Tribunalul Dolj obligă Direcția Națională Anticorupție – Structura Teritorială (ST) Craiova să revină asupra unui dosar de corupție în Universitatea din Craiova.
Este vorba despre comiterea infracțiunilor de trafic de influență, abuz în serviciu, dare și luare de mită, fals intelectual și cumpărare de influență la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).
Procurorii anticorupție anchetaseră, din 2018, un prorector al UCV, pe decanul FEAA, pe șeful unui unui departament din cadrul aceleiași facultăți, precum și un profesor asociat, iar în iunie 2022 au dispus închiderea dosarului, în ciuda probelor incontestabile.
Ordonanța de clasarea a fost atacată în august 2022, iar pe 15 decembrie 2023, judecătorii Tribunalului Dolj au admis plângerea împotriva soluției de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP).
Stiri Craiova a prezentat pe larg două dintre ”ingineriile” pe care cei de mai sus le-au pus la cale, articolele noastre cumulând peste 55.000 de vizualizări. Este vorba despre anchetele ”De noaptea minții. Un inginer a predat Contabilitate studenților și masteranzilor de la FEAA” (20.03.2023) și ”Universitatea din Craiova – Filantropie cu iz penal” (13.12.2023).
Pe scurt, un absolvent de Automatică, doctor în Mecatronică, fost inginer la compania OMV Petrom, a ținut cursuri și seminarii, timp de trei ani, din discipline care fac parte din aria științelor economice studenților și masteranzilor de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Este vorba despre Viorel-Costin Banța, devenit peste noapte profesor-asociat la FEAA. Acesta nu numai că nu avea nicio specializare în domeniul Contabilității, care să-i confere dreptul de a le preda studenților, dar nici nu ar fi trecut prin vreun filtru ori concurs – măcar cel al dosarului cu șină – ca să o poată face. Pentru a putea preda, decidenții din cadrul Facultății de au modificat inclusiv planul de învățământ/orarul.
De asemenea, cu toate că nu întrunea nici măcar condițiile de asistent, cu ajutorul prof. univ. dr. Magdalena Mihai, prorector Management economic şi financiar şi probleme sociale ale studenţilor în cadrul UCV, a directorului Departamentul Economie, Contabilitate și Afaceri Internaționale (ECAI), Cristian Drăgan, și a decanului FEAA din acea perioadă, Nicolae Sichigea, acum pensionar, el ar fi fost angajat direct ca lector, fără concurs, fără avizele Consiliului facultății și Senatului Universității. Acestuia i-au fost acordate ore inclusiv la Master, unde condiția, conform regulamentelor UCV, este să deții cel puțin gradul de conferențiar pentru a putea preda.
Pe de altă parte, același Viorel Costin Banța, având suportul acelorași persoane, și cu știința conducerii Universității din Craiova, a amenajat un laborator în cadrul FEAA, pentru a putea ține cursuri practice privind un sistem utilizat de companii pentru planificarea resurselor (SAP). Însă laboratorul a funcționat ilegal. Dotările au fost cumpărate de persoana fizică Viorel Banța, dar nu au fost înregistrare în patrimoniul Universității. La doi ani după ce a fost inaugurat, după încercări eșuate de a găsit un sponsor oficial care să le achite, Banță a încheiat un contract de sponsorizare cu instituția. Însă banii s-au întors la el. Profesorul asociat a susținut cursuri SAP pentru companii private folosindu-se de Universitate, iar instituția încasa banii, apoi îi vira către acesta. Totodată, UCV emitea diplomele/certificatele de curs care atestau pregătirea. De altfel, cei implicați au motivat că era necesară prestarea cursurilor ca sponsorizarea să fie achitată integral.
În urma soluției dispuse de Tribunalului Dolj pe 15 decembrie 2023, prof. univ. dr. Magdalena Mihai, prorector Management economic şi financiar şi probleme sociale în cadrul Universității din Craiova, conf. univ. dr. Cristian Drăgan, fost șef al Departamentului ECAI, Nicolae Sichigea, fost decan al FEAA și Viorel Costin Banța, fost profesor asociat la FEAA sunt din nou urmăriți penal de DNA.
”(…)Admite în parte plângerea formulată (…) împotriva ordonantei nr. 173/P/2018 emisă la data de 27.06.2022 de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA- ST Craiova. Desfiinţează în parte soluţia de clasare dispusă prin ordonanta nr. 173/P/2018 emisă la data de 27.06.2022 de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA- ST Craiova cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție în formă continuată (…) și trimite cauza la Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – ST Craiova pentru a completa urmărirea penală cu privire la această infracțiune și pentru a începe urmărirea penală sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de influență (…). Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanța nr. 173/P/2018 emisă la data de 27.06.2022 de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – ST Craiova cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (…), trafic de influență (…), dare și luare de mită (…), fals intelectual (…) și cumpărare de influență (cu privire la care s-a dispus începerea urmăririi penale prin ordonanța nr. 16/P/2020 din 07.02.2020 în cauza reunită) și trimite cauza la Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA- ST Craiova pentru a completa urmărirea penală cu privire la aceste infracțiuni. (…)
(…) Respinge cererile formulate de intimații Sichigea Nicolae, Mihai Magdalena, Drăgan Cristian Ovidiu, Banța Viorel privind obligarea petentei la plata de cheltuieli judiciare făcute de părți. (…). Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu la data de 15.12.2023”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Dolj.