Coșmar pentru craiovenii de pe Aleea 1 Geniștilor: manele, întreceri cu șarete, gunoaie și vandalism. Autoritățile nu mai vor să audă de sesizări

1782
Romii, pregătiți de o întrecere cu șarete
Reclame

Situație disperată pentru proprietarii de imobile de pe Aleea 1 Geniștilor din Cartierul Veterani. Vecinii lor de peste stradă, de etnie romă, le fac viața un coșmar. Zi de zi, ascultă muzică la maximum, gunoaiele le aruncă la marginea străzilor ori pe terenurile neîngrădite din zonă, îi amenință și le vandalizează bunurile. Din când în când, organizează și întreceri cu cai și șarete. Ce să mai, agitația din comunitatea romă care s-a dezvoltat aici este zilnică, devenind de-a lungul anilor picătura chinezească pentru ceilalți.

Proprietarii de imobile cu acte în regulă au făcut zeci de plângeri către autorități pentru tulburarea liniștii publice, amenințări, acte de vandalism, depozitarea ilegală a gunoaielor și furt de curent. La rândul lor, acestea au aplicat zeci de amenzi.

Însă, totul pare în van, fiindcă majoritatea romilor nu au acte de proprietate, bunuri sau venituri din care sancțiunile contravenționale să poată fi achitate. Nici vorbă de plata taxelor și impozitelor locale.

Au ajuns la capătul puterilor

Nu mai putem, suntem cu nervii la pământ”, mărturisește unul dintre proprietarii de pe Aleea 1 Geniștilor. ”Cel mai deranjant este faptul că nu ne slăbesc cu muzica deloc. Zilnic e când la unul când la altul la maximum. Sunt persoane care lucrează în schimburi, avem nevoie de liniște să ne putem odihni, avem copii. Efectiv am ajuns la capătul puterilor, suntem disperați”, mai spune craioveanul.

Prinde orbul, scoate-i ochii…

Oamenii susțin că doar doi-trei romi au acte de proprietate asupra imobilelor. În rest, s-ar fi pripășit aici și și-ar fi ridicat ilegal casele. În consecință, nici Direcția de Impozite și Taxe nu încasează nimic de la ei. Culmea ironiei este că funcționarii le-au cerut oamenilor să-i ajute la identificarea lor, ca să-i verifice.

Captură răspuns DIT Craiova

Primăria le strânge gunoiul 

Evident, nici pubele pentru gunoi nu au, așa că îl aruncă pe unde apucă. Totuși, municipalitatea îl strânge, spun oamenii, fiindcă altfel ar fi dezastru. Salubrizarea este, însă, plătită din bugetul local.

Gunoaiele din strada Geniștilor nu sunt foarte multe pentru că primăria trimite zilnic Salubritatea și curăță. Dar sunt și terenuri neîngrădite și nesalubrizate. Mi-au comunicat că au identificat proprietarii și ziceau că le-au pus termen să curețe. Nu s-a întâmplat nimic, sunt pline și de bălării și ambrozie. Mai ziceau că dacă nu o să salubrizeze ei, va face tot primăria și va taxa contravaloarea serviciului. Încă nu s-a întâmplat asta”, explică bărbatul, vorbind în numele vecinilor afectați de situație.

Contoare de curent cu tablă. Ca să reziste

Conviețuirea cu romii e grea și fiindcă cei mai mulți sunt puși pe rele, se mai plâng oamenii. ”Ne distrug pubelele de gunoi, contoarele de energie le-am îngrădit cu tablă ca să nu le mai vandalizeze. Nu știu dacă pe o altă stradă din Craiova se poate întâlni așa ceva. Iar de furtul de curent nu mai spunem. Am sesizat poliția locală, poliția județeană, CEZ-ul. Vin, îi deconectează, și după ce pleacă se leagă din nou la stâlpi. Cablurile acelea improvizate sunt un pericol pentru toți”, povestește bărbatul.

Cât despre întrecerile cu cai, oamenii mărturisesc că au parte adesea de ele. Romii au și căruțe și șarete, pe acestea din urmă folosindu-le la curse stradale. ”La un moment dat cei de la poliția locală ne-au explicat că ei le pot ridica numai dacă nu dețin număr de înmatriculare. Or, nu au voie nici cu număr, nici fără”.

Oamenii s-au săturat. Autoritățile spun că și ele

Craiovenii mai spun că au cerut în repetate rânduri montarea unor camere de supraveghere, dar li s-a răspuns că nu se poate. În schimb, PLM Craiova arată că a monitorizat zona și, ca urmare, a aplicat peste 20 de amenzi pentru încălcarea regulilor de conviețuire socială, a celor privind gospodărirea localităților urbane și rurale și a regimului deșeurilor. Totodată, au dispus sancțiuni, dar și confiscarea a patru vehicule cu tracțiune animală.

După zecile de reclamații transmise PLM Craiova, instituția le-a comunicat petenților că în cazul în care vor mai trimite alta cu același conținut ea va fi clasată, cu mențiune că s-a răspuns deja.

Ce e și mai frustrant este faptul că noi plătim aceleași impozite ca cei ce locuiesc, de exemplu, pe Aleea 2 Geniștilor, dar, ghinion, nici pe departe nu beneficiem de aceleași condiții de viață. Nici măcar varianta să ne mutăm nu e viabilă, fiindcă nimeni nu vrea să cumpere aici. La două străzi mai încolo, metrul pătrat de teren se vinde cu 200 de euro, al nostru nu valorează, practic, nimic. Cine știe aici al cui o fi terenul pe care și-au construit romii casele ilegal, că al lor sigur nu este. Sunt cam 2-3 familii de romi care ar avea acte și care se și comportă civilizat, în rest nu au nimic și e jale”, mai spun oamenii.

ALEGEREA EDITORULUI