Adrian Glugă, șeful Curții de Apel Craiova, admis ca judecător la Înalta Curte

1388
Adrian Glugă, sursa foto PressHUB

Președintele Curții de Apel Craiova, Adrian Gluga, a trecut examenul pentru funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a Romaniei.

El a fost declarat admis pe unul dintre cele două posturi disponibile la Secția Penală a Curții Supreme.

Înalta Curte a scos la concurs 17 posturi,  însă doar șase candidați au promovat. Cinci sunt din cadrul Curții de Apel București, iar unul este Adrian Glugă, de la Curtea de Apel Craiova.

El a încercat încă din 2021 să obțină un post la Secția penală a ICCJ.

Glugă a lucrat 18 ani ca procuror, a fost seful DIICOT Craiova, iar în 2015 a candidat pentru funcția de procuror șef al Structurii Centrale, unde promovată a fost, însă, Alina Bica.

În 2016, Adrian Glugă a fost numit de Klaus Iohannis în funcția de judecător la Judecătoria Drobeta Turnu Severin. Începând cu ianuarie 2017, CSM l-a transferat la Tribunalul Dolj, apoi imediat l-a delegat la Tribunalul Olt, pentru ca, la numai o lună, adică în februarie 2017, CSM să-i decidă transferul la Curtea de Apel Craiova, cu 1 aprilie 2017. Un parcurs extrem de rapid, ulterior candidând și obținând funcția de președinte al Curții de Apel Craiova.

Cariera sa de până acum nu a fost lipsită de… intrigi. Apropierea sa față de figuri controversate din lumea afacerilor din Craiova și disputa cu fostul procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Marin Rogoveanu, care l-a menționat pe Glugă în Rechizitoriul “Frăția și “Mandria”, adică cele mai de temut clanuri interlope din oraș, a dus la un proces de defăimare.

Gluga l-a dat în judecată în noiembrie 2022 si i-a cerut 100.000 de euro daune. În decembrie 2022 și Rogoveanu i-a intentat proces lui Glugă, pretinzandu-i 200.000 de euro. Actiunile au fost introduse la Tribunalul Alba.

Pe 25 mai 2023, magistrații au admis în parte pretențiile lui Adrian Glugă:

“Obligă pârâtul la plata către reclamant a echivalentului în lei la data plății a sumei de 8000 euro cu titlu de despăgubiri. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”.

În aceeași zi, judecatorii Tribunalului Alba au respins cererea lui Marin Rogoveanu.

Despre cei doi a scris recent Rise Project:

https://www.riseproject.ro/conflictul-dintre-doi-magistrati-pe-taramul-unei-grupari-interlope/

ALEGEREA EDITORULUI