Nu se mai construiește Centrul de tratare a cancerului la Spitalul Regional Craiova. Proiectul a suferit mai multe modificări

2334
Captură foto: Google Maps

Mai multe elemente ale proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Craiova care fuseseră propuse în faza Studiului de Fezabilitate (SF) au dispărut sau au fost modificate în etapa studiilor detaliate pentru Documentatia tehnică în vederea obținerii autorizației de construire (DTAC), conform documentelor studiate de StiriCraiova.ro.

Între modificări se numără diminuarea suprafeței terenului, creșterea accesurilor auto și a numărul locurilor de parcare, dar și dispariția clădirii care urma să adăpostească Centrul de tratare a cancerului.

Investiția inițială (faza SF) fusese reglementată în baza Certificatului de Urbanism nr. 2195, emis de Primăria Craiova pe 26.10.2018. Însă, între faza SF și cea DTAC lucrurile s-au schimbat.

Machetă spital regional craiova

În etapa DTAC, proiectul a suferit modificări, drept pentru care municipalitatea craioveană a emis, luna trecută, un nou Certificat de Urbanism. Iar primarul Craiovei a postat pe facebook detalii din proiect care nu mai sunt valabile.

Ce s-a modificat

Conform documentelor depuse pentru obținerea avizului de mediu din 28 august 2023, suprafața terenului vizat a fost redusă cu 2,3 hectare, prin exproprierea unei porțiuni în partea sudică a imobilului, pentru realizarea Drumului Expres Craiova – Pitesti. Astfel, noua suprafață este de 246.127,00 mp față de 269.370 mp, cât erau inițial.

În noul proiect sunt prevăzute 4 accesuri auto: unul doar pentru ambulanțe (pe latura de vest, doar intrare, direct din Centura de Nord a Craiovei DN65F) si 3 accesuri din Str. Prelungirea Teilor: acces ambulanțe pe latura de nord (intrare și iesire), acces de serviciu pe latura de nord (intrare și ieșire) și acces principal pentru pacienți și vizitatori pe latura de nord. Inițial, fuseseră propuse 3 accesuri: unul din drumul Craiova – Ghercesti și 2 accesuri din Centura de Nord.

Totodată, s-a renunțat la Centrul de Tratare a Cancerului și la clădirea aferentă acestuia. În proiectul inițial clădirea principală a spitalului și centrul erau unite printr-un coridor, lucru pe care și primarul îl menționase în postarea sa din 2 august. Numai că, ce sa vezi, proiectul nu mai era valabil. În fine.

O altă modificare interesanta este că Heliportul a fost mutat de pe terasa clădirii principale pe sol.

Și bilanțul teritorial a fost modificat. Dacă la faza SF suprafața construită era de 32.840 mp, iar cea desfășurată de 190.883 mp, cu POT de 12.19% și CUT = 0.53, la faza DTAC suprafața construită este de 40.323,10 mp, suprafața desfășurată este de 200.124,03 mp, iar POT-ul propus este de 16.38%, iar CUT propus: 0.82.

Și numărul locurilor de parcare a fost crescut de la 1195 la faza SF, la 1567 locuri la faza DTAC. În consecință, și numărul locurilor de parcare pentru mașini electrice a fost mărit, deoarece el va reprezenta 10% din totalul de locuri.

În schimb, a fost diminuată suprafața de spații verzi ”în special din cauza faptului că a fost redusă suprafața terenului, dar și din cauza creșterii numărului de locuri de parcare”, conform documentației pentru obținerea noului aviz de mediu. La faza SF propunerea a fost de 157.049 mp, iar la DTAC de 135.350 mp.

Structura organizatorică a spitalului a fost păstrată la fel ca la faza Studiului de Fezabilitate, în sensul că numărul paturilor a rămas același, respectiv 807. Totuși, împărțirea lor pe centre medicale este diferită la faza DTAC.

Pentru modificările aduse proiectului, Primăria Municipiului Craiova a emis Certificatul de Urbanism nr. 1431 din 01.08.2023.

Captură memoriu de prezentare proiect / 28.08.2023 / APM Dolj

Accesul pe parcelă pentru organizarea de șantier a fost propus pe latura de nord-vest a terenului.

Propunerea de amplasarea a Spitalului Regional de Urgenţă Craiova este Str. Teilor, nr. 121, în intravilanul municipiului, pe un teren aparținând Statului Român, dat în administrarea Ministerului Sănătății. Conform reglementărilor urbanistice faza PUZ, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 413/2018, terenul vizat are categoria de folosință curti, constructii, având ca destinație instituții publice și servicii – construcții de sănătate.

”Valoare lucrărilor este de aproximativ 3.115.891.131 lei (fără TVA). Durata de realizarea a lucrărilor propuse în cadrul proiectului este de 48 de luni. Modificările apărute nu influențează această durată”, se mai arată în memoriul depus pentru obținerea avizului de Mediu.

Captură ancpi.ro / terenul vizat pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Craiova

ALEGEREA EDITORULUI