EXCLUSIV PRESShub. Guvernul legalizează numirile „din pix”: elimină concursurile pentru funcții publice

906
Foto: Dreamstime
Reclame

Proiectul de ordonanță de urgență care conține măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare publicat de Ministerul Finanțelor – așa numita ordonanță a austerității – conține un articol care încalcă principiile Codului administrativ, dar și recomandările Comisiei Europene.

Guvernul vrea să adopte o prevedere conform căreia „funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri”. Prin această măsură se dorește permanentizarea unui obicei din administrația centrală a ultimilor ani: mandatele temporare.

În prezent, aceste interimate pot fi pentru maximum 6 luni, potrivit Codului administrativ, după care, instituția publică este obligată să organizeze concurs pentru ocuparea definitivă a postului.

Guvernul Ciucă vrea ca, pe perioada existenței noii ordonanțe „a austerității”, mandatele temporare să fie pe termen nelimitat, fără obligativitatea organizării de concursuri.

De atfel, în noul act normativ este precizat clar că „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, cu câteva excepții.

Citește continuare în PRESShubPRESShub!