Ce salarii au grefierii care fac grevă pentru a primi măririle din 2018 încoace

659

Grefierii care fac grevă pentru a primi măririle din 2018 încoace au, în prezent, venituri între 2.600 de lei, pentru debutant, și peste 8.600 de lei, pentru prim-grefier.

Aceștia au decis să nu mai participe decât la ședințele considerate urgențe, iar programul cu publicul a fost redus la jumătate, pentru că nu au primit măririle salariale obținute prin hotărâri judecătorești.

Grefierii au mai anunțat că în ziua votării bugetului pentru 2024 vor întrerupe programul de lucru timp de 4 ore.

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial” spune că greva este una pe perioadă nedeterminată ca urmare a greșelilor de calcul la „momentul elaborării actualei legi a salarizării, ceea ce a generat mii de procese pe rolul instanțelor de judecată și nicio creștere salarială timp de 6 ani de zile”.

Citește și: Comisia Europeană dată în judecată de o asociație a procurorilor, pentru că a ridicat MCV în cazul României

Ce salarii au grefierii care fac grevă: debutantul, doar 2.600 de lei

În luna martie a anului trecut, un prim-grefier avea un salariu lunar brut de 10.300 de lei, ceea ce înseamnă un venit net de 6.025 lei. Însă aceștia primesc și spor pentru condiții grele de muncă, periculoase sau vătămătoare în valoare de 1.195 lei, dar și spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului pentru păstrarea confidențialității de 1.460 lei.

Astfel, un prim-grefier are un venit de 8.680 de lei, potrivit grilei de salarizări disponibilă pe site-ul Tribunalului București.

Însă acesta nu este cel mai mare venit al unui grefier. Spre exemplu, veniturile totale ale unui grefier șef de șectie tribunal, grefier șef judecătorie sau grefier șef secţie judecătorie variază între 11.488 de lei și 15.496 de lei brut.

Asta înseamnă că venitul net lunar este între aproximativ 6.720 și 9.065 lei.

Ce reclamă grefierii

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL susține că în acest an au fost emise acte de salarizare pentru „punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive prin care au fost recunoscute și recalculate corect salariile personalului, ca urmare a neaplicării sau aplicării neunitare a vechilor legi de salarizare”.

Citește articolul integral în PRESShub.

ALEGEREA EDITORULUI