Toate primăriile din Dolj, obligate să contracteze servicii de intervenție după apariția unui urs în județ

950
Reclame

Prefectura Dolj a transmis primăriilor din județ că trebuie să constituie echipe de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor ursului brun. Decizia a fost luată după ce un exemplar a fost surprins pe 9 iunie de o cameră de supraveghere a Ocolului Silvic amplasată în pădurea Radovan.

Apariția lui a fost o premieră în județ, prezența vreunui astfel de animal nemaifiind semnalată până acum. Din acest motiv, inițial informația nici nu a fost luată în serios de cetățeni.

Imaginile video au relevat faptul că ursul, de vârstă adultă, a mers la un punct de hrănire și monitorizare a vânatului, situat pe fondul cinegetic nr. 20 Perișor. Cetățenii din localitățile apropiate de pădurea unde a fost localizat ursul au fost atenționați să fie precauți și să-și ia măsuri de siguranță. Totodată, au fost avertizați să nu încerce să îl alunge, hrănească sau să se apropie de el dacă îl văd, ci să sune de urgență la 112.

Având în vedere prezența confirmată a unui exemplar adult din specia urs pe teritoriul județului Doti, veti întreprinde cu celeritate demersurile necesare pentru a asigura constituirea la nivelul unității administrativ-teritoriale pe care o reprezentați, a echipei de intervenție prevazută în Ordonanta de Urgență a Guvernului României nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor ș bunurilor acestora în intravilanul localităților precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative publicate în Monitorul Oficial al României. nr. 732 din 26 iulie 2021, care să fie în măsură să îndeplinească, la nevoie, atribuțiile prevăzute de lege”, se arată în documentul transmis primăriilor de Prefectura Dolj.

Practic, primăriile trebuie să încheie și să plătească din bugetul propriu un contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată, prin achiziție publică, cu un gestionar al fondului cinegetic/medic veterinar de pe raza unității administrativ-teritoriale pentru a interveni imediat, dacă este cazul, asupra exemplarelor de urs. Intervenția poate însemna alungarea, tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împușcare”, în funcție de caz.

Conform Ordonanței nr. 81/2021, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgență 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situații de urgență.

 

ALEGEREA EDITORULUI