Toate modificările fiscale făcute de Guvern care vor închide multe companii

410
Wealth growth concept

Toate modificările fiscale introduse prin ordonanța de urgență adoptată la începutul lui decembrie de Guvern vor produce distorsiuni economice grave în piață, cu efect inflaționist, arată o analiză realizată de OFA-UGIR.

Una dintre aceste modificări cu efecte importante este opțiunea de a plăti impozitul pe venitul microintreprinderilor. Acesta a fost gândit și aplicat ani de zile ca o facilitate fiscală, iar acum devine restrictiv și greu de aplicat.

Anumite criterii de aplicabilitate, precum condițiile de analiză pe întreprinderi legate sau analiza deținerii de părți sociale direct sau indirect, pot duce la abuzuri de interpretare a legislației, la  debite fiscale suplimentare stabilite de organele de inspecție fiscale sau chiar la falimentul firmelor din acest motiv.

În egală măsură pot genera costuri publice suplimentare din partea statului, pentru gestionarea unor astfel de litigii, o construcție bugetară deficitară și chiar amnistii fiscale”, arată analiza Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România (OFA-UGIR).

Citește și: Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, mediul privat duce povara în 2024

Efecte negative în lanț prin închiderea acestor companii

A doua modificare importantă se referă la restricționarea deținerii de către o singură societate la care se poate aplica regimul de impozitare al microintreprinderile. Modificarea va produce efecte negative în lanț prin închiderea unor companii, renunțarea la salariați și transferul acestora în zona de protecție, respectiv în șomaj.

„Introducerea vagă la criterii de opțiune pentru impozitul a termenilor «direct» și «indirect» pentru a stabili o singură firmă la care se aplică microîntreprinderilor este în total dezacord cu ceea ce înseamnă prevederile Codului Civil și nici nu are o definiție fiscală și va genera o serie de succesiuni de modificări la ONRC care va paraliza activitatea insituției în acest final de an”, menționează Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România.

Valoarea impozitului datorat se majorează cu până la 80%

A treia modificare vizează impozitul minim de plată pe cifra de afaceri, indiferent de cum se calculează baza impozabilă. Aceasta va genera la unele societăți un impozit de peste 30% față de 16%, cât este cota de impozitare.

La societățile care lucrează cu marje mici, se vor genera pierderi semnificative întrucât valoarea impozitului datorat se majorează cu până la 80%.

Orice societate care înregistrează pierderi nu va putea achita acest impozit.

Reducerea Perioadei de Recuperare a Investițiilor a fost modificată și ea. Prima problemă ridicată este scurtarea perioadei de recuperare a pierderilor fiscale de la șapte la cinci ani.

Această modificare poate fi problematică pentru afacerile noi, care, după cum se menționează, adesea nu înregistrează profit în primii ani de funcționare.

Limitarea Deductibilității Inițiale la 70%

Reducerea perioadei în care pierderile pot fi recuperate pune presiune suplimentară pe aceste afaceri. Este posibil ca profiturile realizate în următorii cinci ani să nu fie suficiente pentru a compensa investițiile inițiale, ceea ce ar putea descuraja antreprenorii să inițieze noi proiecte de afaceri și să își asume riscuri (esențiale pentru inovație și creștere economică), știind că fereastra de recuperare a investițiilor este mai mică.

Citește continuarea în PRESShub.

ALEGEREA EDITORULUI