Cazul furtului de curent la Târgul de Crăciun: Căsuțele, branșate de RAADPFL la un tablou care nu înregistra consumul

1406
Căsuțele din zona Doljana, acolo unde a fost făcută branșarea ”eronată”

Mai multe căsuțe amplasate de sărbători în Târgul de Crăciun din Craiova au consumat curent din rețeaua publică fără să fie contorizat. Branșarea a fost făcută de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ, subordonată primăriei. La sfârșitul anului trecut, Distribuție Oltenia SA a observat un consum neobișnuit și a anunțat poliția.

Pe 29 decembrie 2023, Știri Craiova anunța în exclusivitate că organele de poliție fac cercetări pentru furt de curent în cadrul Târgului de Crăciun. O parte dintre căsuțele (chioșcurile) municipalității închiriate comercianților la Târgul de Crăciun din Craiova ar fi fost legate ilegal la un tablou. Distribuitorul de electricitate a constatat că din rețea ieșea mai mult curent decât era înregistrat.

Știri Craiova a solicitat în aceeași zi (29 decembrie 2023) puncte de vedere de la Primăria Craiova, Distribuție Oltenia și Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj. Operatorul privat a trimis răspunsul în decurs de 24 de ore. Municipalitatea (către care am revenit cu întrebări suplimentare pe 3 ianuarie a.c.) și IPJ au înregistrat solicitările abia pe 3, respectiv 4 ianuarie, iar ulterior au transmis redactorului că au nevoie de 30 de zile pentru a răspunde.

Distribuție Oltenia: ”Tonetele, alimentate de o singură instalație”

În urma precizărilor celor trei instituții, reiese că în urma unor controale derulate de Distribuție Oltenia în perioada 11 – 15 decembrie 2023, ”operatorul a sesizat un consum de energie neînregistrat în cadrul Târgului de Crăciun din Craiova, identificat la un număr de tonete închiriate comercianților din zona târgului”.

S-a stabilit faptul că o parte dintre spațiile în care comercianții își desfășurau activitatea au fost racordate în mod eronat la rețeaua publică, tonetele fiind alimentate de către o singură instalație și racordate la un tablou electric care nu era contorizat.

Tabloul electric la care s-a făcut branșarea instalației de către RAADPFL Craiova

Organele abilitate au fost sesizate cu privire la branșamentul identificat acesta fiind înlăturat la scurt timp. Cantitatea de energie electrică înregistrată a fost recalculată, iar consumul neînregistrat va fi recuperat ulterior prin intermediul furnizorului de energie”, a explicat Distribuție Oltenia pentru Știri Craiova.

Conform reglementărilor și legislației aflate în vigoare, în cazul neînregistrării de către grupul de măsurare, consumul de energie electrică se stabilește în sistem paușal, au mai spus reprezentanții societății private. Ei au mai precizat că ”branșamentul la rețeaua publică executat în mod eronat nu a fost efectuat de către operatorul Distribuție Oltenia”.

Branșamentul, făcut de RAADPFL Craiova. 8027 kw nu au fost înregistrați

Așa că am întrebat Primăria Craiova cine a făcut operațiunea și câte chioșcuri au fost legate la tabloul nefuncțional.

Branșamentele electrice în vederea alimentării cu energie electrică a cășuțelor din Târgul de Crăciun au fost executate de către societatea care are în administrare această activitate, respectiv R.A.A.D.P.F.L. Craiova. La tabloul electric din zona Unirii — Doljana au fost racordate un nr. de 13 căsuțe”, ne-a răspuns Primăria Craiova.

Conform municipalității, ”Comisia de analiză din cadrul Distribuție Energie Oltenia S.A. a ajuns la concluzia că energia electrică consumată nu a fost înregistrată din cauza unei erori de conectare, prin urmare nu au fost aplicate sancțiuni pecuniare”.

Consumul neînregistrat, calculat ulterior, a fost de 8027 Kwh, au mai arătat reprezentanții Primăriei Craiova.

Poliția cercetează faptele

Reprezentanții IPJ Dolj au precizat că: ”poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Craiova au fost sesizaţi de reprezentanţii unei societăţi cu specific distribuţie energie electrică cu privire la faptul că, la un punct de transformare a energiei electrice situat pe strada Lipscani, din municipiul Craiova, ar fi fost identificată o instalaţie neautorizată.

În baza sesizării, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 92 din Legea nr.123/2012 şi art. 228 din Codul penal, cercetările fiind efectuate „in rem” (cu privire la faptă n.r.) pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul şi luarea măsurilor legale”.

***

Conform art. 92 din Legea nr.123/2012:

”(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”;

Conform art. 228 din Codul penal228., – Furtul: (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

ALEGEREA EDITORULUI