De la cluburi de fițe din București și Mamaia, o antreprenoare investește în Conacul Roșca din Moțăței Gară

1573
Conacul Roșca / Sursa: sothebysrealty.ro via Monumentalist

De la cluburi de fițe din București și de la malul mării, la Conacul Roșca din Moțăței Gară. O femeie de afaceri din București, cu acțiuni în societăți deținute de grupul Fratelli, unele dintre cele mai cunoscute cluburi și restaurante de lux din țară, reabilitează o veche clădire boierească din localitatea Moțăței, Dolj.

Este vorba de Conacul Roșca, vechi de peste 110 ani, situat în satul Moțăței Gară. Imobilul dispune de un teren de aproape 1,4 hectare.

Proprietara, designerul Adriana Nadia Popescu, l-a cumpărat în anul 2021. Prin firma sa SILK WORKSHOP SRL din București vrea să reabiliteze două dintre cele patru corpuri de clădire care există pe amplasament și să le transforme în unități de cazare. Pe jumătate din suprafața terenului (de 13.906 mp) va amenaja spatii verzi.

Investiția, evaluată la 1,5 milioane de euro 

Clădirea principală, destul de degradată, nu este clasificată ca monument de arhitectură. A fost construită la începutul secolului 20 în stil neoromânesc.

Conacul Roșca / Sursa: sothebysrealty.ro via Monumentalist

Pe drumul de la Craiova spre Calafat, cu vreo 20km înainte de a ajunge la Dunăre, în satul Moțătei-Gară, întâlnim unul dintre cele mai frumoase conace ale Olteniei. Construit în stil Neoromânesc, conacul a aparținut familiei boierești Roșca și a fost ridicat între 1907 și 1911. Trecută astăzi deja de vârsta de 100 de ani, clădirea își poartă încă cu grație cicatricile și urmele lăsate de trecerea timpului, dar va necesita cu siguranță un proiect serios de reabilitare și renovare înainte de a putea fi folosită de viitorul proprietar”, se arăta în descrierea casei de licitații Sotheby’s, unde a fost scoasă la vânzare.

Conacul Roșca / Sursa: sothebysrealty.ro

Investiția pentru reabilitarea și transformarea imobilului în spații de cazare este estimată la circa 1,5 milioane de euro (7,5 milioane lei), conform documentelor depuse pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de construire.

Fațada principală este marcată de turnul masiv și de modelul arcelor trilobate replicate atât la intrarea principală, cât și la balconul turnului, cu tot cu stâlpii decorativi care îi separă. Aceleași elemente decorative le regăsim replicate simetric și pe fațada din spate, dar și pe culoarul acoperit care lega conacul de o clădire anexă care servea probabil ca bucătărie sau clădire de serviciu pentru personal. De altfel, există mai multe clădiri anexă, unele aflate însă într-o stare mai avansată de degradare, dar ar putea fi reabilitate și folosite în funcție de destinația pe care o va primi proprietatea în viitor”, se mai detalia în anunțul de vânzare de la Sotheby’s.

Ce va oferi conacul

Conform proiectului dorit de proprietar, se are în vedere reabilitarea și dotarea corpurilor C1 (imobilul principal) si C2 (imobil secundar) în vederea schimbării destinației în unitate de cazare.

Construcția, Subsol+Parter+Mansardă, va avea un regim de înălțime S+P+1Etaj. În corpul C1 se vor amenaja 3 spații de cazare (1 la parter și 2 la etaj), iar în corpul C2 se vor amenaja 4 spații de cazare (2 la parter și 2 la etaj).

(Vezi integral compartimentările în facsimilele de mai jos)

Proiectul mai prevede realizarea unui puț forat si a unui bazin etanș vidanjabil, fiindcă proprietatea nu dispune de rețea de apă și canal; împrejmuirea terenului, amenajarea incintei, branșarea la utilități și amenajarea unei parcări.

Pentru împrejmuire este propusă plasă metalică și gard viu cu o lungime de 621,83 ml. Se va amenaja o parcare de 10 de locuri, betonată, dotată cu rigole și separator de hidrocarburi.

Cine este milionara care investește la Moțăței Gară

Proprietara conacului, Adriana Nadia Popescu, este designer de interior, grafică și vestimentar. Ea, împreună cu fostul soț Mihai Popescu (unul dintre frații gemeni, coproprietar Fratelli Group), și el designer de arhitectură, se ocupă de conceptele pentru amenajarea locațiilor. Spre exemplu, logo-urile cluburilor Fratelli și Beautiful din țara, dar și afișele-invitație pentru petreceri, au fost făcute de designeriță de la zero.

Nadia Popescu apare ca acționar în șase firme, cu cifre de afaceri de milioane de euro. În SILK WORKSHOP SRL, prin care face și investiția de la Moțăței, este, însă, unic acționar. Firma a fost înființată în 2010. În 2021, a înființat o altă societate, denumită Conac Roșca Popescu SRL, cu obiect de activitate Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată. Dar, în 2023, firma apare ca fiind lichidată.

Conacul Roșca / Sursa: sothebysrealty.ro via Monumentalist

Vara trecută, o altă firmă la care are acțiuni, Bros Café Trade, care administrează Clubul Fratelli din Mamaia, a câștigat una dintre licitațiile organizate de Administrația Națională Apele Române pentru administrarea unei suprafețe de 9.992 metri pătrați de plajă din Stațiunea Mamaia, unde amenajează un bar beach.

ALEGEREA EDITORULUI