(VIDEO) Polițistul de la Secția 2 Craiova, anchetat din nou. Șeful i-a cerut să nu scrie că a fost amenințat cu moartea de către romii care ard deșeuri

3756
Reclame

Șeful Secției 2 de Poliție Craiova și adjunctul lui au încercat să convingă un subaltern, agent principal de poliție, să modifice o fișă de intervenție la un eveniment sesizat prin 112, ca să nu mai reiasă că a fost amenințat cu moartea de mai multe persoane de etnie romă care ardeau componente auto, poluând aerul. Pentru a-l convinge, i-au explicat polițistului că el nu ar avea probe care să arate că a fost ultragiat, motiv pentru care cazul s-ar „complica” și chiar „întoarce împotriva” lui. Șeful nu a sesizat imediat parchetul privind ultrajul, așa cum cere legea, deși îi fusese adus la cunoștință, atât verbal, cât și prin fișa de intervenție că echipajul a fost amenințat cu moartea. Ulterior a susținut că nu a făcut-o pentru că nu a fost informat despre asta. Din înregistrările audio consultate de Redacția Stiricraiova rezultă contrariul. Anume că șeful Secției 2 a fost înștiințat, ba chiar că l-a ”rugat” pe polițist să scoată partea respectivă din mențiuni. Mai reiese că superiorul ar fi mișcat câteva „rotițe” pentru a scăpa de răspundere, iar cazul să fie mușamalizat. Polițistul din miezul scandalului se numește Mugurel Iancu și este cel care a fost urmărit penal, mustrat, trimis la psiholog și mutat disciplinar de la Secția 2 Poliție Craiova la Centrul de Arest al Inspectoratului de Poliție Dolj, pentru că a aplicat amenzi Primăriei Craiova și altor instituții subordonate ei. Chiar șeful Poliției Locale a Municipiului (PLM) Craiova, Octavian Mateescu, a formulat o plângere penală pe numele lui. Mai mult, acesta l-a sunat pe adjunctul Secției 2 Craiova, Iulian Duță, cu care fusese coleg de liceu, căruia i s-a plâns că un polițist din subordine i-ar fi amendat, din răzbunare, pe angajații săi. Duță l-a chemat la raport pe Mugurel Iancu și i-a reproșat că, din toată „pleava”, s-a găsit să îi amendeze tocmai pe polițiștii de la Locala Craiova, care sunt colegii lui, și l-ar fi făcut de rușine în fața șefului PLM Craiova. Stenogramele discuției dintre adjunctul Secției 2 și polițistul Iancu în care îi sunt aduse mustrările au fost publicate de ziariștii de la Jurnalul Olteniei (Detalii AICI). În septembrie 2022, dosarul întocmit pe numele lui a primit ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, iar în luna martie a acestui an agentul Mugurel Iancu s-a întors la Secția 2 Poliție Craiova. În continuare, nu a ezitat să își facă meseria ca la carte, sancționând contravențional persoanele și instituțiile care nu respectă legea. Nu pentru mult timp. De curând, Mugurel Iancu a fost iar mutat la Centrul de Arest Preventiv, după ce un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a decis că și el trebuie urmărit penal alături de romii care l-au amenințat cu moartea și de șeful Secției 2 de Poliție Craiova, Eleonor Bocai, care i-a cerut să tacă în privința ultrajului. 

Pe 30 martie 2021 un cetățean a sesizat prin SNUAU 112 că în zona Târgului Făcăi iese fum gros și aerul e irespirabil. Doi agenți au fost direcționați la adresa respectivă. Unul dintre ei, agentul Mugurel Iancu, celălalt – agenta Oana Vasilescu, ambii de la Secția 2 de Poliție din Craiova. La fața locului echipajul a constatat că persoane de etnie romă ard componente auto. Una dintre ele le-a spus polițiștilor datele sale de identificare, iar cealaltă a refuzat să se legitimeze și nu le-a permis pompierilor să intre în curte pentru a stinge focul. Așa că intervenția s-a făcut cu furtul peste gard. Unul dintre bărbați s-a deplasat către poartă și a devenit recalcitrant, cerându-le oamenilor legii să plece. Polițistul a folosit spray-ul iritant-lacrimogen din dotare, apoi l-a încătușat pe bărbat cu ajutorul pompierilor, fiindcă opunea rezistență. Fiul acestuia a luat o rangă și l-a amenințat pe polițist că îi va sparge capul. Agentul a folosit și împotriva lui spray-ul iritant. În timpul intervenției, ambii bărbați – tată și fiu – i-au adresat injurii și amenințări cu moartea. Bărbatul încătușat i-a spus că îl va căuta și îl va călca cu mașina ca să-l omoare. Între timp, fiul acestuia și-a sunat mama și a anunțat-o că poliția a venit peste ei, i-a bătut și le-a dat cu spray lacrimogen și i-a spus să cheme o ambulanță. Apoi a inițiat un live video pe Facebook, în cadrul căreia a urmat o serie întreagă de injurii și amenințări.

Îl bătură pe tata, îi dădură cu șprei în ochi, îi puseră cătușele lu tati (…) suferă de șmecherie… F**u-vă rasa-n gură… (…) Suferiți de șmecherie… (…) Oricum nu se șterge live-ul ăsta (…) Și pompierii deteră”, spune tânărul. De partea cealaltă, bărbatul cu care era în transmisie live pe Facebook îl îndeamnă să agreseze polițiști: ”Să-mi bag p**a-n morții lui de polițist, în copiii lui și în familia lui (…) să-mi bag p**a în gura voastră de muiști, de sărăcii, de pișații dracu. Cu ce drept intrarăți voi în curtea noastră? Trebuia să pui țeava pe ei (…) De ce nu luași bă bâta să le dai în cap?! (…) Ia să-i dai mă foc ăstuia, băga-mi-aș p**a în copiii lui (…) Dă-te la el (…) Dă-i una, băga-mi-aș… (…) Sparge-le mașina [de poliție n.r.], băga-mi-aș p**a în mașina lor”. (Video mai jos – Atenție limbaj licențios, care instigă la violență)

După ce Ambulanța a sosit la fața locului, bărbatul încătușat a cerut să fie dus la spital, motivând că nu poate să respire. Agentul și colega sa au revenit la Secție, unde s-au apucat să redacteze fișa de intervenție. Aici au menționat tot ce s-a întâmplat, inclusiv faptul că Mugurel Iancu a fost amenințat cu moartea. După ce au terminat scris-o, Mugurel Iancu și colega lui, Oana Vasilescu, au mers la șeful secției și l-au înștiințat despre eveniment, comunicându-i totodată că au completat fișa și că o vor înmâna ofițerului de serviciu. Ofițerul de serviciu a mers în aceeași zi cu fișa la șeful secției și l-a înștiințat despre conținutul ei. Ulterior, în aceeași zi, Oana Vasilescu i-a propus lui Mugurel Iancu să întocmească și un proces-verbal cu cele întâmplate la intervenție, deși nu era obligatoriu (în fața procurorului, Vasilescu a susținut contrariul, anume că Iancu a ”determinat-o” să o facă, iar ea a scris după dictarea lui). Polițistul susține că documentul a început să fie redactat pe 30 martie și a fost terminat de scris a doua zi, la ora 7.00. Atât fișa de intervenție, cât și acest proces verbal au avut același conținut.

În cursul zilei de 31 martie, Mugurel Iancu este chemat de superiorul său și i se cere să modifice fișa de intervenție. Adică să scoată mențiunile privind faptul că a fost amenințat cu moartea. La discuție participă și adjunctul Iulian Duță. Ambii încearcă să-l convingă de faptul că așa ar fi mai bine, mai ales că superiorul nu a sesizat imediat parchetul. Polițistul refuză categoric să facă asta. Atât întrevederea dintre Eleonor Bocai, Oana Vasilescu și Mugurel Iancu din data de 30 martie, cât și discuția dintre Eleonor Bocai, Iulian Duță și Mugurel Iancu din data de 31 martie au fost înregistrate audio.

***

Eleonor Bocai, șeful Secției 2 Poliție Craiova: „Vă salut, domnu’ Iancu. Fii atent, ai venit ieri la mine… Ia loc, te rog frumos, că nu vreau să stați în picioare. Și tu […], luați loc. Ai venit ieri la mine, cu colega ta, mi-ai explicat situația de fapt, am zis «foarte bine»… Problema e că mi-ați scris aici niște lucruri care nu sunt OK, adică că v-a amenințat cu moartea, că v-a înjurat. Și am stabilit de ieri că îi dați amendă contravențională, da, și pe Legea 55 și pe toate celelalte. Rugămintea mea era să refaceți fișa asta, da? cu mai puțin, să ziceam aicea, că v-a amenințat că vă va omorî și că nu știu ce, pentru că… (îl întrerupe Mugurel iancu)

Mugurel Iancu: Mă puneți să mint?

Eleonor Bocai, șeful Secției 2 Poliție Craiova: Nu vă pun să mințiți, pentru că altfel trebuia să ne sesizăm de ieri și să declinăm competența către Parchet. Or, acolo nu știu dacă avem probe, nici n-ați filmat cu body-camera, v-am întrebat de ieri lucrul ăsta și mi-ați spus că nu ați apucat să filmați (…)”.

***

Șeful Secției 2 se antepronunță și spune că nu ar exista probe care să susțină ultrajul despre care ambii membri ai echipajului care a intervenit la eveniment au povestit că a constat în înjurături și în faptul că unul dintre bărbați a pus mâna pe o rangă și l-a amenințat. Polițiștii îi mai spuseră cu o zi în urmă că nu au imagini cu intervenția fiindcă nu au apucat să pornească bodycam-urile, fiindcă ajunși acolo lucrurile s-au precipitat rapid. Însă, polițistul i-a explicat că de față au fost martori suficienți, cei 4-5 pompieri, și că există și filmarea cu live-ul în care au fost proferate numeroase injurii și amenințări la adresa lui și a celorlalți funcționari publici.

Ranga cu care polițistul Mugurel a fost amenințat

Polițiștii cu experiență susțin că în urma celor povestite superiorului, acesta ar fi trebuit să sesizeze imediat Parchetul în legătură cu amenințările, pentru că el era șeful și era de competența lui să o facă. Dar, nu a făcut-o.

În orice caz, bărbatul încătușat de polițist s-a prezentat pe 31 martie 2021 la poliție susținând că vrea să facă o plângere împotriva polițistului care l-ar fi bătut și ”gazat” cu spray lacrimogen. Șeful Secției i-a spus să meargă acasă pentru că nu s-a întâmplat nimic, fiindcă nu a fost nimic ”penal”.

***

La două zile de la evenimentul de la Făcăi, adică pe 1 aprilie 2021, Secția 2 Poliție Craiova a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Craiova procesul-verbal al evenimentului întocmit de agent și colega sa de echipaj din care reieșea că au fost înjurați, iar agentul amenințat cu moartea. În august 2021, când polițistul a cerut să consulte dosarul a aflat că nu exista niciunul și că procurorii nu făcuseră niciun demers în acest sens. La scurt timp după asta, a fost întocmit un dosar penal. Însă nici apoi nu s-a mai întâmplat nimic. Așa că pe 2 martie 2022, agentul de poliție ultragiat a sesizat Direcția Generală Anticorupție (DGA) cu privire la solicitarea pe care superiorul lui i-o făcuse, privind modificarea fișei de intervenție, acuzându-l pe Bocai de instigarea la fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.

La două săptămâni de la formularea plângerii la DGA, adică pe 17 martie 2022, cazul a fost preluat de alt procuror de la PJ Craiova, respectiv Mihai-Răzvan Trică (purtător de cuvânt al instituției), care a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de ultraj comisă de cei doi bărbați. La o lună, respectiv pe 17 aprilie 2022, plângerea făcută de polițist către DGA a ajuns la PJ Craiova. Pe 24 mai 2022, magistratul a dispus continuarea urmăririi penale față de cei doi bărbați pentru infracțiunea de ultraj. După o zi a emis și ordonanță pentru începerea urmăririi penale față de șeful Secției 2 Poliție Craiova privind săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și omisiunea sesizării. Pe 21 octombrie 2022 cele două cauze au fost reunite. Pe 24 octombrie 2022, procurorul a dispus schimbarea încadrării juridice a infracțiunilor reținute în sarcina celor doi bărbați de etnie romă, din ultraj în amenințare. Totodată, în aceeași zi, procurorul de caz a dispus extinderea urmăririi penale și față de agentul de poliție Mugurel Iancu, fiindcă șeful său a depus, la rândul său, plângere împotriva lui pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals. Adică Eleonor Bocai susține că el nu a fost înștiințat că Mugurel Iancu a fost amenințat cu moartea și că a mințit în procesul verbal întocmit împreună cu colega sa Oana Vasilescu. De altfel, aceasta din urmă a susținut ulterior că a fost determinată de Mugurel Iancu să completeze procesul verbal și nu a mai recunoscut nimic din ceea ce îi povestise șefului. Dar, așa cum spuneam mai sus, toate discuțiile au fost înregistrate audio, iar ele sunt o probă mai mult decât elocventă că Mugurel Iancu nu minte.

Coincidență, după scandalul fișei de intervenție, agenta Oana Vasilescu a fost promovată de la munca de stradă, la munca de birou. Polițista abia se transferase la Secția 2 Poliție Craiova, de la IPJ Timiș. Iar de la Secția 2, Oana Vasilescu a fost transferată, în aprilie 2021, la Biroul de Resurse Umane al IPJ Dolj. În fine.

Pe 27 octombrie 2022, procurorul a dispus și continuarea cercetării penale față de polițistul Mugurel Iancu „pentru săvârșirea, în concurs real, a infracțiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals”.

Pe 17 februarie 2023, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de cele două persoane de etnie romă pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare.

Iar pe 20 aprilie 2023, procurorul Mihai Trică a emis o ordonanță de extindere a urmăririi penale pe numele agentului principal de poliție Mugurel Iancu, devenind din suspect, inculpat. Înainte i-a sugerat agentului să se mai gândească dacă își menține plângerea împotriva lui Eleonor Bocai. Iată mai jos cum a motivat procurorul Trică Ordonanța:

Extras din Ordonanța de extindere a urmăririi penale din 20.04.2023

După ce Inacu a devenit inculpat, inspectorul-șef al IPJ Dolj a dispus punerea „la dispoziție” a agentului principal de poliție la Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului, în cadrul căruia și-a început activitatea pe 2 mai 2023.

Pe 3 mai 2023, procurorul Mihai Trică a fost promovat, prin delegarea în funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Dosarul fișei de intervenție de care s-a ocupat a fost dat unui alt procuror.

Hăituiala PLM

În altă ordine de idei, pe 16 mai 2021, deci la aproximativ o lună și jumătate de la scandalul fișei de intervenție, polițistul Mugurel Iancu a amendat doi polițiști locali. Cei doi se aflau într-o mașină inscripționată cu PLM Craiova care circula pe banda a treia, deși benzile 1 și 2 erau libere. Polițiștii locali nu au avut nici certificatul la ei și nici cel de-al doilea 2 triunghi, așa cum prevede OUG 195/2002. Iancu nu i-a ”iertat”. După 2 zile, el a fost chemat de adjunctul Secției 2 Craiova, Iulian Duță, care l-a apostrofat că a fost sunat de Octavian Mateescu, șeful PLM, care i-a bătut obrazul că a fost jenant că a iancu a ”implicat instituțiile”:(…) Polițist să oprească un alt polițist în mijlocul străzii, ăia să creadă că tu vrei să te ajute cu ceva și tu să le dai amendă că au coborât din mașină, este de toată jena (…) Bănuiesc că, în ziua aia, dacă voiai să dai amenzi de genul celor care le-ai dat, găseai pe altcineva să dai amenzile alea în afară de Poliția Locală”, i-a reproșat Duță lui Mugurel Iancu.

În cursul verii, polițistul a amendat și Poliția Locală a Municipiului (PLM) Craiova pentru că blocase un drum public fără avizul IPJ Dolj. După ce a dat amenda, conducerea PLM Craiova i-a făcut sesizare disciplinară (15.07.2021), iar în luna august Octavian Mateescu nu a mai suportat ”tratamentul” și umilința la care se considerase supus de către polițistul Iancu, așa că i-a făcut o plângere penală. Pe modelul fostului procuror-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a intimidat fără rușine (ba din contră), mai alaltăieri, un polițist care l-a oprit în trafic, spunându-i: „Știţi cine sunt?”.

Situațiile precum cea în care nu sunt anunțate cazurile de ultraj duc la slăbirea autorității polițiștilor. Pentru că nu sunt pedepsiți, răufăcătorii încep să capete tot mai multă încredere și tupeu în fața polițiștilor pe care îi umilesc. Iar asta vedem cu toții din ce în ce mai des.

Deși nu am acordat atenție faptului că totul a pornit de la intervenția la un caz de ardere ilegală, subliniem că subiectul arderilor ilegale din Craiova este unul extrem de important. De nenumărate ori craiovenii s-au plâns că în anumite zone ale orașului sunt arse ilegal materiale pentru obținerea părților feroase și nimeni nu ia măsuri. Iată aici câteva exemple de articole de presă în care s-a vorbit despre aerul irespirabil și poluarea din Craiova, dar și despre cum autoritățile își pasează problema. (Gds.ro, 26.02.2021: Craiova „arde”. Poluarea revine, iar oamenii sunt sătui de ignoranța autorităților; Gds.ro, 23.11.2021: Craiova, în fum. Garda de Mediu: „Să intervină pompierii, noi nu avem competenţe”; Gds.ro, 26.11.2021: Arderile care poluează, treaba nimănui. După Garda de Mediu, şi Poliţia Locală spune că are competenţe limitate; Gds.ro, 10.02.2022: În sfârşit! Controale comune în cartierele arderilor ilegale din Craiova).

Post Scriptum: Pentru șeful PLM Craiova, Octavian Mateescu, cea mai la îndemână metodă de a rezolva ”problemele” pare să fie plângerea penală. Acesta i-a transmis, anul acesta, și redactorului Stiricraiova, Ana-Maria Gebăilă, că îi va face plângere penală pentru că ar fi scris articole neadevărate despre el. Numai că șeful PLM, Mateescu, nu se referea la niciunul dintre articolele semnate de aceasta, ci la unele publicate pe o pagină de Facebook (Gazeta Sudului) despre care ar fi având domnia sa date extraordinar de exacte cum că în spatele ei se află redactorul-șef al Stiricraiova, Ana-Maria Gebăilă. Gebăilă a râs de domnia sa când l-a auzit. Și l-a sfătuit să facă ce crede de cuviință, manifestându-și deopotrivă curiozitatea despre cum va reuși să dovedească domnia sa, șeful PLM, așa ceva. La scurtă vreme, Anei-Maria Gebăilă i s-a adus la cunoștință că pe numele ei a fost formulată o plângere penală (clic pentru detalii). Surpriza a fost mare când i s-a spus că sesizarea era semnată de Adinel Ilinca, directorul RAADPFL Craiova. PLM, de râsul curcilor…