Medicul Alin Demetrian, de la Spitalul de Urgență din Craiova, reținut pentru ucidere din culpă

2477
Sursa foto: Mediazece.ro
Reclame

(UPDATE) Fostul șef al Clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, Alin Demetrian, a fost reținut, ieri, de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Dolj. În vârstă de 46 de ani, medicul este suspectat că a comis patru infracțiuni de ucidere din culpă, în forma culpei medicale.

Din informațiile furnizate de organele de poliție, Demetrian ar fi prelevat probe biopsice de la patru pacienți în cadrul unității medicale. Ulterior intervențiilor, doi bărbați de 76 și 77 de ani, din Craiova și Plenița, respectiv două femei, de 64 și 66 de ani, ambele din Târgu Jiu, au decedat.

În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de ucidere din culpă, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

În cursul acestei zile, medicul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea luării unei măsuri preventive.

***

În 2015, Alin Demetrian a devenit șeful Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. În mai 2018, a fost numit manager al SCJU Craiova. A stat la conducerea celui mai mare spital din Oltenia mai puțin de o jumătate de an, până în octombrie, fiind demis din funcție. A revenit la conducerea Clinicii, unde a fost șef până în urmă cu circa două LUNI.

Update:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de medicul chirurg DEMETRIAN ALIN-DRAGOŞ, angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale, prev. de art. 192 alin.(2) Codul Penal, față de care organele de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au dispus la data de 10.04.2023 măsura reținerii pentru 24 de ore.

            În mod concret, în urma activității de urmărire penală efectuate de către organele de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, s-a stabilit că la data de 13.09.2019, în calitate de medic operator principal, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exercitarea profesiei de medic, specialitatea chirurgie toracică, Demetrian Alin-Dragoş a efectuat în mod necorespunzător o mediastinoscopie cervicală anterioară tip Carlens asupra pacientului B.D. în timpul căreia a secţionat accidental trunchiul brahiocefalic drept al pacientului, provocându-i o hemoragie externă masivă care a condus, în dimineaţa zilei de 14.09.2019, la moartea violentă a pacientuluiîntre actul medical efectuat de către inculpat şi decesul pacientului existând legătură de cauzalitate directă necondiționată.

Cu privire la aceeași persoană se fac cercetări în calitate de suspect pentru săvârșirea, în împrejurări asemănătoare, a altor trei infracțiuni de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale, prev. de art. 192 alin.(2) Codul Penal.

Printre obligațiile pe care inculpatul trebuie să le respecte cât se află sub control judiciar se află și aceea de a nu desfășura activitatea de medic chirurg, nici în unitățile medicale publice nici în cele private.

Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de Procedură Penală, care nu înfrâng prezumția de nevinovăție.