Apartamentele fantomă din Craiova. Metoda prin care dezvoltatorii se îmbogățesc, cu semnătura Primăriei Craiova

3041
Încă din fază incipientă, ”podul” arată ca un etaj. Sursa foto: Facebook/Eduard Cîrceag
Reclame

Sub aparenta legalitate, zeci – dacă nu sute – de apartamente apar de ”nicăieri” deasupra blocurilor nou construite în Craiova. (Extra)locuințele sunt creionate, încă de la început, în așa-zise poduri, fapt care este ușor de observat din schițele tehnice. Deși autorizațiile prevăd clar că blocul trebuie să aibă, spre exemplu, 2 etaje, desenele tehnice, dar și construcția finalizată arată indubitabil că acolo sunt 3 niveluri.

Dar funcționarii Primăriei Craiova le recepționează ca atare, în complet dezacord cu Autorizațiile de Construire. Asta înseamnă că investitorii își pot intabula fără probleme imobilele, cu tot cu locuințele amenajate pe etajele construite în plus. Apartamentele ”fantomă” sunt și cele care le aduc cele mai mari câștiguri. ”Podurile, anterior necirculabile, sunt autorizate eventual ca spații tehnice, iar ulterior devin locuințe. Ele sunt amenajate, de regulă, de la bun început, iar investiția se amortizează de pe urma apartamentelor construite legal. Banii cu care sunt vândute sunt profit 100%. Din ei se dau șpăgile”, explică surse Știricraiova.ro.

Metoda a fost descrisă recent și de consilierul local Eduard Cîrceag. Cu exemple cât se poate de elocvente.

Cum construiesc dezvoltatorii imobiliari etaje în plus cu girul Primăriei Craiova. Simplu, primesc autorizație pentru un P+2 de exemplu, proiectează un bloc de 2 etaje și fac ultimul etaj de 2 ori mai înalt decât un etaj normal sau amenajează o mansardă supradimensionată. După recepția lucrării se cere frumos de la Primărie o autorizație pentru schimbarea destinației acelor “mansarde” care capătă subit ferestre/balcoane și devin noi spații de locuit. Asta aduce dezvoltatorilor câteva sute de mii de euro profit în plus per proiect și le permite să treacă peste limita legală maximă de etaje din zonă.
Este imposibil ca arhitectul șef să nu se prindă la momentul semnării autorizației că acolo vor fi spații de locuit. Cu toate astea semnează”, descrie consilierul Eduard Cîrceag ”tehnica”.
Un pod cât un etaj!
Ca de exemplu, arată acesta, în cazul imobilului ridicat pe Str. Elena Teodorini, nr 25. ”Aici dezvoltatorul a fost mai subtil, spațiile pentru ferestre sunt deja acolo dar sunt acoperite cu polistiren care o să poată fi dat jos ușor mai târziu”, descrie Cîrceag situația.
Investitorul a obținut trei autorizații de construire. Cea inițială are nr. 1270/2020 și prevede construirea a două imobile P+2. În 2021 obține o alta (AC 96/2021), pentru modificarea temei la unul dintre blocuri (C1), respectiv modificarea soluției de acoperiș din terasă în șarpantă și modificarea temei fațadei.
Tot în 2021, obține și a treia autorizație (AC 533/2021). Aceasta duce la ”transformarea podului nelocuibil în spațiu tehnic, modificări interioare pentru C2 și modificări de fațade pentru C1 si C2”, conform documentului. Cu alte cuvinte, un etaj parțial, care va deveni apartament.
Iată cum arată (click pe imagine pentru redarea la dimensiune mare):
Primăria Craiova a recepționat lucrările de pe Elena Teodorini cu procesele verbale nr. 134858/2021, respectiv 201808/2022.

***

Un alt exemplu găsim pe Str. Gheorghe Magheru, nr.17. ”P+2 pe autorizație, în realitate sunt 3, lipsesc momentan ferestrele, vor apărea”, e de părere consilierul municipal Eduard Cîrceag. Dezvoltatorul a obținut AC 39/2021, conform căreia urma să fie construite trei corpuri P+2. ”Podul constructiilor va fi nelocuibil”, se specifică în autorizația de construire.

Lucrările au fost recepționate de Primăria Craiova cu procesul verbal nr 178537/2022.

Un alt exemplu este cel de pe Str. Fratii Buzești, la nr 37. Proprietarului i s-a eliberat Autorizația de Construire nr 113/2020. Deși AC prevede clar că numărul maxim de etaje este de 2, investitorul a făcut 3. ”Putem vedea noi ferestre amenajate recent care nu au existat la momentul finalizării inițiale ale lucrării”, spune și Cîrceag.

Și această lucrare a fost recepționată de funcționarii Primăriei Craiova ca fiind conformă, prin procesul verbal 216650/2021.

Sursa foto: Facebook/Eduard Cîrceag

De reținut că, odată ce sunt recepționate, imobilele – locuințe colective, inclusiv cele ridicate peste nivelurile autorizate, pot fi intabulate fără probleme. Deși recepția lucrărilor s-a făcut prin fals în declarații sub semnătură privată, fals și uz de fals.

Inspectoratul de Stat în Construcții este instituția care trebuie să intervină atunci când o autorizație de construire nu e respectată. Pe lângă amendă, constructorului i se poate trasa, ca măsură complementară, aducerea construcției la forma autorizată. Legea 50/1991 mai prevede că, în cazul în care investitorul nu se conformează, poliția locală îl va acționa în judecată, pentru a-l obliga de a face.

Mai jos, un exemplu de Autorizație de Construire pentru schimbarea destinației de pod în cea de locuințe.

Din imaginile capturate și redate de Google Street View, blocul era deja ridicat cu etaj parțial.