Proiectul parcului tematic promis în ultima campanie electorală de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, în cele din urmă în zona Hanul Doctorului, dedicat lui Vlad Țepeș, dar sub mult mai cunoscutul brand ”Dracula”, este gata. Deocamdată, pe hârtie, pentru elaborarea Studiul de Fezabilitate (SF). Împărțit în trei zone distincte, parcul, cum altfel decât cu accente sinistre, va fi un soi de geneză de agrement a lui Țepeș Dracul, întinsă pe 17 hectare de teren.
Contractul, pentru serviciile de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare,
extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru amenajări peisagistice/spaţii verzi pentru obiectivul de investiţii „Creșterea atractivității zonei de est a municipiului Craiova prin dezvoltarea infrastructurii de agrement – realizare parc tematic zona Hanul Doctorului – Dracula Park (contract subsecvent nr. 7 la acordul-cadru nr. 30171/09.02.2022, a fost atribuit pe 9 august 2022, asocierii de firme Aduro Impex SRL & Concrete Designn&Solution SRL & SC Hard Expert Consulting & Kentel Design SRL, pentru suma de 2.113.897,41 lei.
Proiectantul, SC Aduro Impex, a realizat pentru Dracula Park o notă conceptuală și un caiet de prezentare. Zona unde se dorește realizarea parcului tematic este pe suprafața parcului ”Hanul Doctorului”, dar și pe câteva zone virane adiacente. Conform certificatului de urbanism emis pentru realizarea parcului tematic, suprafața terenului, care aparține domeniului public, este de 174.504 mp.
Dracula Park se împarte în trei
Amenajarea propusă pentru parc împarte amplasamentul în trei zone distincte: Moștenirii, Parcul și Satul. Aici, vizitatorilor le vor fi pregătite mai multe puncte de atracții precum Drop Tower Ride (20 m), Jumping Animals Ride, Swing Tower (13 m), Rotating Ship Ride, Family Coaster, Interactive Up and Down Ride, Haunted Walkthrough House, Powered Coaster, Roupes courses.
Zona Mostenirii
În această zonă, funcțiunile propuse sunt un Cinema 7D (3D combinat cu scaune care se mișcă și efecte speciale, precum apă, vânt și mirosuri speciale), Grădina Labirint, Casa bântuită (care va fi în interiorul castelului) și un Restaurant cu terasă. Aleea care duce către Casa bântuită și Restaurant va fi realizată din pavimente. Zonele de terasă aferente celor doua și Gradina labirint vor fi amenajate cu pietriș, conform proiectului propus:
”În acestă zonă veți putea afla cine a fost adevăratul Vlad Dracula și veți păși în viața lui. Vizitați casa și castelul, unde veți putea afla tot despre el. În această reședință bântuită veți fi încântați de experiența povestirii sale. Descoperiți eroicul Ordin al Dragonului și vedeți diferitele portrete ale oamenilor importanți din familia sa. Chiar în afara castelului se afla grădina regală, unde vă puteți plimba prin natura frumoasă sau vă puteți pierde printre gardurile vii ale labirintului”.
Zona Parcului
Aici, Primăria Craiova, propune amenajarea a două trasee prin pădure: Drumul Liliacului și Drumul lui Vlad Tepeș. Conform proiectului, aceste alei se vor amenaja cu pietriș, pentru a se integra în aspectul natural al pădurii. Aleile transversale care leagă aleile existente se vor executa cu pavimente, respectiv dale de granit.
”Întrucât Craiova acordă o mare importanță vegetației în mediul de viață, această zonă este plină de locuri de relaxare. Peisajul este decorat cu sculpuri naturale impresionante ale artiștilor locali, dar care se potrivesc cu mediul calm, dar oarecum sinistru. Există și o parte întunecată a acestei păduri, despre care se spune că este bântuită de lupi care urlă. Curajul tău va fi răsplătit de peisaje grozave și ascunzișuri în această zonă de parc natural, unde te poți bucura și de niște mâncare și băuturi”, se arată în prezentarea făcută de Aduro Impex SRL, în numele beneficiarului, respectiv Primăria Craiova.
Zona Satului
Zona Satului reprezintă spațiul cel mai activ și cu cele mai multe dotări, conform proiectului. Pe aici se face accesul în Parcul Tematic. Sunt amenajate terase pentru alimentație publică, dotări de divertisment, cabina de bilete, magazine, buticuri și altele. Noile alei, care se vor executa pe amplasamentul actualului ștrand, se vor realiza din asfalt. Tot în această zonă se mai află și suprafețe dedicate pietonilor, realizate din pavimente (alei transversale) și terase în aer liber amenajate cu pietriș.
”Această zonă ne propune să explorăm atmosfera completă a epocii în care a trăit Dracula, chiar în acest sat românesc cochet. Plin de arhitectură locală din mediul rural, plimbări distractive și personaje surprinzătoare, veți fi cufundat în vibrațiile fericite și nostalgice ale vieții transilvănene, într-un sat plin de culoare. În clădirile și în plimbările distractive din jurul tău, te vei familiariza cu toate poveștile în care Dracula a fost drept inspirație”, este descrisă această zonă de agrement.
Ca justificare a proiectului se arată că ”investiția propusă va aduce beneficii semnificative pentru utilizatorii direcți ai parcului cât și pentru Municipiul Craiova. Nerealizarea investiției va duce la o degradare și mai accentuată a spațiului verde. De asemenea, din punct de vedere al atractivității, zona studiată va rămâne un teren viran fără un aport semnificativ pentru locuitorii Municipiului Craiova. Neluarea de masuri va duce la o degradare și mai mare a zonei studiate. (…) Necesitatea investiției în activități recreative pentru tineri Craiova rezultă atât din existența unui număr insuficient de astfel de spații, cât și din necesitatea reamenajării din punct de vedere urbanistic a zonelor, în scopul redării atractivității acestora, atât pentru cetățenii orașului, cât și pentru dezvoltarea potențialului turistic. (…) Zona studiată și-a pierdut atractivitatea datorită lipsei unui set clar de obiective și măsuri pentru îngrijirea vegetației și a circulațiilor publice. De asemenea, lipsa unor activități caracteristice activității de loisir a condus la scăderea interesului publicului de a-și petrece timpul liber în mijlocul naturii.