Cum a fost creat un laborator de inteligență artificială la Universitatea din Craiova

730

La Universitatea din Craiova, cercetările cu inteligența artificială există dinainte ca acestea să cunoască boomul mediatic din ultimele luni. De altfel, bazele acestei specializări au fost puse aici de către Prof. univ. dr. Nicolae Țăndăreanu, încă din anii 1990. Da, există cercetări cu privire la inteligența artificială încă de atunci și chiar de mai devreme. Și în România.

Anomaliile congenitale, descoperite de AI

O echipă de cercetători de la Departamentul de Informatică din cadrul instituției de învățământ superior lucrează la un sistem specializat, bazat pe Inteligența Artificială (AI), care va trebui să ajute doctorii reali să depisteze mai ușor anomaliile congenitale care apar la făt, în timpul sarcinii.

În prezent, este imposibil de spus cât de frecvente sunt anomaliile congenitale la făt în România și chiar țările cu registre medicale bine puse la punct au dificultăți în a stabili un raport exact, a precizat, pentru PRESShub, prof. univ. dr. Dominic Iliescu.

„Anomaliile congenitale apar în viața intrauterină, în timpul formării sau dezvoltării fătului și afectează structura sau funcțiile acestuia. Multe dintre acestea sunt depistate prenatal prin investigațiile ecografice și genetice, alte sunt descoperite ulterior, după naștere”, a menționat Dominic Iliescu.

De aceea, detectarea la timp și cât mai exactă a anomaliilor congenitale este esențială. Aici intervine AI, iar proiectul PARADISE își propune să îmbunănățească rata de diagnosticare a acestora.

Unirea care a dus la reușită

Dar, așa cum se întâmplă de multe ori, un pas important către orice proiect de anvergură îl reprezintă o acțiune banală: identificarea unui spațiu pentru desfășurarea cercetărilor.

Cum treci, în România, în câteva luni, de la o sală de cursuri banală, cu câteva scaune vechi și o tablă agățată pe un perete, specifice anilor 1990, la un laborator modern de inteligență artificială, cu computere de mare performanță, dar și cu un decor care să arate din 2023?

Articolul integral, în PRESShub.