Mincinoșii de la Ape!

5343
Mincinoșii de la Ape
Reclame

Câteva zeci de angajați ai Administrației Bazinale de Apă (ABA) ”Jiu” și subordonatelor din regiune au participat la o întâlnire secretă, în ziua de 17 mai 2023, pe Dunăre, la Orșova. Mulți dintre ei erau liberi, optând pentru o zi de concediu pentru a lua parte la eveniment. Deplasarea s-a făcut pe cheltuiala instituției. Antreul, pe banii participanților. Nici directorul ABA Jiu, nici șefii sistemelor de gospodărire a apelor (SGA) pe care i-am sunat pentru a afla mai multe informații nu au recunoscut că a existat sau au participat la vreo chermeză sau vreo întâlnire de lucru. Nimic. După o serie de solicitări transmise de redacția Stiricraiova către Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) și ABA Jiu, lucrurile au început să se clarifice. În ciuda ”amneziei” directorilor, informațiile de la care am început să punem întrebări s-au confirmat: 50 de șefi și angajați ABA Jiu și de la structurile subordonate: SGA – Dolj, Mehedinți, Gorj și SHI Petroșani au fost pe 17 mai la Orșova pe o navă a ABA Jiu. În ce scop? Ei bine, conform răspunsului oficial al instituției ABA ”Jiu”, ar fi fost unul lucrativ: ”pentru pregătirea celebrării Zilei Internaționale a Dunării 2023”. Așadar, din iubire și respect pentru Dunăre, neam și patrie, angajații și-au luat zi de concediu ca să muncească în secret. Extraordinari oameni: și mincinoși, și penibili!

Obișnuiți să rânduiască treburile instituțiilor de stat pe care le conduc precum bișnițarii la colț de stradă, cu sclaveți gata să spună ”Să trăiți!”, micii dumnezei – directori, șefi și șefuți născuți pe pământ românesc, îndeosebi oltenesc, au un fel aparte de a-și da cu stângul în dreptul și de a arăta cât de idioți și mincinoși sunt. Avansați în funcții la ”apelul bocancilor”, obișnuiți să dea socoteală pentru prestațiile lor doar pe liniuță de partid, nomenclaturiștii ăștia sfidează decența și bunul-simț. Au tupeu cât Fluviul Dunărea, pe care ar fi în stare să îl soarbă dintr-o înghițitură pentru a-și salva fundurile libidinoase și scaunele pe care s-au proțăpit.

Portul și pontul

Un mesaj anonim primit de redacția Stiricraiova cu privire la desfășurarea unei petreceri pe o navă a Administrației Bazinale de Apă ”Jiu”, la care participă oameni din instituție, precum și de la Sistemele de Gospodărirea Apelor (SGA) Dolj, Gorj, Mehedinți și Sistemul Hidrotehnic Independent (SHI) Petroșani ne-a trezit curiozitatea. Potrivit mesajului, deplasarea s-a făcut cu mașinile, șoferii și carburantul instituțiilor, deși mulți dintre participanți își luaseră concediu în ziua respectivă. Fiecare ar fi cotizat cu 100 de lei pentru gustări și băuturi.

Cel mai sigur…

Primul pe care l-am contactat pentru a ne lămuri a fost directorul general al ABA ”Jiu”, Răzvan Șerban. L-am întrebat dacă a fost sau este la o petrecere pe o navă, al cărui nume ar fi ”Sarmizegetusa”, la Orșova, unde toate structurile din subordinea ABA Jiu, de la Gorj, Petroșani, Mehedinți ar sărbători ceva. A negat cu vehemență și ne-a chestionat la rându-i de ce ne interesează. ”Nu. Nu știu de așa ceva, să sărbătorească ceva. De ce?”.

Directorul Aba Jiu, Răzvan Nicolae Șerban/Foto: Facebook

A admis, în schimb, că s-a aflat ”în zonă”, dar ”nu a fost nimic, sub nicio formă, pe niciun vas”. ”Sunt foarte, foarte sigur. Foarte sigur, pe nicio Sarmizegetusa”, ne-a răspuns. Întrebat dacă, poate, a fost un schimb de experiență sau altceva, directorul s-a arătat iritat de întrebare și ne-a răspuns tot cu o interogație: ”Ar fi vreun rău dacă am face un schimb de experiență, că nu înțeleg”.

Am insistat pe informația cu petrecerea, iar Răzvan Șerban a ținut să ne spună că i-ar plăcea și lui ”maxim” dacă ar fi invitat la lăutari, concluzionând că redactorului îi plac înmormântările devreme ce nu îi plac muzicanții. ”Dvs lucrați la presă și mă sunați să mă întrebați dacă a avut loc un chef pe o navă numită Sarmizegetusa, cum spuneți dvs, cu structurile… care structuri, nu știu la care vă referiți?… (…) Nu am fost, doamnă, la niciun chef, pe nicio navă Sarmizegetusa”, a conchis Răzvan Șerban.

În urma verificărilor, s-a dovedit că nava Sarmizegetusa nu se afla în portul Orșova, ci la Giurgiu. Prin urmare, nu pe ea se derulase misterioasa întâlnire. Totodată, conform unor surse consultate de redactorul Stiricraiova, în mod cert șefi și angajați de la ABA Jiu și SGA-uri au fost pe o navă, însă în scop parțial lucrativ. Ar fi și socializat cu ocazia întâlnirii.

… Dar nu singur

Pentru că directorul general respinsese ideea oricărui fel de întâlniri, în ziua următoare dialogului cu Răzvan Șerban, i-am sunat pe toți directorii de la SGA-uri și SIH Petroșani. Toți au negat că ei sau subalterni de-ai lor ar fi participat la o întâlnire ori sesiune de lucru, chef sau vreo petrecere la Orșova. Directorul SHI Petroșani, Sorin Corici a fost scurt și tranșant: Nu și nu. Directorul SGA Mehedinți, Adrian Drăghici”, a afirmat, de asemenea, că nu a participat la nicio întâlnire cu colegi din regiune. Șeful SGA Gorj, Claudiu Vijulan, a afirmat că ”eu cu domnul Drăghici (directorul SGA Mehedinți n.r.) am avut treabă, nu știu despre ce este vorba. Nu ne-am întâlnit la Orșova, ci la sediu acolo. Mai multe detalii nu pot să vă dau, nu știu despre ce este vorba. Nu a fost nimeni la Orșova dintre colegii mei, credeți-mă”.

Singurul director de SGA care a lipsit cu adevărat de la întâlnire a fost cel de la Dolj. Florinel Stancu ne-a declarat că doar ce aflase de întâlnire când l-am sunat. L-am întrebat dacă a semnat vreo delegație sau alt document legat de deplasare pentru subordonații săi care au mers la Orșova. ”Mie nu mi-a spus nimeni nimic. Nu știu ce a fost acolo, nu m-a anunțat nimeni să merg. Eu nu am semnat nicio delegație. Dacă altcineva a semnat în locul meu, asta e altceva”, ne-a răspuns directorul SGA Dolj.

Contactați au fost și doi alți angajați ai ABA Jiu, despre care știam că au cunoștință despre evenimentul ultrasecret. Aceștia ne-au comunicat că Biroul de Informații al instituției este singurul abilitat să ne răspundă la întrebări.

Întrebările

În consecință, am formulat solicitări în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public către Apele Române că ABA Jiu.

Iată ce am întrebat:

1. Dacă și ce eveniment a organizat Administrația Națională Apele Române, în data de 17.05.2023, la Orșova și de la ce oră? Conform informațiilor pe care le dețin, participanții au fost din cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu, respectiv SGA Dolj, SGA Gorj, SGA Mehedinți, SHI Petroșani (conducerea ABA Jiu, conducere SGA-uri – mai puțin directorul SGA Dolj, ingineri șefi, și angajați de la diverse compartimente).
2. Câte persoane au fost prezente?
3. Din informațiile mele, evenimentul a avut loc pe o navă sau vapor care aparține ANAR. Despre ce ambarcațiune este vorba?
4.Cate mașini din toate cele patru județe din subordinea ABA Jiu (inclusiv ABA Jiu) au fost folosite pentru această deplasare?
5.Câte persoane au fost din fiecare unitate subordonată amintită la punctul 1?
6. Câte foi de parcurs au fost eliberate de la unitățile din subordine pentru deplasarea la Orșova?
7. Din informațiile mele, o parte dintre angajații care au participat la eveniment erau în concediu în data de 17 mai. Cu toate acestea, au participat la eveniment, pentru deplasare fiind folosite mașinile instituțiilor enumerate. Cum a fost posibil?
8.Cum justificați consumul de carburant pentru aceasta deplasare?

 

Ce a răspuns ANAR:

Iată ce a răspuns și ABA Jiu, condusă de directorul Răzvan Șerban. Ținem să precizăm că toți cei trei semnatari ai documentului de mai jos au participat la ”întâlnirea de lucru” despre care ni s-a spus că nu a existat. O mostră de cum să te faci singur de căcat! 

Pe lângă mincinoșii supremi de la Apele Române – Adiministrația Bazinală de Apă Jiu, adică generalul și directorii de SGA-uri amintite, îi înșirăm noi aici pe cei care au mai fost la Orșova de la ABA Jiu și SGA Dolj: șefa Serviciului Resurse Umane, plus o subordonată, șeful Serviciului Juridic, plus o subordonată, auditoarea ABA Jiu, șeful Biroului SSM, șeful Serviciului Inspecția Apelor, șefa Serviciului Laborator al ABA Jiu, șeful Biroului Financiar-Contabilitate ABA Jiu, alături de mai mulți subalterni, șeful Serviciului Avize-Autorizații, șeful Serviciului de Monitorizare, șeful IT, șeful Biroului Gestiunea Informației Clasificate, șeful Serviciului Mecanizare Auto al ABA Jiu, șeful Serviciului Patrimoniu și Cadastru, plus alți subalterni, secretara directorului general al ABA Jiu, inginerul-șef al SGA Dolj, contabila șefă a SGA Dolj, plus un subaltern.

Carevasăzică, dragi conaționali, luați de-aici aminte ce detașare de forțe în Oltenia pentru pregătirea celebrării Zilei Dunării! Câtă abnegație, patimă și dăruire! Câtă trudă și sudoare! Și toate astea, departe de ochii lumii, în taină, așa cum îi stă bine oricărui altruist care își ia zi liberă de la muncă pentru a fi la muncă. Astfel încât, de Ziua Dunării, pe 29 iunie, ne așteptăm ca ABA Jiu să ne topească inimile cu manifestări ieșite din comun. Orice-ar fi și oricum ar fi, nicio apă nu vă spală rușinea! Pentru că n-aveți!

P.S. Stăm cu sufletul la gură până ANAR se/ne lămurește care a fost oportunitatea organizării întâlnirii, rezultatele și concluziile ei.

Sorin Corici, director SHI Petroșani / Sursa foto: hunedoaraplus.ro
Adrian Drăghici, director SGA mehedinți / Sursa foto: https://mehedinti.psnews.ro
Claudiu Vijulan, director SGA Gorj / Sursa foto: gorjonline.ro

***

Dacă vrei să sprijini Stiricraiova.ro, poți face o donație: Revolut ID @amigebaila sau în contul IBAN RO70BREL0005534443240100 (Libra Bank) sau în contul IBAN RO76BACX0000002322963000, Cod BIC/SWIFT BACXROBU (Unicredit Bank), titular Gebăilă Ana-Maria.

ALEGEREA EDITORULUI