Școala din Ișalnița își va produce singură energia. Are cea mai mare centrală instalată într-o unitate de învățământ din mediul rural românesc

502
Scoala Generală ”Eliza Opran” Ișalnița

Cea mai mare centrală fotovoltaică instalată într-o școală din mediul rural din România a fost inaugurată la Ișalnița. Asociația Viitor Plus a avut inițiativa, iar OMV Petrom a susținut-o financiar. Aici au fost montate 356 de panouri solare, cu o capacitate cumulată de 163 de kW.

Sistemul fotovoltaic performant de la Școala Gimnazială și Grădinița „Eliza Opran” din Ișalnița a fost inaugurat astăzi. El face parte dintr-o serie de inițiative ce propun resurse regenerabile de energie în mai multe școli din România, realizate în cadrul campaniei ”Energie verde pentru educație”.

Grădinița din cadrul Școlii ”Eliza Opran” Ișalnița

Energia verde generată va acoperi consumul celor două unități de învățământ, iar economiile bugetare astfel realizate vor putea acoperi alte costuri educaționale. Proiectul din Ișalnița a însemnat o investiție de 560.000 lei, pentru achiziția, montajul și sistemul de branșament a panourilor.

66 de panouri solare sunt montate pe acoperișul grădiniței, iar 290 de panouri solare pe clădirea școlii, va asigura consumul energetic al celor două unități educaționale și va contribui la o eficientizare generală a costurilor.

Suntem încântați de lansarea acestui proiect care ne oferă oportunitatea să punem la un loc educația și sustenabilitatea. Această inițiativă reprezintă un exemplu educațional al valorii energiei regenerabile și a responsabilității ecologice, inspirându-i pe elevi să contribuie la un viitor mai curat și luminos”, a spus Carmen Alina Velişcu, directorul Școlii și al Grădiniței „Eliza Opran” din Ișalnița.

Conferință inaugurare centrală fotovoltaică Școala Ișalnița

Inițiativa dezvoltată în parteneriat cu instituția de învățământ și primăria Ișalnița, cu sprijinul OMV Petrom, promovează adoptarea unei strategii de sustenabilitate în mai multe școli publice din România, de la integrarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor, până la dotarea cu sisteme de energie verde, care să acopere o parte din consumul de electricitate.

Noi lucrăm de peste 17 ani la promovarea și adoptarea în viața de zi cu zi a principiilor de sustenabilitate care, finalmente, vor contribui la echilibrul climatic pe care ni-l dorim la nivel global. Avem în sfârșit și în România o strategie națională pentru educația de mediu, ale cărei efecte s-au văzut anul trecut, când a debutat Săptămâna verde în școli. Un element important aici este și dezvoltarea infrastructurii școlare pentru tranziția la o economie durabilă, care are nevoie și de implicarea mediului privat. Ne bucură astfel faptul că reușim prin campania Energie verde pentru educație să aducem energia verde în cât mai multe școli din România, cu sprijinul celor de la OMV Petrom”, spune Teia Ciulacu, președinta Viitor Plus.

Scoala Generală ”Eliza Opran” Ișalnița

Împreună cu Viitor Plus, ne-am propus să contribuim la modernizarea unor școli și licee care, cu ajutorul energiei solare, vor deveni mai eficiente din punct de vedere energetic. Energia verde reduce facturile de energie și contribuie la reducerea emisiilor de carbon”, afirmă Ionuț Ciubotaru,  Vice Președinte al Departamentului Dezvoltarea Afacerii in Divizia Gaze & Energie, OMV Petrom.

Elevi la evenimentu de inaugurare a centralei fotovoltaice la Scoala Generală ”Eliza Opran” Ișalnița

În anul 2023, Viitor Plus, prin programul Regenesis, cu sprijinul OMV Petrom, a extins campania Energie verde pentru educație, ce presupune dotarea mai multor școli publice din România cu instalații de energie regenerabilă: două licee din Pitești (Argeș) și Hârșova (Constanța), precum și școlile generale din localitățile Poduri (Bacău) și Ișalnița (Dolj). Finalizarea lucrărilor recente în cadrul acestor instituții de învățământ demonstrează angajamentul continuu în sprijinul acordat comunităților și în extinderea accesului la energie durabilă și curată.

Proiectul reprezintă o continuare a strategiei Viitor Plus, asumate începând cu anul 2010 în promovarea și implementarea resurselor regenerabile.

Asociația Viitor Plus este o organizație non-profit, neguvernamentală, independentă, înființată în anul 2006 cu scopul de a participa la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă (sustenabilă). Dezvoltarea durabilă valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic și social care fundamentează civilizația umană în așa fel încât generațiile actuale și cele viitoare să-și poată satisface nevoile și să-și poată păstra oportunitățile.

Viitor Plus derulează programe de educație pentru mediu, antreprenorial social, împăduriri, reutilizare și reciclare, voluntariat pentru mediu, amenajare eco-turistică, instalare de panouri solare.

ALEGEREA EDITORULUI