Primărie din Dolj, luată de valul scumpirilor: a mărit inclusiv taxa unică pentru eliberarea buletinului

1295
Sursa foto: Google Maps

Probabil caz unic în România: O primărie dintr-o comună doljeană a majorat la finele anului trecut și taxa fixă pentru contravaloarea cărții de identitate.

Pe 20 decembrie 2023, Consiliul Local Coșoveni a votat, la propunerea primarului, creșterea mai multor taxe pentru anul 2024, inclusiv taxa fixă stabilită la nivel național pentru eliberarea buletinului. În urma adoptării proiectului, valoarea ei a crescut de la cei 7 lei, la 8 lei, fiind indexată cu rata inflației, de 13,8%.

Deși au fost propuneri de menținere a cuantumului taxelor la valorile din 2023, reprezentanții Primăriei Coșoveni au comunicat răspicat că toate majorările sunt obligatorii. Așa că proiectul pentru aprobarea taxelor și impozitelor locale a trecut în forma avansată de inițiator, adică primarul Virgil Grigore, inclusiv cu taxa de buletin mai scumpă, și cu viza de legalitate a secretarului comunei.

În ciuda deciziei aiuritoare, edilul nu a mai convocat Consiliul local pentru modificarea hotărârii. Abia pe 8 ianuarie 2024 reprezentanții Primăriei Coșoveni au revenit asupra ei, cerând aleșilor locali să aprobe modificarea punctului privind taxa de eliberare a cărții de identitate și revenirea la suma de 7 lei stabilită la nivel național.

Rotunjirea, bat-o vina!

În referatul de aprobare întocmit de angajații primăriei pentru modificarea HCL-ului, s-a motivat că a fost (trageți aer în piept) o ”eroare materială produsă de rotunjirea automată prin majorare după aplicarea formulelor de calcul specifice în programul informatic Microsoft Excel, în sensul că fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari”.

Cu alte cuvinte, cei de la primărie s-au disculpat dând vina pe ”programul informatic Microsoft Excel”, care le-ar fi generat scumpirea. Scumpire care s-a făcut prin rotunjirea care se aplică în cazul fracțiunilor de peste 50 de bani inclusiv, cei 50 de bani sau orice trece peste devenind 1 leu. Drept urmare, taxei de buletin i s-a aplicat majorarea de 13,8% (rata inflației), rezultând o creștere de 0,97 bani, prin rotunjire devenind 1 leu.

Cum a ajuns, însă, ca taxa unică să fie rotunjită în ”programul informatic” n-avem de unde să știm. Mai ales că altele au ”scăpat” de indexări, ca de exemplu cea pentru salubrizare.

În orice caz, Primăria Coșoveni era deja de ”fală” în țară, după ce edilul a decis, în 2022, să amenajeze în comună un patinoar, pe perioada sărbătorilor de iarnă, iar în 2023 a adus un tun de zăpadă artificială ca să le facă copiilor… derdeluș. Asta deși multe dintre străzile comunei sunt neasfaltate și pline de noroi. Vorba aia: unde nu-i cap, vai de picioare!

Și apropos de taxe, inclusiv taxa pentru ”închiriere patinoar” a fost majorată pentru anul 2024, așa cum reiese din documentația adoptată la finele anului 2023, atât pentru copii, cât și pentru adulți (vezi tot în facsimilul cu taxa de buletin scumpită).

ALEGEREA EDITORULUI