CJ Dolj alocă 100.000 de lei din fondul de rezervă pentru construirea unui complex de observare a păsărilor

587

Administrația județeană a aprobat direcționarea unei sume de 100.000 de lei către comuna Cârna, pentru ca localitatea să poată achita un studiu de fezabilitate (SF) în vederea întocmirii și depunerii unui proiect cu fonduri europene, anume „Construire complex de observare a păsărilor”. Consiliul Județean Dolj este partener în proiect.

Banii au fost alocați din fondul de rezervă al bugetului propriu pe anul 2023. Asta pentru că ajutorul a fost catalogat ca o situație ”de extremă dificultate”, conform proiectului de hotărâre aprobat, marți, de aleșii județeni. Reprezentații instituției susțin că a fost singura modalitate prin care suma putea ajunge rapid la Cârna, pentru plata SF-ului, în vederea accesării fondurilor.

Proiectul are în vederea, potrivit vicepreședintelui CJ Dolj, Mihai Neațu, construirea unor platforme plutitoare în care păsările sălbatice să-și depună ouăle.

”La Cârna este o continuare a proiectului pe care l-am derulat pe Coridorul Jiului, cel cu refacerea habitatului și ecologizarea zonelor din perimetrul Jiului, proiect care a fost selectat ca cel mai bun proiect de mediu din România. Îl continuăm cu un alt proiect care se referă la refacerea faunei sălbatice, un observator pentru păsările sălbatice, acele platforme plutitoare – o soluție unică în România – unde și refac habitatul natural, pentru cuibărit, în care depun ouăle”, a explicat Neațu la solicitarea Stiri Craiova.

”A fost o chestiune de tehnică economică, tehnică de buget să îi dăm pe această cale, pentru că trebuie să închidem urgent SF-ul, pe care trebuia să îl facă UAT Cârna. Însă comuna nu are bani să-l plătească, plus alte documente care mai sunt necesare. Comuna Cârna este în parteneriat cu noi, pentru că ei vin cu terenurile, aflate în domeniul public al localității. Așa vom reuși să finalizăm la timp documentația, în vederea accesării fondurilor”, a mai spus vicepreședintele CJ Dolj.

Proiectului „Construire complex de observare a păsărilor” se desfășoară în cadrul Programului de management 2 – Dezvoltare durabilă, turism și comunități locale, Obiectiv specific 5: B 5.2. Amenajarea și întreținerea unor puncte cheie de observare a biodiversității, în special în siturile speciale de protecție acvifaunistică – dezvoltarea unor activități de tip birdwatching.

ALEGEREA EDITORULUI