Și statul pierde la ”păcănele” – 90 de milioane de euro pe an

583
Reclame

90 de milioane de euro care ar fi trebuit să meargă la stat, sub formă de taxe, ajung de fapt în buzunarele marilor jucători de pe piața din România, potrivit unui raport intrat în posesia PRESShub, care tratează evaziunea fiscală în domeniul jocurilor de noroc și în special a aparatelor slot machine.

Raportul a ajuns și în posesia procurorilor și descrie mecanismul prin care, prin folosirea unor programe informatice „otrăvite”, se diminuează veniturile prin acționarea de la distanță a unor aparate cu scopul de a diminua valoarea sumele jucate.

Mai mult, în România nu este reglementat premiul „Jack Pot”, acesta putând fi direcționat către un anumit aparat din rețea și programat a fi câștigat la o anumită oră.

Activitățile de jocuri de noroc pe teritoriul României reprezintă monopol de stat și este administrat de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN). Pe segmentul jocurilor de noroc de tip slot-machine, popular denumite „păcănele”, ONJN realizează monitorizarea centralizată prin intermediul unor programe informatice.

Aceste programe conectează toate aparatele de joc într-un sistem informatic centralizator, interconenctat, la rândul său, la terminalul ONJN.

Programele informatice sunt asigurate de societăți private acreditate de Oficiu și ele nu aparțin instituției de stat.

Informații din interior

Una dintre cele mai mari societăți de acest tip din țară a obținut autorizație de la ONJN pentru producerea și omologarea în vederea vânzării a dispozitivelor ce permit conectarea și interconectarea aparatelor. Acest lucru a fost posibil prin ajutorul dat de fosta conducere a oficiului și a unor responsabili din cadrul Direcției Generale Supraveghere și Control din instituție.

Începând cu 2017, programele informatice realizate de firma privată au fost înzestrate cu aplicații disimulate malițioase, potrivit surselor PRESShub. Aceste aplicații sunt activate de la distanță de reprezentanții companiei, după ce, în prealabil, pe fiecare aparat joc este instalat un dispozitiv produs de aceeași firmă.

Dispozitivul „Newton Total Control” conectează păcănelele într-un sistem informatic centralizator. În cadrul acestui dispozitiv a fost inserată aplicația „SIL” (situația încasărilor lunare).

Continuarea, în PRESShub.

ALEGEREA EDITORULUI