Revoltă la Asociația de Proprietari 1 Mai ”Baracă”. Angajatele care se ocupă de curățenia blocurilor arondate reclamă faptul că șefa asociației le face viața un calvar. Ar fi înjurate, blestemate și supuse unui comportament abuziv din partea președintei. Mai mult, aceasta le-ar fi dat în ultimele două luni salariul cu întârziere pentru că, afirmă femeile, președinta ar spune că ”așa vrea ea”.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj și la poliție au fost înregistrate împotriva conducerii Asociației plângeri pentru injurii, comportament abuziv și hărțuire.
IPJ Dolj a audiat mai multe persoane, iar inspectorii de muncă au făcut și ei verificări. De altfel, problemele celor din asociația în cauză par să ajungă frecvent în atenția Secției 2, reclamațiile ținându-se lanț.
Șefa asociației le combate: ”Nu vor să muncească”
Președinta, Elena Motancea, susține că legat de nemulțumirile femeilor de serviciu ar fi numai neadevăruri. Ele nu și-ar face treaba cum trebuie, motiv pentru care ar exista reclamații din partea proprietarilor.
Asociația 1 Mai ”Baracă” administrează 51 de scări de bloc, cu aproximativ 500 de apartamente, fiind una dintre cele mai mari din Craiova. Femeile de serviciu spun că volumul de muncă este mare, fiecăreia dintre ele revenindu-le câte 17 scări, iar șefa asociației le solicită, oricum, și pentru alte munci.
În orice caz, conducerea ITM Dolj spune că e prima dată când s-au primit sesizări privind activitatea angajaților la o asociație de proprietari.
”Nu vor să muncească, au făcut și grevă, n-au curățat nicio scară. Salariul nu s-a dat în ziua de 6 deoarece doamna administrator lucrează cu normă de 4 ore. S-a schimbat grila de salarizare, a trebuit să bage în calculator grila nouă, dar nu s-a întârziat nimic. Cele trei femei de serviciu și-au luat la rând, fără să fie bolnave, concediu medical, și a trebuit calculat și acela. Eu am vrut să mă duc la medicina muncii și să le anulez documentele, dar am zis, mă, lasă-le așa, dacă așa vor”, afirmă Elena Motancea, președintele Asociației de Proprietari 1 Mai ”Baracă”.
Aceasta mai spune că ”fac curățenie pe scări în bătaie de joc”: «Când eu le spun să facă cum trebuie că sunt bătrâni acolo, ele spun ”dă-i dracu, sunt bătrâni, au trăit destul”. Eu mă ocup de instalații prin beciuri, de acoperișuri, și ele, în loc să mă ajute, nu vor să facă nimic. Dacă le spun să măture o alee – că cei de la ajutoare sociale la noi în cartier nu au venit de o lună și jumătate, am fost nevoită să sun la doamna viceprimar să trimită pe cineva, că dacă intră frunze în canal se înfundă – și nu vor, deci nu vor să facă nimic», susține președinta Asociației.
”… Ajung trei femei de serviciu să mă reclame”
”Au șase scări pe zi și le-am băgat patru cu măturat și spălat de geamuri și două cu măturat. Deci, n-au scări multe, cum spun ele, că au 17 scări. Ele la ora două zic că și-au făcut norma și gata. Dar ele n-au normă, au program de 8 ore, cu contract de muncă. Ele s-au obișnuit ca la ora 2 să plece acasă. Să vedeți condica cum este. Mint că le vorbesc urât, nu le vorbesc urât. Ce să le fac eu dacă ele nu vor să muncească? L-am chemat pe domnul jurist ca să vedem ce facem cu ele. Ăstea sunt femei mincinoase, femei care fumează, intră în case la oameni, stau pe scări, bat pe la geamuri. E și un Comitet care nu face nimic, decât ne încaieră. Ajung trei femei de serviciu să mă reclame, pe care eu le-am angajat, că erau vai de capul lor, una nu avea ce mânca, adică am făcut să fie bine”, mai spune Elena Motancea, care susține că la viața ei a fost cadru medical, cu studii superioare, și că angajatele îi periclitează reputația dacă cele sesizate apar în presă.
Una dintre femeile de serviciu lucrează la Asociația ”Baracă” din Cartierul 1 Mai de 20 de ani, alta de 17, iar cea mai ”tânără” de 12 ani. Au fost angajate pe vremea când Elena Motancea s-a mai aflat la conducerea Asociației. Anul acesta, în primăvară, a fost realeasă președinte. Cum de a fost posibil, mai ales că nemulțumirile par să fie cu mult mai multe legate de modul de administrare al asociației, ar părea de neînțeles. Totuși, iată, e posibil.
”Au venit doar 50-60 de proprietari la Adunarea Generală și n-am avut pe cine. Au fost și sunt multe probleme, și cu fosta președintă, s-au furat din banii asociației. Sunt multe, multe nereguli, ne-am mai plâns la Serviciul de monitorizare a asociațiilor din cadrul primăriei, dar pare să nu-i intereseze deloc”, spun voci din rândul proprietarilor.
Asociația este cunoscută și instanțelor de judecată, de-a lungul timpului fiind depuse mai multe acțiuni.