Complexul agroalimentar de la Făcăi a primit autorizația de construire. Târgul de vechituri din Craiova se mută tot în zonă

2237
Plan de amplasament Complex agroalimentar Făcăi, Craiova

Pot începe lucrările la complexul agroalimentar pe terenul de 1,8 hectare deținut de SC Gloria Residence vizavi de unitatea militară de la Făcăi. Primăria Craiova a emis recent autorizația de construire.

Aici se vor muta, cel mai probabil, producătorii și comercianții de legume și fructe din Târgul Municipal Craiova. Deși oficial reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova anunțaseră că el va mai funcționa până la 15 octombrie (detalii AICI), primăria le-a mai prelungit, tacit, șederea. Până când, urmează să vedem, fiindcă una se spune, alta se face. Dar, am putea specula că până la finalizarea lucrărilor la noua piață privată de la Făcăi.

Terenul pe care inițial Emanuel Bănică a vrut ansamblu rezidențial, iar acum vrea să facă un complex agroalimentar. În spatele lui este Târgul Făcăi / Foto: captură Google Maps

Second-hand-urile se mută tot la Făcăi

Pe de altă parte, este o certitudine că târgul de vechituri se va muta tot la Făcăi, dar pe un alt teren, tot privat, care aparține, însă, de Podari, la câteva parcele depărtare de complexul agroalimentar, care va aparține de Craiova.

Conform unei postări a liderului romilor, Romeo Tiberiade, târgul cu produse second-hand a prins deja conturi, tarabele fiind deja în curs de amenajare.

Va fi cel mai mare târg din Oltenia, pe care ne dorim să îl inaugurăm la începutul lunii decembrie. Nu vom pleca de pe strada Dimitrie Gerota până când nu vom face curățenie, împreună cu toți comercianții. Ne dorim să lăsăm locul care ne-a găzduit în condiții optime pentru a fi folosit la alte activități”, a anunțat acesta pe Facebook.

Amenajare în curs pentru târgul de vechituri, la Făcăi / Sursa foto: Facebook/Romeo Tiberiade

Revenind la centrul agroalimentar, este vorba despre amenajarea mai multor hale, în general cu regim de înălțime parter (P), cu destinație comercială, și a unui corp administrativ P+1, amenajarea unei platforme betonate și împrejmuirea terenului.

Suprafața terenului pe care va fi amplasat este de 18.226 mp, din care suprafața construită va avea 2.517 mp, iar cea utilă 2.189 mp. Numărul locurilor de parcare va fi de 176.

Se autorizează executarea lucrărilor pentru construire complex agroalimentar (corp administrativ P+1 propus, 2 hale cu destinație comercială P, hală cu destinație comercială P+1-propusă, 4 hale cu destinația comercială P-propuse, platformă betonată propusă și împrejmuire teren”, se arată în documentul emis de Primăria Craiova pe 3 noiembrie a.c..

Schița centrului agroalimentar / hale

Sistemul constructiv va fi din fundaţii continue şi fundaţii izolate din beton armat, stâlpi, grinzi şi pane metalice, închideri exterioare din panouri termoizolante, acoperiş tip şarpantă metalică, cu învelitoare din panouri sandwich tip isopan.

Planul inițial era pentru blocuri de 11 etaje

Societatea Gloria Residence, aparținându-i omului de afaceri Emanuel Bănică, a cerut la începutul anului trecut reglementarea funcțiunilor și a indicatorilor urbanistici ai zonei unde se află terenul. Zona multifuncțională era de servicii și mici industrii, cu POT, CUT și regim de înălțime nereglementate, iar afaceristul dorea să dezvolte un ansamblu rezidențial cu regim de înălțime de 11 etaje, respectiv înălțimea maxim admisă de 43 m.

După generarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) din acest an, zona a devenit mixtă, de locuințe colective și spații comerciale/servicii, cu regim maxim de înăltime admis S+P+11-43 m, cu P.O.T. max. admis = 35% si C.U.T. max. admis = 4.

Conform noului PUZ, funcțiunile complementare ale zonei sunt: locuințe colective, birouri, servicii, comerț, sedii firme, farmacii, policlinici, centre medicale, grădinițe, școală primară, after school, supermarket, restaurante-alimentație publică, locuri de joacă, spații recreere, mobilier urban, accese pietonale/carosabile, parcaje la nivelul solului și la subsol, rețele tehnico-edilitare și construcții aferente, conform Certificatului de Urbanism emis pentru autorizarea Complexului Agroalimentar.

Tot în document a apărut și o mențiune privind îndreptarea unei erori materiale legată de avizul MApN care trebuia obținut, având în vedere imediata vecinătatate cu unitatea militară..

ALEGEREA EDITORULUI