Avocatul criminalului din Botanică: ”Îi pare rău pentru fată. Și pentru băiat, dar mai puțin”. Adolescentul, arestat pentru 30 de zile

4150
Avocat Florin Ciocoiu, apărătorul adolescentului de 17 ani care a ucis o fată și a rănit un băiat în Grădina Botanică din Craiova

Avocatul adolescentului de 17 ani, care marți a înjunghiat mortal o fată de 14 ani și a rănit un alt tânăr de 19 ani în timp ce se plimbau în Grădina Botanică din Craiova, a relatat astăzi presei ce a povestit inculpatul la audieri. În mod repetat, autorul a spus că nu cunoștea victimele, iar crima ar fi comis-o din furie, fiind lovit anterior de prietenul fetei. El a fost prezentat în această după-amiază judecătorului de drepturi și libertăți, care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit avocatului Florin Ciocoiu, din cadrul Baroului Dolj, care îl reprezintă pe minorul de 17 ani acuzat de omor și tentativă de omor, inculpatul le-a declarat anchetatorilor că venise din comuna doljeană Calopăr, unde locuiește, la Craiova, și a mers în centrul orașului, unde s-a plimbat, apoi și-a luat rucsacul și a mers în Grădina Botanică, de asemenea ca să se plimbe.

La un moment dat, plimbându-se, inițial i s-ar fi părut că s-a întâlnit cu două fete. ”A mai dat o tură, s-a convins că sunt un băiat și o fată, s-a uitat la fată insistent, fata la el. Celălalt băiat i-a spus că n-are voie, de ce se uită la ea, și i-a dat doi pumni, în falcă și în stomac”, a povestit apărătorul criminalului.

El, atunci, a avut un exces de furie și a deschis rucsacul, ghiozdănelul, a scos mănușile și cuțitul. S-a dus după băiat, care a văzut ce s-a întâmplat (că a scos un cuțit n.r.), și a fugit. S-a dus după el și l-a doborât, l-a înjunghiat, dup-aia s-a dus după fată, pentru că îi era frică să nu spună fata ce a văzut, asta a fost motivația lui”, potrivit avocatului Ciocoiu.

După ce a terminat și cu fata, și-a pus și masca, nu cagulă, și a fugit pe poarta din spate”, a mai spus apărătorul.

Autorul crimei ar fi susținut în mod repetat la audieri că nu se cunoștea cu niciuna dintre victime. ”Am insistat dacă o cunoștea – în special pe fată – și, de trei ori, a spus că nu. Nici pe băiat”, a precizat acesta.

Avocatul a mai declarat că adolescentul a motivat că din furie a provocat tragedia. Cert este că în ghiozdan avea mănuși, un cuțit de vânătoare cu o lamă de 19 cm, dar și o mască. Despre cuțit ar fi explicat procurorului și avocatului că ar fi fost ”uitat” acolo.

A spus că îi pare rău pentru fată

Întrebat dacă tânărul regretă ce a făcut, avocatul a precizat că a fost întrebat același lucru și la audieri și răspunsul lui i-a șocat în oarecare măsură pe anchetatori.

A spus că îi pare rău pentru fată, răspuns la care noi am rămas puțin blocați. Și doamna procuror și eu am întrebat (dacă și .r.) pentru băiat și a zis da, și pentru el, dar mai puțin, pentru că puteam să găsesc altă soluție să rezolv conflictul.

Conform avocatului, nu se poate aprecia în această fază ce pedeapsă poate primi elevul de 17 ani pentru faptele sale.

E prematur. Poate să ia și 3 ani, și 5 ani, și 7 ani și 10 ani. E minor, a mers pe recunoașterea faptelor. Bine, i-a denaturat un pic adevărul, dar a recunoscut fapta. Sunt mai multe probleme pe care trebuie să le dezbată anchetatorii, ca să ajungem la soluția finală”, le-a explicat Ciocoiu jurnaliștilor.

Tânărul va fi supus unei expertize psihiatrice, măsură obligatorie în asemenea cazuri.

ALEGEREA EDITORULUI