Primăria și Filarmonica din Craiova au ajuns la un consens. Corul rămâne intact, posturile vacante se desființează

1706

Artiștii Coralei Academice a Filarmonicii ”Oltenia” răsuflă, în sfârșit, ușurați. După mai bine de o lună de când s-a aflat că municipalitatea intenționa să desființeze corul, angajații Filarmonicii au motive să fie optimiști. 

Primăria și conducerea instituției au ajuns la un consens, iar noua organigramă a fost aprobată, în cursul zilei de ieri, de Consiliul de Administrație al Filarmonicii, conform informațiilor obținute de Știri Craiova. Instituția nu pierde niciun angajat, dar a renunțat la posturile vacante, care vor fi desființate, de altfel aceasta fiind solicitarea clară a primăriei.

Totuși, mai e un hop de trecut. Decizia finală este în mâinile consilierilor locali, fiindcă organigrama trebuie adoptată de Consiliul Municipal.

Reamintim că Ionuț Pîrvulescu, unul dintre consilierii locali ai PSD, a depus, pe 15 decembrie 2023, o serie de amendamente la proiectul care prevedere reorganizarea, organigrama și statul de funcții al Filarmonicii. Alesul a cerut desființarea posturilor vacante și statul de funcții și desființarea compartimentului Cor.

În urma protestelor angajaților și a reacțiilor negative din spațiul public, edilul Craiovei s-a hotărât să retragă proiectul de pe ordinea de zi a ședinței din 18 decembrie 2023.

Retragem, deocamdată, organigrama. (…) Dintre toate instituţiile din subordinea primăriei, singura entitate cu care nu am reuşit să ajungem la niciun fel de compromis, nici măcar să reducă posturile vacante, a fost Filarmonica. (…) Practic nu se făcea niciun fel de reducere de post, absolut nimic, asta în condițiile în care toate celelalte instituții subordonate primăriei au înțeles că trebuie să facă eforturi ca să se încadreze în limitările pe care le avem din cauza acestei OUG“, a spus Olguța Vasilescu care a pus aceste decizii radicale pe seama ordonanței care prevedea măsuri de austeritate. Asta deși termenul ei de aplicare a fost prorogat.

Atunci când nu faci compromisuri nici măcar la reducerea posturilor vacante, înseamnă că este o problemă“, mai declara Olguţa Vasilescu în plenul Consiliului Local Craiova de la finele anului trecut.

Compromisuri majore au fost acceptate, în schimb, de Casa de Cultură și Ansamblul Maria Tănase. Câteva zeci de oameni vor pleca acasă de la 31 martie.

La propunerea Executivului, aleșii locali au aprobat desființarea Casei de Cultură Traian Demetrescu și a Ansamblului ”Maria Tănase”, prin absorbția lor de către Teatrul pentru Copii și Tineret ”Colibri”.

Posturile angajaților din trupa de dansatori a Ansamblului, 24 la număr, au fost desființate. Din organigramă a mai dispărut postul de dirijor, unul de solist vocal, unul de şef birou administrativ-sonorizare, două de contabil şef, unul de administrator şi unul de economist. Totodată, au fost desființate și cele două posturi de manager. Măsurile adoptate vor produce efectele cu 1 aprilie a.c..

ALEGEREA EDITORULUI