Recenta decizie de desființare a echipei de volei feminin pare a fi picătura care a umplut paharul nemulțumirilor de la Sport Club Municipal (SCM) Craiova. Antrenorii, sportivii, angajații, cât și iubitorii sporturilor de echipă din oraș sunt tot mai surprinși de valul de decizii luate de la instalarea în funcția de director a fostului viceprimar al Craiovei, social-democratul Adrian Cosman, și el fost sportiv de performanță.
Managementul defectuos din ultimii doi ani și jumătate de la SCM Craiova se vede cu ochiul liber. Numărul spectatorilor din tribunele Sălii Polivalente a scăzut teribil, în vreme ce bugetul alocat acestui club a tot crescut.
Numit director al SCM Craiova prin decizie a primarului Olguța Vasilescu, pe 2 aprilie 2021, Adrian Cosman a decis să ”revoluționeze” activitatea în Club. Hotărârea de modificare a organigramei, în vara anului 2021, pare să fi fost momentul în care a început declinul.
Conducerea a cerut desființarea postului de inspector-șef (asociat celui de director sportiv) și a întregului Compartiment de Organizare. Asta ar fi o primă ciudățenie, fiindcă un club sportiv e musai să aibă unul, ca să organizeze competițiile, precum și prezența la ele. Între motivele invocate s-au numărat programul de lucru și situația financiară a SCM Craiova.
Nema economii!
Ce o fi înțeles conducerea din economia financiară, nu știm. Fiindcă în octombrie 2021, prin HCL 380/28.10.2021, bugetul clubului a fost suplimentat cu 2.614.000 lei peste bugetul angajat pe acest an. Mai exact, subvenția prevăzută în 2021 a fost de 12.155.000 lei, dar anul s-a încheiat cu o alocare bugetară de 15.653.000 lei.
În 2022, prevederea și subvenția au fost de 14.891.000 lei, dar anul s-a încheiat cu o cheltuială de 16.888.000 lei.
În 2023, SCM Craiova nu s-a mai sfiit și a cerut, atenție, doar pentru secțiile sportive, suma de 15.869.000 lei (secția baschet: 3.480.500 lei; secția box: 930.000 lei; secția ecvestră: 420.000 lei; secția handbal: 5.456.500 lei; echipă volei feminin: 2.084.000 lei; echipă volei masculin: 2.529.000 lei; echipe juniori: doar 224.000 lei – în ciuda faptului că legea prevede că pentru activitatea de copii și juniori alocarea trebuie să fie de minimum 30% din totalul bugetului, or acesta este de numai 1,4%). Dar, Consiliul Local Craiova a aprobat, prin HCL 57/02.02.2023, doar 11.990.000 lei din cât ceruse clubul. Adică aproape la jumătate.
Angajații concediați de Cosman au câștigat în instanță
Pe lângă cele aproape 15,8 milioane de lei solicitate pentru activitatea sportivă, SCM Craiova trebuie să mai plătească și salariile angajaților și cheltuielile de întreținere și administrare a Sălii Sporturilor „Ion Constantinescu”. ”Bonus”, anul acesta, cei doi salariați dați afară de Cosman în noiembrie 2021, inspectorul-șef Petrișor Albu și consilierul de specialitate Alin Dumitrescu, au câștigat procesele intentate clubului. Instanța a decis anularea deciziilor de concediere luate de Adrian Cosman. Așa că din bugetul clubului trebuie acum scoși banii și pentru plata sumelor datorate, plus cheltuielile de judecată. Ca idee, din 2014 și până în 2021, inspectorul-sef și salariații Compartimentului Organizare au asigurat desfășurarea în condiții optime a peste 700 de meciuri în întrecerile interne și peste 60 de partide în competițiile internaționale. Toate fără nici măcar un avertisment din partea federațiilor de specialitate din România și Europa.
Revenind la bani, la un calcul grosso modo, SCM s-ar putea să cheltuiască anul acesta undeva la vreo 20 de milioane de lei. Aproape dublu față de subvenția alocată de municipalitate.
Ca să ”scoată cămașa” pe undeva, direcțiunea s-a gândit să ”taie în carne vie” și să desființeze echipa de volei feminin. Cosman a argumentat hotărârea cu performanțele nesatisfăcătoare, fiind o echipă de locurile 8-10. De menționat, însă, că echipa promovase în prima ligă în 2021, având cel mai mic buget dintre cele 4 echipe de sală. Iar perspectivele pe termen mediu puteau fi excelente: echipele de cadete și speranțe ale Școlii de Volei, cu sportive din Craiova, sunt campioane naționale în 2023.
În altă ordine de idei, uitându-ne pe alocările bugetare, e de neînțeles de ce doar echipa de volei fete a fost ”ucisă”, pentru că motivul invocat, cel al clasărilor mediocre în competiția internă, este identic și la echipa de handbal feminin (cu un buget excedentar comparativ cu „performanțele” din ultimii 3 ani), dar și la baschet masculin.
Dar, la ce să ne așteptăm, când nici acolo unde rezultatele au fost remarcabile nu s-a putut mai mult. Conducerea SCM Craiova a refuzat să înscrie echipa de volei masculin în Cupele europene, la finalul sezonului 2020/2021. Echipa noastră terminase campionatul pe podium și își câștigase dreptul de a evolua în cupele europene.
O altă decizie controversată a fost și numirea ca manager al secției de volei a lui Lucian Zlotea, peste reputatul tehnician Dănuț Pascu. O altă mare surpriză pentru iubitorii și susținătorii voleiului este ușurința cu care SCM Craiova a „scăpat” de simbolul echipei de volei masculin Laurențiu Lică. Pentru el nu s-a găsit loc în staff sau în managementul secției, în schimb Corona Brașov l-a primit cu brațele deschise, pentru a manageria și antrena echipa de volei masculin.
În orice caz, dincolo de nemulțumirile oamenilor de sport, inclusiv angajații SCM Craiova „mârâie” pe la colțuri din cauza conducerii. Salariații se plâng de o atitudine dictatorială a directorului Adrian Cosman. Acesta conduce SCM Craiova cu delegație de peste 2 ani. Și, din câte se poate observa, nu se știe dacă are vreun plan managerial pe care îl urmează ori managementul e în funcție de ”nevoi”.
Cum ar fi, spre exemplu, încheierea a două contracte pentru echipa de handbal feminin, pe o perioadă de doi, cu sportive din spațiul ex-iugoslav, ajungând la 200.000 de euro fiecare.
Conform unor surse, demersurile au fost făcute, directorul și contabila șefă semnând deja cu sportivele. Comisia de negociere și Consiliul de administrație nu au aprobat, încă, contractele de activitate sportivă, fiindcă nu ar fi de acord cu ele.
Că va avea sau nu vreo reacție municipalitatea craioveană față de situația de la club nu ne rămâne decât să vedem. Viceprimarul Răzvan Diaconu, care are în subordine SCM Craiova, ar cunoaște bine problemele semnalate. Numai că, vedeți dumneavoastră, depinde din ce perspectivă: politică sau sportivă?