Se întrevăd speranțe pentru salvarea imobilului de pe Strada A. I. Cuza, nr. 16, din Craiova, situat vizavi de Universitate, care a adăpostit vreme de jumătate de secol Teatrul de Păpuși. Totuși, clădirea nu va mai păstra mare lucru din vechea structură, în afară de fațada principală.
Proprietarii actuali ai clădirii, soția și cele două fiice ale fostului director și dirijor al Filarmonicii Craiova, Modest Cichirdan, trecut în neființă în urmă cu trei ani, au solicitat certificat de urbanism pentru o serie de lucrări asupra imobilului.
Clădirea este singura din zonă care nu doar că a rămas nezugrăvită, ci este într-o stare de degradare avansată. Ea a fost inclusă pe lista imobilelor supraimpozitate cu 500% din cauza paraginii, potrivit presei locale.
Fațada principală – păstrată, înălțimea – modificată
Conform certificatului de urbanism emis de Primăria Craiova pe 25.07.2023, proprietarii vor desființarea parțială, consolidarea și recompartimentare interioară cu ”păstrarea integrității fațadei principale”.
În privința înălțimii, clădirea ar urma să mai capete două etaje în plus. Adică de la S+P+1+M cât are în prezent, să fie extinsă la S+P+2+3, etajul 4 inclus inițial fiind retras. Imobilul ar urma să primească destinația de spații comerciale și birouri.
Suprafața terenului-curți construcții este de 987 mp, iar imobilul se află în zona de protecție a monumentelor istorice (poz. 100 cod LMI DJ-II-a-A-08068 aprobata cu Ordin al Ministerului Culturii şi Cultelor 2828/2015) și în zona protejată a monumentelor istorice (poz. 163 cod monument istoric DJ-II-m-A-07980 “Palatul de Justiție”, azi Universitatea din Craiova).
Scurt istoric al clădirii
”Timp de aproape 50 de ani, clădirea cu o arhitectură bogată, de început de secol XX, a adăpostit Teatrul de Păpuşi din Craiova. Istoria locului consemnează, în principal, această destinaţie care i s-a dat clădirii, începând încă din anul 1956, de când a luat fiinţă secţia de artă a păpuşarilor craioveni.
Foaierul teatrului a fost amenajat în partea din faţă a clădirii, acolo unde se găseau vitrinele unui fost spaţiu comercial. La parter, în adâncime, a fost creată sala de spectacole, dar una micuţă, cu o capacitate de numai 150 de locuri. La cutremurul din 1977, teatrul încă mai funcţiona acolo şi imobilul nu a fost afectat.
În 1979, însă, s-a pus problema demolărilor de pe aliniamentul străzii A.I Cuza, pentru a face loc blocurilor. Faptul că acolo funcționa Teatrul de Păpuşi a oprit acest avânt. Copiii au continuat să vină la spectacole şi mulţi ani după, până în anul 2006, când a fost retrocedat proprietarilor şi tot teatrul, cu decoruri şi păpuşi, a trebuit să se mute” – ”Clădirea fostului Teatru de Păpuşi, suprataxată pentru paragină”, 17 aprilie 2018, Cuvântul Libertății.