (dovedite sau nedovedite) la nivel local sau chiar central, și mai ales lipsa de voință politică a celor care conduc Ministerul de Interne reprezintă mană cerească. Nu e de mirare că frații Tate și-au consolidat imperiul pe plaiurile noastre mioritice.

Iar ei nu sunt o excepție. Un mic exemplu: peste 250.000 de euro au câștigat membrii clanurilor Ştoacă și Macula din exploatarea unor femei, printre care și două minore, trimise să se prostitueze prin Europa și prin hoteluri din București.

Câștigurile zilnice erau între 200 şi 1.000 de euro de la fiecare fată. Interlopul Sile Broscoi a fost reținut de DIICOT, iar la audieri a ajuns şi Florin Salam, relata zilele trecute presa centrală.

În același timp, aflăm cu stupoare că peste 13.000 de minori români sunt promovați ca „exporteri” pe Internet, dimensiune a fenomenului care nu se mai regăsește decât în țările în care prostituția e legalizată.

Iar autoritățile noastre nu mișcă un deget. Și nici nu există suficiente „degete”.

Continuarea, în PRESShub.