S-a cam veștejit peretele verde de 56.000 de euro de la Școala ”Eliade”. Primăria spune că doar ”dă impresia de plantă ofilită”

1955
Peretele verde, 11 septembrie 2023 / Sursa foto: Facebook

La un an și două luni de la realizarea unui perete verde pe una dintre fațadele Școlii Gimnaziale ”Mircea Eliade” – proiect pilot implementat de Primăria Municipiului Craiova în cadrul strategiei ”green-city”, oferit ca exemplu de urmat pentru dezvoltatorii imobiliari din oraș – acesta s-a cam ofilit. Însă, reprezentanții instituției spun că ar fi doar o chestiune de optică, fiindcă a fost reîmprospătat cu plante ”care dau impresia de ofilit”, fapt care atrage atenția asupra lor. Ceea ce n-ar fi chiar o problemă dacă nu ar contrazice însăși ideea de perete verde ori de ”adevărată oază de verdeață”, după cum l-a apreciat primarul Olguța Vasilescu.

Proiectul a costat 56.000 de euro și a fost amenajat, în urma unei licitații a municipalității, de firma SC Ecoprod SRL din Ișalnița, firmă care a mai câștigat în trecut contracte cu RAADPFL, de milioane de euro, pentru material dendrofloricol.

Așa arăta peretele verde la inaugurare, în iulie 2022 / Sursa foto: Facebook/Lia Olguța Vasilescu

Plantele ocupă o parte a unei fațade în suprafață de 88 metri pătraţi, având o înălțime de 11 m și lățimea de 8 m. Potrivit reprezentanților administrației locale nu plantele, cât instalația folosită a fost grosul achiziției, sistemul de monitorizare, fertilizare și udare fiind cel costisitor.

De ce s-au ofilit multe dintre plante?

Am întrebat Primăria Craiova. Purtătorul de cuvânt al instituției susține că anual peretele trebuie reîmprospătat, iar senzația de ofilit ar fi dată de una dintre plantele transplantate: ”Se numește Carex Bronzita și atrage atenția chiar prin aspectul ei, care dă impresia de plantă ofilită”. Totodată, a mai precizat aceasta, e nevoie de câteva săptămâni ca alte două specii plantate tot recent să se dezvolte pentru a da uniformitatea dorită peretelui.

Așa arată acum peretele verde de la Școala Eliade / Sursa foto: Primăria Craiova

La peretele verde de la Școala Mircea Eliade s-a făcut o regenerare chiar înainte de deschiderea noului an școlar. Aceasta trebuie făcută o dată pe an, când sunt temperaturi mai scăzute pe timpul nopții pentru a rezista mai bine transplantării, și presupune lucrări de toaletare a plantelor și regenerarea lor. În funcție de cum au reacționat plantele pe parcursul ultimului an, la condițiile de apă, căldură, umiditate etc. din zonă, s-a luat decizia ca 10 la sută dintre acestea să fie înlocuite, pentru a se păstra forma estetică dorită a peretelui. De exemplu, una dintre plantele transplantate se numește Carex Bronzita și atrage atenția chiar prin aspectul ei, care dă impresia de plantă ofilită. De asemenea, au mai fost aduse alte două specii de plante, precum Veronica și Phoenix Green, dar care vor ajunge la forma dorită în 1-2 luni, urmând a se lega între ele. S-a renunțat la Iederă, Rozmarin și Geranium fie pentru că nu se dezvoltaseră cum trebuia, fie pentru că necesitau o întreținere specială – cu mai puțină apă, de exemplu -, dar care ar fi fost în dezacord cu necesitățile celorlalte plante”, a explicat Marina Andronache, șef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

Potrivit sursei menționate, înlocuirea plantelor nu a costat nimic.

Conform contractului, garanția pentru materialul dendrologic a fost, însă, de șase luni, iar pentru perete este de doi ani. Asta înseamnă că plantele au fost înlocuite din sursele Regiei de Administrare a Domeniului Public, nu pe cheltuiala firmei care a realizat peretele.

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, susținea la data inaugurării că ”acesta este un proiect pilot și va trebui aplicat și pe blocurile nou construite în Craiova, ca urmare a strategiei de “green city” aprobată de Consiliul Local anul trecut”.

Captură foto: Facebook/lia Olguța Vasilescu

ALEGEREA EDITORULUI