Într-o perioadă critică în care prosumatorii din România sunt de multe ori victimele sistemului reformabil actual al producătorilor, furnizorilor și al distribuitorilor de energie, la Craiova a fost înființată Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE).
ONG-ul, care activează la nivel național începând de astăzi, este dedicat susținerii și promovării utilizării energiei regenerabile la nivel individual și comunitar, având ca scop independența energetică.
Potrivit președintelui APCE, ing. Dan Pîrșan, care este de 5 ani în zona energiei regenerabile, scopul fundamental al Asociației este să creeze o platformă unitară pentru prosumatori (participanții activi la piața de energie) și să sprijine formarea și consolidarea Comunităților de Energie, având ca obiectiv schimbarea semnificativă a sistemului energetic actual.
”Asociația se angajează să acționeze cu seriozitate și profesionalism, reprezentând interesele tuturor prosumatorilor din Romania. APCE dorește să atragă profesioniști integri și serioși care să contribuie la propunerea și modificarea legislației, oferind argumente și contra-argumente pertinente, tehnice și conforme cu legislația europeană în vigoare, în favoarea prosumatorilor”, transmite APCE într-un comunicat de presă.
”Suntem convinși că prin unirea unui număr semnificativ de oameni hotărâți și serioși, vom reuși să aducem schimbări concrete și să influențăm pozitiv peisajul energetic din Romania. Ne propunem să fim vocea prosumatorilor și să ne reprezentăm interesele la cel mai înalt nivel legislativ. Vom reprezenta membri noștri dar, în esență, pe toți prosumatorii din România în Parlament, acolo unde se inițiază legislația, în Guvern, acolo unde se dau OUG-uri, la ANRE, acolo unde se dau Ordine, în fața furnizorilor și distribuitorilor luați prin surprindere, în presa scrisă și audio-video”, spune conducerea ONG-ului.
Conform APCE, într-o zi cu soare, prosumatorii din România, peste 101.000 la număr, produc mai multă energie decât 2 reactoare nucleare CANDU, adică 20% din consumul energetic al țării.