Hotel la etajele superioare, spații comerciale și restaurant la parter și subsol, acesta este planul pentru clădirea care a adăpostit Cinematograful ”Central”, ulterior ”Jean Negulescu”, din Craiova.
Imobilul, cu mezanin și trei etaje, este monument istoric din mijlocul secolului XIX, acum proprietate a societății SC Metal Lemn SA. Terenul pe care se află, în suprafață de 690 mp, aparține societății menționate (cotă-parte 66686/68800-A1) și persoanei fizice Radu Negrețu (cotă 2114/68800-A1).
Investitorul vrea să restaureze construcția Subsol+Parter+Mezanin+3Etaje, realizată de arhitectul Horia Creangă, și să îi schimbe destinația din cinematograf în hotel la etajele superioare, spații comerciale și alimentație publică la parter și subsol și să facă modificări interioare și exterioare, conform unui certificat de urbanism eliberat la sfârșitul săptămânii trecute de Primăria Craiova.
Imobilul este situat în zona centrală şi istorică (poz. 100, cod DJ-II-a-A-08068 conf. LMI din Ordinul Min. Culturii si Patrimoniului National nr.2828/2015), respectiv pe Str. A. I. Cuza, nr. 3, lângă clădirea ”Palace” care aparține Primăriei Craiova.
Conform regulamentelor de urbanism, aici sunt permise lucrări de conservare, lucrări de consolidare, restaurare şi îmbunătățirea confortului edilitar, lucrări şi reparații curente.
”Se impune folosirea unor materiale de calitate superioară, în concordanță cu zona; sunt interzise culorile stridente; tâmplăriile se vor realiza din lemn sau aluminiu de calitate superioară în culori armonizate față de vecini și fațadă”, se arată în documentul de urbanism emis de municipalitate.
De menționat și că ”orice intervenție în zonă necesită avizul Ministerului Culturii și Patrimoniului National – Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu National”: ”Se va respecta RLU aprobat cu HCL 415/2014 privind modul de conformare arhitecturală a fațadelor, clădirilor din zona centrală a mun. Craiova și în zonele cuprinzând clădiri cu valoare arhitecturală din municipiul Craiova”, mai scrie în CU.
Cât despre problema parcajului, în CU se arată că ”în memoriul tehnic se vor face precizări cu privire la modul de rezolvare al parcării auto aferente funcțiunii propuse”.
***
Cinematograful de pe Str. A. I. Cuza a primit numele ”Jean Negulescu” la scurt timp după ce acesta a devenit, post-mortem, în anul 2000, Cetăţean de Onoare al Craiovei, orașul în care s-a născut. A ajuns regizor în SUA, Jean Negulescu fiind singurul român care are o stea pe Walk of Fame, la Hollywood. A colaborat cu marii actori ai lumii, precum Marilyn Monroe, Greta Garbo, Cary Grant sau Gary Cooper.
Acasă, în Bănie, aproape nimic nu amintește de cineast. Casa unde s-a născut a fost vândută cu tot cu placa memorială, la fel și fostul cinematograf care îi purta numele. Autoritățile au în inventar un nume, și ăla stâlcit, cu care o stradă din Craiova a fost botezată spre a-i fi păstrată amintirea: ”Jan Negulescu”.