DOLJ: 14 localități fac centre pentru depozitarea gratuită a deșeurilor speciale de către populație

797
Sursă captură foto: Ecoteca / Eexemplu de CAV destinat aglomerărilor urbane oferit de Ministerul Mediului
Reclame

Deșeurile voluminoase, de lemn, din textile, mobilier, anvelope, echipamente electrice, electronice si electrocasnice, baterii uzate, deșeurile periculoase, cadavre de animale, deșeuri de grădină și cele din construcții și demolări vor putea fi duse de locuitorii din 14 localități doljene în centre speciale de colectare. Oamenii nu vor plăti nimic. Costurile de administrare vor fi suportate de primării.

Nevoia unor astfel de puncte de colectare separată a acestor fluxuri speciale de deșeuri era stringentă, dat fiind faptul că ele sunt inexistente în prezent. Astfel, speră autoritățile, populația nu va mai fi tentată să le arunce în natură sau să le depoziteze, în cazul orașelor, pe lângă punctele de colectare a gunoiului menajer.

Amenajarea centrelor se face cu bani din PNNR, iar proiectele sunt deja în curs de implementare. În Dăbuleni, Filiași, Cârcea, Băilești și Craiova au fost depuse prin ADI ECODOLJ. În celelalte localități – Teasc, Galicea Mare, Cioroiași, Rojiște, Daneți, Bârca, Goicea, Bistreț, Negoi – finanțarea a fost obținută individual de primării. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect corespunde unui cost maxim de 778.720 euro/centru, fără TVA.

Potrivit directorului executiv al ADI ECODOLJ, Adela Plăcintescu, identificarea terenurilor propice pentru amenajarea centrelor a fost cea mai grea parte pentru autoritățile locale. De altfel, susține reprezentanta EDI ECODOLJ, acesta este și motivul pentru care alte localități nu au reușit să aplice. ”Găsirea unui teren adecvat a fost una dintre problemele cele mai mari. Unele localități nu au putut depune cereri de finanțare pentru că nu au avut terenuri”, spune Adela Plăcintescu.

Centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (CAV) permit locuitorilor să se debaraseze, fără plată, de deșeuri care nu pot fi colectate în sistem ”door-to-door ”, în pubelele individuale. Oamenii le încarcă, le transportă și le descarcă în containerele individualizate pentru fiecare tip de deșeu.

***

Dacă vrei să sprijini Stiricraiova.ro, poți face o donație: Revolut ID @amigebaila sau în contul IBAN RO70BREL0005534443240100 (Libra Bank) sau în contul IBAN RO76BACX0000002322963000, Cod BIC/SWIFT BACXROBU (Unicredit Bank), titular Gebăilă Ana-Maria.

ALEGEREA EDITORULUI