Asociația Prosumatorilor critică declarațiile șefului Distribuție Oltenia care a spus că toți utilizatorii vor plăti pentru întărirea rețelei: antagonizează prosumatorii și consumatorii

912
Eugen Butoarcă (stânga - sursa foto: zf.ro), Dan Pîrșan (dreapta - sursa Facebook)

Declarații controversate ale șefului Distribuție Energie Oltenia (DEO), rețeaua care asigură alimentarea cu energie electrică în județele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Vâlcea, Argeș si Teleorman. Reprezentantul operatorului cu cei mai mulți prosumatori racordați a afirmat că toți utilizatorii vor suporta costurile pentru întărirea rețelei.

Eugen Butoarcă, președinte al directoratului DEO, a vorbit, invitat săptămâna trecută la Zf Power Summit, despre ce probleme tehnice a adus valul de prosumatori pentru rețeaua electrică și cum ar putea fi ele rezolvate.

Conducerea Distribuție Oltenia a afirmat că prosumatorii consumă mai puțin de jumătate din cât produc, iar restul injectează în rețea, pe care o folosesc pe post de “baterie virtuală”.

El a mai spus că prosumatorii nu sunt amplasați uniform în rețea, că soluțiile tehnice de acomodare sunt scumpe și, cel mai important de subliniat, că sumele necesare de întărire a rețelelor se vor achita în solidar de prosumatori și de consumatorii obișnuiți. (Detalii AICI)

Președintele APCE catalogează afirmațiile ca o ”încercare de victimizare”

Știri Craiova a vrut să știe ce părere are Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), înființată recent la Craiova, despre declarațiile șefului Distribuție Oltenia. Contactat pentru un punct de vedere, președintele APCE, Dan Pîrșan, spune că, în primul rând, a fost surprins de ele. Mai ales că au fost singurele de genul făcute la evenimentul ZF.

Suntem de părere că domnul Eugen Butoarcă a avut o atitudine deplasată față de prosumatori, pe alocuri chiar antagonică. Distribuție Energie Oltenia a fost, din punctul nostru de vedere, un exemplu pozitiv de-a lungul ultimilor ani, privind acomodarea prosumatorilor arondați în sistem, și aceste declarații chiar ne iau prin surprindere. Putem spune că DEO furnizează de multe ori Certificatul de Racordare în 15-20 zile de la data depunerii dosarului complet de prosumator. Sunt, cred, singurii care montează contorizare trifazată cu suma vectorială a fazelor, iar timpul de sosire la intervenții est mic. Însă, respectivele declaratii ale domnului Eugen Butoarcă sunt o încercare de victimizare. Atât dânsul, cât și investitorii australieni pe care-i reprezintă, ar fi trebuit să știe că, în conformitate cu Legea 123/2012, erau obligati să facă previziuni pe 10 ani. Au făcut tot felul de studii de fezabilitate și proiectare, iar din 2022 încoace au fost invadați de prosumatori, iar acum par luați prin surprindere de ei, așa cum îi ia pe drumari iarna”, susține Dan Pârșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie.

Compania trebuia să facă investiții din timp, nu să fie luată prin surprindere ca drumarii de iarnă

Șeful APCE se arată de acord că sunt necesare recablări cu secțiuni de conductor mai mari, că transformatoarele vechi de 50 de ani trebuie schimbate cu unele moderne, că prosumatorii nu sunt împărțiți in mod egal pe rețea, în care varsă surplusul de energie.

Faptul că prosumatorii consumă doar 40% din ce produc și restul de 60% varsă în rețea este doar motiv de bucurie pentru DEO. Încasează taxe de transport pentru energia injectată în rețea de către prosumatori în localități și nu adusă de furnizori de la Cernavodă, spre exemplu. Dar, cea mai importantă și absurdă concluzie a domnului presedinte DEO ni se pare încercarea de a antagoniza consumatorii și prosumatorii, prin repartiția uniformă de costuri de întărire a rețelei. Acest lucru nu îl putem accepta din partea unei companii care trebuia, de-a lungul timpului, să facă investiții serioase în rețea, nu forțată de apariția prosumatorilor și creșterea numărului acestora. Da, soluțiile sunt scumpe, dar pot merge la bănci să ia credite”, a opinat Dan Pîrșan, președinte APCE.

Potrivit acestuia, asociația pe care o reprezintă a cerut o întrevedere cu președintele DEO pentru un dialog pe marginea celor declarate.

ALEGEREA EDITORULUI