Autorizație pentru restaurarea Casei Memoriale ”Elena Farago”. CJ Dolj vrea și o tablă de șah și o fântână în curte

501
Sursa foto: audiotravelguide.ro

Primăria Craiova a emis autorizația de construire necesară lucrărilor de restaurare a Casei Memoriale „Elena Farago”, aflată în curtea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Ultimele lucrări de intervenție, unele de consolidare, au avut loc în anul 2007.

Imobilul este o clădire de patrimoniu de importanță națională, categoria A, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mai exact, datează din 1898 și a aparținut familiei Alexandru și Aristia Aman. În 1901, prin testament, aceasta din urmă și-a donat imobilele și averea Primăriei Craiova, cu scop precis: să fie înființată și întreținută o bibliotecă publică în partea de jos a clădirilor, iar în cea de sus un muzeu. În 1908, ministrul Spiru Haret, inaugura Fundația „Alexandru și Aristia Aman”.

Douăzeci de ani mai târziu, Elena Farago a fost numită directoare a Fundației, pe care a condus-o mai mult de trei decenii. După preluarea conducerii, poeta a locuit și trăit în casa care va face obiectul restaurării. Până în 1950, biblioteca a fost patronată de primărie. Începând cu 1 noiembrie 1950 a devinit bibliotecă regională, până în 1968, apoi municipală, iar din 1974 – judeţeană.

Sursa foto: Facebook

Acum, clădirea adăpostește birouri administrative ale Bibliotecii județene, aflată în subordinea Consiliului Județean Dolj.

Obiectivul proiectului îl constituie punerea în valoare a unei clădiri de patrimoniu, în
scopul introducerii în circuitul istoric, turistic al municipiului Craiova, cu spații multifuncționale, subordonate destinației de HUB digital. Construcția va cuprinde și trei încăperi destinate personalității poetei Elena Farago, care a marcat cultura la nivel local și național, și expoziții cu caracter periodic. Obiectivul va permite desfășurarea unor multiple activități culturale, întâlniri cu tematici diverse, de cultură, spațiile de care dispune imobilul permițând desfășurarea evenimentelor la interior, dar și în exterior, în incintă, unde, conform solicitărilor din tema de proiectare, se dorește amenajarea cu suprafețe dalate, inclusiv o tablă de șah la nivelul pavimentului, mobilier urban (fântână decorativă, locuri de stat, coșuri de gunoi), spații verzi amenajate în jurul arborilor maturi existenți, iluminat ambiental”, se menționează documentația tehnico-economică – faza D.A.L.I. aferentă proiectului.

Pe lângă reabilitarea Casei Memoriale ”Elena Farago”, cu fonduri din PNRR, CJ Dolj va interveni cu lucrări și la bibliotecile comunale din Ciupercenii Noi, Cernătești și Vela. Totodată, toate bibliotecile din cele 30 de localități vor beneficia de dotarea cu mobilier, calculatoare și echipamente informatice, potrivit președintelui administrației județene, Cosmin Vasile. Banii vin prin proiectul „Biblioteca – hub activ de învățare digitală pentru comunitatea județului Dolj“, în valoare totală de 15,7 milioane de lei cu TVA.

 

ALEGEREA EDITORULUI