Noul sediu al Studioului TVR Craiova, la a treia autorizație de construire, și-a dublat valoarea.
Au trecut peste șase ani de la demararea lucrărilor, însă construcția este departe de a fi finalizată.
Primăria Craiova a emis o nouă autorizație de construire pentru clădirea Studioului Teritorial Craiova al Televiziunii Române, din Calea Unirii nr. 62. Este a treia de la începerea lucrărilor, în 2017, după ce anterioarele au expirat. Între timp, și suma necesară pentru realizarea sediului s-a dublat.
Prima autorizație de construire a fost eliberată pe 9 februarie 2017 pentru ”Construire Studio de Televiziune Teritorială Craiova P+2″, cu o suprafață construită de 645 mp și desfășurată de 1979 mp, cu fundații și cadre din beton armat, zidărie din cărămidă și acoperiș tip terasă. Valoarea lucrărilor declarată în document a fost de 4.730.067 lei (calculată în funcţie de suprafaţa construită desfăşurată a construcţiilor ori valoarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente din avizul general al investiţie).
Durata de execuţie a lucrărilor menționată în AC era de 12 luni, ”calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.
Piatra de temelie a fost pusă în noiembrie 2017, în prezența mai multor parlamentari și directori din TVR. Terenul folosit pentru edificarea construcției are puțin peste 3.000 mp și aparține statului, fiind în administrarea Societății Române de Televiziune – Studioul Teritorial Craiova, conform certificatului de urbanism emis ]n decembrie 2015.
Autorizația a fost prelungită pe 10.11.2018, până la 10.11.2019, însă, evident lucrările erau departe de a fi gata. Cum valabilitatea nu mai putea fi extinsă din nou, municipalitatea a emis o nouă autorizație pe 15 ianuarie 2020, pentru continuarea lucrărilor.
Conform acesteia, lucrările rămase de executat erau ”scările pt acces etaje, placă cota +12,60, zidărie exterioară de cărămidă, structura metalică a acoperisului, bazin îngropat, trotuar de gardă, borduri și rigole scurgerea apelor pluviale prefabricate, finisaje exterioare, interioare, compartimentări interioare, tâmplarie interioară, exterioară, terase circulabile și necirculabile, învelitoare acoperiș, instalații electrice, detecție incendiu, instalații sanitare, termice, ventilații, instalații stingere a incendiilor”, lucrări a căror valoare declarată în AC era estimată la 2.702.916 lei.
De data aceasta, durata de execuţie a lucrărilor este de 24 luni.
Pe 26.01.2022 valabilitatea acestei AC a fost prelungită cu un an, până la 26.01.2024.
După această nouă prelungire, conform legii, valabilitatea autorizației anterior prelungită a expirat, fiind necesară solicitarea unui nou document administrației publice locale pentru continuarea lucrărilor.
AC-ul a fost emis pe 20 februarie 2024 și prevede următoarele lucrări rămase de executat: ”STRUCTURA DE REZISTENTA – Fundații izolate pentru rampe și scări acces; placă etaj tehnic și zidărie exterioară și interioară; Turnare grindă de beton armat, etaj 2, între axele1-1(D-F) și 1-4(F-F); zidărie exterioară etajul 2, ax 1-4(F-F); zidărie interioară etaj 2, ax C-C(1-4); structura metalică a acoperișului, peste platoul multifuncțional; bazin îngropat (rezerva de apă); amenajare centrală termică; amenajări exterioare (inclusiv straturi de susținere ale acestora , prevăzute în proiect): trotuar de gardă, borduri și rigole scurgere ape pluviale din prefabricate, spații verzi, alei de acces cu pavaje, cu dale prefabricate din beton.
ARHITECTURA: finisaje exterioare și interioare; compartimentări interioare; tâmplărie interioară și exterioară; terase circulabile și necirculabile; învelitoare acoperiș peste platoul multifuncțional. Instalații electrice; instalație detecție incendiu; instalații sanitare interioare și exterioare; instalații stingere incendiu; instalații termice; instalații ventilații; utilaje, echipamente tehnologice și dotări”.
Pentru continuarea lucrărilor, valoarea declarată, menționată în AC, este de 11.197.287,82 lei. Așadar, peste dublul sumei pe care beneficiarii o anunțau la vremea demarării construcției, respectiv 5.241.350 lei, finanțarea urmând să se facă în totalitate din fonduri proprii.
În ultimul document durata de execuţie a lucrărilor este de 42 de luni.
Tot aici mai apare un detaliu, privitor la taxa de autorizare. Dacă la cele anterioare instituția a fost scutită de la plată (cnf. Codului Fiscal, art. 476, lit. f), în ultima AC este prevăzută o taxă în valoare de 111.973 lei.
Colegii de la Republicaoltenia.ro au scris mai multe despre investiția de 1 milion de euro (cât se preconiza la acea dată): AICI-TVR Craiova – o investiție de 1 milion de euro în „alb și negru” și AICI-Șefa-impostoare a TVR Craiova, acoperită de Poliția Locală? – Republica Oltenia.
Citește și:
(UPDATE) Pericol la noul studio TVR Craiova. Bucăți de cofraj s-au desprins la ultimul etaj