Purcea de la Sere Ișalnița construiește în Dolj un Centru pentru ambalajele SGR

1984
Florin Purcea / Facebook

Un centru de numărare și sortare a recipientelor returnate post-consum (SGR- Sistem de Garanție-Returnare) va fi construit în localitatea Almăj. Investitorul este Florin Purcea, patronul Sud Oil Sere Ișalnița, unul dintre cei mai mari producător de castraveți în spații protejate din țara noastră. În noul proiect va investi circa 1,8 milioane de euro.

Acesta spune că s-a reorientat și către alte business-uri după ce a redus afacerea care l-a consacrat la nivel european, la un moment dat societatea sa fiind cel mai mare producător de castraveți din Europa. În prezent, din cele 75 de hectare cu sere în care se cultivau castraveți în urmă cu 5-6 ani, doar 6 ha mai sunt utilizate în acest scop. Motivul: ”lipsa acută a forței de muncă”, după cum a explicat antreprenorul pentru Stiricraiova.ro.

În prezent, soții Liliana și Florin Purcea au început demersurile pentru Centrul SGR. Construcția va fi ridicată pe o suprafață de peste 14.000 mp, dintr-un teren de circa 150.000 mp situat pe raza localității Almăj, acolo unde sunt, de fapt, toate afacerile derulate de antreprenorul doljean. Terenul propus este situat în partea sudică a localității, în intravilan, și are front la DN6/E70 Timișoara- Craiova.

Terenul pe care se va construi centrul de numărare și sortate a ambalajelor SGR / Captură foto ancpi.ro

Proiectul îl constituie construirea unei hale de aproape 6.000 mp, cu anexe tehnice și administrative, în care vor fi colectate de la centrele comerciale de pe raza județului ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Acestea sunt folosite pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Ambalaje sunt marcate conform Hotărârii nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Din centrul SGR ele vor fi preluate de alte societăți în vederea reciclării. (Mai multe informații despre ce este SGR și ce obligații au producătorii dar și comercianții puteți afla de AICI).

Recipiente SGR

Investiția se ridică la 8.871.600 lei, bani proprii, iar realizarea centrului se vrea a fi gata într-un an. ”Ne readaptăm, mergem și în alte direcții, fiindcă e clar că până nu se va rezolva problema forței de muncă în România, în agricultură, și în special horticultura, nu avem cu cine să culegem roadele. Pentru castraveți nu există utilaje pentru recoltarea mecanică. Așa că mai departe investim în afaceri necesare în momentul de față și pentru care există viitor”, spune Florin Purcea.

Antreprenorul nu vrea, însă, să renunțe definitiv la sere. Are în plan și dezvoltarea unui business, de data aceasta cu fonduri europene, pentru amenajarea a 10 hectare de sere ultramoderne de tomate, un proiect de zeci de milioane de euro, pe care spune că va vrea să-l extindă apoi etapizat.

Ultima sa investiție majoră a fost într-o păstrăvărie, care inițial fusese dezvoltată ca o crescătorie de sturioni. Însă începutul războiului din țara vecină a lovit și în afacerea lui Purcea, care pe ultima sută de metri înainte de finalizare a trebuit să schimbe proiectul. ”Eram la faza în care trebuia să aducem puietul din Ucraina și chiar atunci a început războiul. A trebuit să readaptăm toată instalația, fiindcă fusese gândită în corelație cu serele, și am adus păstrăvi în cele din urmă”, a

 

ALEGEREA EDITORULUI