Dan Diaconu, fost liberal, la ora actuală prefect de Dolj și membru PSD cu adeziune, a câștigat definitiv procesul cu PNL privind excluderea sa din partid, în 2020, după ce i-a susținut pe pesediști în Consiliul Local. Curtea de Apel Craiova a menținut decizia Tribunalului Dolj, pronunțare care a avut loc toamna asta, cu o lună înainte ca Diaconu să-și taie moțul de un anișor în sânul pesedist.
Pentru prima dată, în fieful PSD, dreapta, prin alianța PNL+USR-PLUS reușise să aibă majoritate – una fragilă -, iar Executivul, condus de Lia Olguța Vasilescu, să depindă de ea pentru a administra orașul. Euforia a fost de foarte scurtă durată. În ziua alegerii viceprimarilor, Dan Diaconu s-a așezat în stânga și a votat cu stânga, primărița social-democrată numindu-și ambii secunzi.
Loviți în moalele capului, liberalii de la județ, dar și de la centru, s-au dezis de apucăturile Diaconu-lui și au decis să spele rușinea anunțând o grabnică excludere a trădătorului din rândul partidului.
În urma unei ședințe fulger la nivel de filială locală, s-a hotărât excluderea lui pentru că „a încălcat deciziile și hotărârile politice ale partidului, prin votul la vedere din ședința de Consiliu Local al Municipiului Craiova din 18.11.2020, împotriva intereselor partidului”. Decizia a fost confirmată de Biroului Politic Judeţean Dolj al PNL pe 03.12.2020, a fost reconfirmată pe 23.12.2020 de Comisia de arbitraj judeţeană a PNL și menținută de Curtea de arbitraj a Partidului Național Liberal pe 21.01.2021.
Trei, Doamne, și toți trei!
Lăsând la o parte declarațiile menite să condamne și să dreagă sfântul busuioc al trădării liberalului, niciunul dintre cele trei foruri de decizie ale PNL n-a observat (ori, opinăm noi, s-au făcut că nu văd!!!) că se încalcă prevederile din statutul partidului, care indicau clar că excluderea nu a fost făcută urmând procedurile. Mai exact, convocarea liberalului trebuia făcută cu cel puțin 3 zile înainte de ședință, iar a lui s-a făcut cu doar trei ore. Omisiunea s-a ținut lanț, ca zgarda de câine. Or, cu alte cuvinte, arată că s-a procedat cam ca în bancul cu găina și cocoșul: ”Dacă fug prea iute, o să zică că-s proastă, dacă fug prea încet o să zică că-s c***ă. Mai bine mă împiedic”.
Iar liberalii s-au împiedicat de mai multe ori. La fel și justiția. După ce Diaconu a cerut în instanță anularea actului de excludere, apelând la rându-i la tertipuri juridice (actul a fost contestat în Contencios administrativ, nu în Civil) pentru ca procesul să dureze cât mai mult, o mână bună de ajutor pare că i-a dat și avocatul PNL, care a cerut mai multe amânări ale termenelor de judecată, ba pentru că nu a depus diverse documente, ba pentru că era bolnav.
În fine, după un an, pe 1 aprilie 2022, Tribunalul Dolj s-a pronunțat: i-a dat dreptate reclamantului, sesizând că citarea lui s-a făcut încălcând statutul partidului și anulând excluderea lui din PNL.
Mulți boi, un singur jug
Sentința instanței putea fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. Iar PNL a uzitat de acest drept, dar la un an de la pronunțarea dată de Tribunal, respectiv în aprilie 2023. Mai jos vom explica de ce.
Între timp, Dan Diaconu a renunțat la funcția de consilier local, fiind numit, în iulie 2022, cu susținerea PSD, prefect al județului Dolj, sub semnătura premierului României la acea vreme, nimeni altul decât președintele PNL, Nicolae Ciucă.
Ca pară demni până la capăt și nu ultimii proști (ba da), liberalii lui Ciucă n-au abandonat lupta și au apelat decizia tribunalului. Cum spuneam, la un an de la pronunțare. De ce: pentru că, oau! atâta timp i-a luat magistratului ca să-și motiveze decizia. Deși legea prevede clar că judecătorii sunt obligati să motiveze și să comunice o hotărâre în 30 de zile de la pronunțare.
Oricum apelul PNL-ului era în van. Diaconu fusese deja asumat politic de PSD, devenind prefect în iulie 2022, apoi participând activ la toate evenimentele social-democraților, mai ales că pe 10.10.2022 a și devenit pesedist cu adeziune. iar Statutul PNL prevede faptul că de la data aderării la un al partid, calitatea de membru PNL încetează de drept. Poate că liberalii știau, poate că liberalii nu știau…
După ce și la apel avocatul PNL s-a mai scremut de niște amânări, de parcă era angajat de pesediști, pe 9 septembrie 2023 Curtea de Apel Craiova a tranșat definitiv problema și a respins apelul ca nefondat: dați-i drumul acasă și stingeți lumina! Pentru reculegere…
Și bătuți, și vlăguiți, și cu banii luați – vreo 8000 de lei (fond+apel), cheltuieli de judecată pe care trebuie să i le achite reclamantului, pentru onorariul (redus) avocatului, liberalii mai au de trecut un hop mare și greu: judecata cu ceilalți doi trădători de credință liberală, Răzvan Diaconu și Daniel Stoian.
Întâiul, și-a primit și el răsplata, pentru deranjul de a fi trezit din somn, și-a fost ales viceprimar al Craiovei, tot cu magie PSD. Și-așa a devenit cel mai frumos și bine îmbrăcat (autoproclamat) șefuț de oraș municipiu reședință de județ din administrația locală interstelară.
Citește și