DNA a trimis în judecată un fost inspector ITM Dolj și un subofițer ISU Dolj pentru luare și dare de mită

1470

Un fost angajat al ITM Dolj și un altul al ISU Dolj sunt judecați pentru luare, respectiv dare de mită, potrivit Reporter24. Conform sursei citate, acesta din urmă i-a oferit un panou solar inspectorului de muncă, pentru a trece cu vederea că firma pe care o administra avea un angajat fără forme legale. Pe lângă cei doi, au mai fost trimise în judecată și alte trei persoane. Dosarul este la Tribunalul Dolj.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, este vorba despre Viorel Lungu, la data faptelor inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

Infracțiunea de dare de mită ar fi fost comisă de plt. maj. Daniel Alin Gîrgel, la data faptelor subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj.

Totodată, în sarcina altor trei persoane fizice s-a reținut comiterea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității.

În cursul lunii august 2019, în contextul unui control tematic, inspectorul ITM Viorel Lungu ar fi identificat pe șantierul unei societăți comerciale un cetățean din Republica Moldova care desfășura activități lucrative în cadrul societății, fără a avea un contract de muncă, conform anchetatorilor.

Ulterior, Lungu ar fi pretins și, la data de 21 august 2019, ar fi primit de la Daniel-Alin Gîrgel, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj și administrator împuternicit al societății comerciale unde se efectuase anterior controlul, un panou solar pentru prepararea apei calde menajere, acesta din urmă asigurându-i totodată și montajul.

„Bunul respectiv ar fi fost pretins și primit pentru ca inculpatul Lungu Viorel să nu constate nerespectarea legislației aplicabile în domeniul relațiilor de muncă și evidență a salariaților și să nu aplice sancțiunile prevăzute de lege. În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul plt. maj. Gîrgel Daniel-Alin, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați persoane fizice, ar fi întocmit în fals un înscris sub semnătură privată, pe care l-ar fi prezentat comisiei constituită la nivelul Serviciului pentru Imigrări a județului Dolj şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, ca document justificativ a prezenței și desfășurării unor activități lucrative a cetățeanului Republicii Moldova pe șantierul organizat de societatea comercială”, conform procurorilor DNA.