”Doamna secretar, eu n-am curent. Sunt pe WhatsApp”. Intervenția care a stârnit râsul în CL Craiova

1052
Reclame

”Programul” obișnuit al unei ședințe extraordinare a Consiliului Local (CL) Craiova, întrunit online, a fost întrerupt, miercuri, de intervenția, în ton grav, a unuia dintre aleșii locali.

Când președintele de ședință se pregătea să treacă la un nou proiect de hotărâre, după ce întrebase dacă toți aleșii l-au votat pe cel anterior, unul dintre consilierii a anunțat că a rămas fără electricitate.

Doamna secretar, vreau să anunț că eu nu am curent. Mi s-a întrerupt curentul și sunt pe telefon, pe WhatsApp”, a mărturisit alesul local Dan Spânu. Anunțul i-a amuzat pe colegii din plen.

Cu zâmbetul pe buze, Nicoleta Miulescu i-a cerut să-i spună verbal cum votează: ”Spuneți-ne votul dumneavoastră, domnule președinte (Dan Spânu a fost președinte al Judecătoriei Craiova și președinte al Asociației Magistratilor din România, de aici apelativul n.r), a spus, distrată, secretara Primăriei Craiova. ”În acest moment sunt pe WhatsApp, pe telefon”, a mai spus o dată Spânu.

Explicațiile i-au amuzat pe colegi, iar secretara Miulescu și primarul Vasilescu au încercat să-și stăpânească râsul.

În cadrul ședințelor online, aleșii își dau votul într-o aplicație. De multe ori se întâmplă să greșească rubrica, votând ”pentru”, în loc de ”împotrivă” sau invers, fie votul nu le este procesat etc. Așa că cer să se consemneze că au votat greșit, revenind asupra preferinței. În plus, nu toți sunt familiarizați cu actuala tehnologie, astfel că nu înțeleg prea bine cum funcționează.

Ce s-a întâmplat cu Dan Spânu în ședința din 15 martie? Acesta a dispărut brusc după aproape 4 minute (min. 3:55) de la începerea ședinței online, transmisă live pe YouTube. După alte opt minute, la 11.55 a intervenit telefonic și a anunțat că nu mai are curent.

Bănuim că pc-ul/laptop-ul prin care era conectat în aplicație unde trebuia să voteze s-a stins în momentul în care s-a întrerupt alimentarea cu energie. În timpul acesta, unele dintre proiecte au trecut cu unanimitate de voturi. Ceea ce înseamnă că alesul a luat legătura cu secretarul primăriei și a comunicat verbal voturile.

După 25 de minute, chiar înainte de finalul ședinței, la votul pe ultimul proiect discutat, Dan Spânu intervine din nou prin telefon și anunță: ”Doamna secretară, mi-a venit curentul. Votez în aplicație”. ”Unanimitate”, se aude de la prezidiu, iar Nicoleta Miulescu și Olguța Vasilescu se pun pe râs.

În altă ordine de idei, ședințele online au devenit o regulă la Craiova. Chiar și bugetul Craiovei de anul acesta a fost ”dezbătut” online, în ciuda criticilor. Practic, primarul Olguța Vasilescu, flancată de câteva dintre directoarele din primărie, a citit de pe foaie cum vor fi distribuiți banii orașului.

Consilierii opoziției spun că sunt situații în care este preferată varianta întâlnirii online când vine vorba de votat urgent proiecte care nu pot aștepta. Dar, mai susțin aceștia, metoda a devenit o constantă, și nu o excepție, pentru că e simplu ca astfel ei să nu fie lăsați să vorbească.